Kopen of leasen?
Ondernemen betekent dagelijks keuzes maken. Dat geldt ook voor het wagenpark. Koopt u de auto met eigen of geleend vermogen of kiest u voor leasen? Met dit artikel willen we de keuzestress wat verminderen. We zetten de verschillende aspecten van kopen en leasen overzichtelijk op een rijtje. Daarbij gaan we uit van een wagenpark met tien auto’s. Voor een eenmanszaak met één auto gelden namelijk andere overwegingen.
Als we een goede afweging willen maken tussen het kopen of leasen van een auto, zijn er vijf onderwerpen die relevant zijn. Dit zijn:
- Financiering
- Risico
- Beheer
- Administratie
- Flexibiliteit
Financiering van het wagenpark
Als u als ondernemer ervoor kiest om uit eigen middelen het wagenpark te financieren, betekent dit dat het geld voor een langere periode vast zit in auto’s. Bij een wagenpark van tien auto’s betekent dat al snel €400.000,-. En auto’s zijn altijd kosten. Diezelfde vier ton kunt u ook investeren in uw bedrijf. U kunt het geld ook lenen, maar dan geldt min of meer hetzelfde. Alleen als u geen investeringsplannen heeft en over voldoende liquide middelen beschikt, kan het zelf financieren van uw wagenpark aantrekkelijk zijn.
U kunt ook kiezen voor financial lease. De auto’s staan dan meteen op de balans en u profiteert van fiscale voordelen zoals de investeringsaftrek. Met name voor kleinere bedrijven kan dat een voordeel opleveren. Bij zakelijk operational lease komen de auto’s niet op de balans te staan. Dat kan voordelig zijn voor de solvabiliteit van uw bedrijf. Iets wat bijvoorbeeld bij openbare aanbestedingen en het verkrijgen van krediet bij uw bank in uw voordeel werkt.
Risico
De aanschaf van een auto brengt een aantal risico’s met zich mee bij de exploitatie. Zo is er altijd sprake van een onzekere restwaarde. Dat verschilt per merk en model. Het is ook afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt, de technologie en de economie. De vraag is of u zelf de kennis heeft om die restwaarde goed in te kunnen schatten. De afschrijving van de auto is hier direct aan gerelateerd. Een ander risico zijn de kosten voor schade, reparaties en onderhoud. Deze laten zich moeilijk voorspellen. Een leasemaatschappij maakt daarvoor gebruik van data-analyse om deze kosten te begroten en heeft de mogelijkheid om de kosten over een breed wagenpark te spreiden. Kiest u voor operational lease, dan loopt u zelf geen enkel risico.
Beheer
Een wagenpark vraagt om goed management, zodat de kosten binnen de perken blijven. Dat betekent onder meer een goede verzekering en een gedegen onderhoudsplan. Ook de brandstof of het laden moet u zelf organiseren als u de auto’s koopt. Gaat u werken met declaraties of een pasje? En gaat u ook het verbruik monitoren? Met een eigen wagenpark moet u een protocol hebben over hoe te handelen bij schade en op welke wijze bijvoorbeeld vervangend vervoer is geregeld. Als u geen kennis of tijd hebt om u hiermee bezig te houden, dan bent u beter af met operational lease. Het volledige beheer wordt dan voor u geregeld.
Administratie
Een eigen wagenpark betekent ook de nodige administratie. U moet wegenbelasting betalen voor de auto’s. Ook de verzekeringspremie moet maandelijks worden betaald. Voor beide geldt dat u zelf de auto’s moet aan- en afmelden. U krijgt facturen voor onderhoud, reparaties en de brandstof of elektriciteit. Bij reparatie moet u ook zelf de afweging maken of het nog de moeite waard is of dat u de auto beter kunt inruilen. Voor alle auto’s geldt dat het verstandig is om de kosten per auto te monitoren en in te grijpen als deze kosten te hoog worden. Als u geen tijd of zin hebt in deze administratieve zaken, kunt u beter kiezen voor operational lease. U kunt de kosten van elke auto dan volgen via periodieke rapportages of een overzichtelijk online dashboard.
Flexibiliteit
Weet u hoe uw onderneming er over vijf jaar uitziet? Hoeveel mensen er bij u werken en hoeveel daarvan een auto van de zaak gaan rijden. Weet u of u dan allemaal elektrisch rijdt? Met operational lease kunt u gemakkelijk uw wagenpark aanpassen op veranderende omstandigheden. Bij groei spreekt dat voor zich, maar ook bij krimp biedt uw leasemaatschappij verschillende mogelijkheden om op verantwoorde wijze een aantal auto’s af te stoten.
Voor de bedrijven die veel doorstroom van medewerkers kennen, is operational lease ideaal. Voorlopers, leenauto’s, restlease van gebruikte auto’s en occasion lease; het behoort allemaal tot het instrumentarium dat een leasemaatschappij kan inzetten om de fluctuaties binnen uw personeelsbestand op te vangen. En als een medewerker voortijdig vertrekt, kan het nieuwe bedrijf het leasecontract simpelweg overnemen.
Heeft u al nagedacht over vakantie-auto’s? Nu steeds meer mensen kiezen voor elektrisch rijden, wordt de behoefte aan een grotere auto met een trekhaak voor enkele weken in het jaar steeds groter. Ook dat kan worden meegenomen in het operational leasecontract.
Kopen of leasen?
Tegenwoordig kunnen de levertijden van nieuwe auto’s flink oplopen. Bij XLLease spelen we hierop in door een aantal populaire elektrische modellen op voorhand te bestellen en al op kenteken te zetten. We kunnen dan snel leveren en daarnaast geniet de berijder nog van een fiscale korting op de bijtelling.
Het kopen van een auto is een avontuur waarvan u nooit weet hoe het afloopt. Het kan goed uitpakken, maar ook een financiële strop betekenen. Bent u bereid om dat risico te nemen en heeft u capaciteit om een wagenpark te managen, dan kan kopen financieel aantrekkelijk zijn. Kiest u voor gemak en (financiële) zekerheid, dan is operational lease voor u de beste optie.
Wilt u daar meer over weten? Bij XLLease weten we alles over het leasen van een auto. Bel 033-4549560 of stuur een bericht naar info@xllease.nl.