EV Update januari 2023

In deze EV Update: Volkswagen ID.7 en meer ID-nieuws, Škoda Enyaq iV meest verkochte elektrische auto van Nederland, presentatie Lightyear 2 en komst Opel Astra Electric
Geschreven door het Redactieteam
26-1-2023 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
26-1-2023 | Leesduur 4 min
Afbeelding EV update januari 2023

Volkswagen ID.7 en meer ID-nieuws


Volkswagen is hard op weg om één van de grootste aanbieders van elektrische auto’s te worden. De Duitse autobouwer biedt nu al een ruime keuze uit EV’s, maar Volkswagen wil daar de komende vier jaar tien nieuwe elektrische modellen aan toevoegen. Eén daarvan is de ID.7, een grote sedan met schuin aflopende daklijn waarvan Volkswagen onlangs de contouren onthulde. In het tweede kwartaal van dit jaar heeft Volkswagen de volledige presentatie gepland, maar er zijn nu al specificaties bekend. Zo heeft de ID.7 volgens Volkswagen een actieradius van 700 kilometer (WLTP) en bedraagt de wielbasis 2,97 meter. Dat is een stuk meer dan bijvoorbeeld de VW Passat. Het duidt op een forse auto, die voor leaserijders heel interessant belooft te worden. 

Naast de naderende komst van de ID.7 is er ook veel nieuws over de bestaande ID-modellen. Zo zal Volkswagen dit voorjaar de vernieuwde ID.3 onthullen. De veranderingen bestaan onder meer uit een aangescherpt design en een duurzame upgrade van het interieur. Een 12 inch-display, een uitneembare vloer in de bagageruimte en een middenconsole met bekerhouders zijn standaard in de nieuwe ID.3, zo meldt Volkswagen. Het bedrijf heeft ook een nieuwe uitvoering voor de ID.4 en ID.5 geïntroduceerd, te weten de Pro Business-versie. Ten opzichte van de Pro-uitvoering biedt de Pro Business-variant veel extra’s, zoals een extra uitgebreid infotainmentsysteem, een nog betere audio-installatie, een inductielader, gescheiden klimaatregeling en een achteruitrijcamera. 

Voor de ID.4 geldt dat er naast de nieuwe Pro Business-versie ook een uitvoering terugkeert. Vorig jaar schrapte Volkswagen de aantrekkelijk geprijsde Pure-uitvoering, maar de ID.4 Pure is nu weer leverbaar. Voor particuliere leaserijders heeft de ID.4 Pure het voordeel dat hij met zijn scherpe catalogusprijs valt onder de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Deze subsidie is sinds 1 januari 2023 weer aan te vragen, maar daarbij geldt door het begrensde budget wel: op is op.
Wilt u weten wat de bijtelling is voor EV-modellen van Volkswagen of van andere elektrische auto’s? U berekent het eenvoudig met onze online bijtellingscalculator. Voor meer informatie over het leasen van een elektrische auto kunt u ook kijken op zakelijk elektrisch leasen.


Het succes van de Škoda Enyaq iV verklaard


De Škoda Enyaq iV is in 2022 voor het tweede jaar op rij de meest verkochte elektrische auto van Nederland geworden. Er reden vorig jaar 5.469 auto's de showroom uit, terwijl Škoda 6.679 elektrische Enyaqs wist te verkopen in 2021. Mooie cijfers, maar wat verklaart nu eigenlijk het succes van de Škoda Enyaq iV? We vroegen het aan twee onafhankelijke autoredacteuren, die onlangs reden in een Enyaq iV en de sterke punten voor ons optekenden. “Het rijden in de Enyaq is gewoon heel prettig. Voor een gezinsauto van dit formaat en gewicht is hij erg vlot, hij stuurt makkelijk en inparkeren gaat soepel. Het gaspedaal voelt erg natuurlijk aan en de Enyaq remt ook niet te hard af als je het pedaal loslaat. Regeneratief remmen is eenvoudig instelbaar en wat comfort en ruimte betreft zit het ook wel goed. Dat geldt letterlijk voor de stoelen, die prima verstelbaar zijn. De Enyaq iV biedt verder veel been- en hoofdruimte, zowel voor als achter, en heeft een grote kofferbak. Verder werkt het infotainment prettig, ondanks dat er maar weinig fysieke knoppen zijn. Wat we ook fijn vinden: het display staat horizontaal. De laatste tijd zien we veel verticale schermen, maar zelf vinden wij een horizontale display prettiger.” Veel pluspunten dus voor de Enyaq iV. Zal het genoeg zijn voor deze elektrische SUV om zijn koppositie in 2023 te handhaven? We laten het te zijner tijd graag weten.

Lightyear 2 gepresenteerd en komst Opel Astra Electric 


Zonnig EV-nieuws is er van Lightyear, de Nederlandse fabrikant van deels door zonne-energie aangedreven elektrische auto’s. Het bedrijf presenteerde begin januari zijn tweede model: de Lightyear 2. Deze zonneauto moet minder dan €40.000 gaan kosten en biedt volgens Lightyear een gemiddeld rijbereik van 800 kilometer. In vergelijking met gewone elektrische auto’s zal opladen met de stekker zo’n 3x minder vaak nodig zijn, aldus Lightyear. De productie van de ‘2’ gaat pas in 2025 van start, maar Lightyear heeft nu al tienduizenden bestellingen binnen. 

Nieuws is er ook van Opel, dat binnenkort een gloednieuwe EV introduceert: de Opel Astra Electric. Hij komt er als hatchback en als stationwagen, en is volgens moederconcern Stellantis dit voorjaar te bestellen. Met een rijbereik van 416 kilometer (WLTP, voorlopig cijfer van Opel) en opladen tot 80% in 30 minuten, lijkt er een mooie toekomst in het verschiet te liggen voor de Astra Electric. Zijn prijskaartje is nog niet bekend, maar Opel heeft met de Astra Electric straks ongetwijfeld een sterke troef in handen voor leaserijders.
 
Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
26-1-2023 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
26-1-2023
Lees meer over:
Delen