Veelgestelde vragen
In veel leaseregelingen van bedrijven is bepaald dat de werknemer die in de leaseauto rijdt bij vrijwillig ontslag het leasecontract van de auto ‘mee moet nemen’ naar zijn nieuwe baan. Of dat hij de kosten van de beëindiging van het leasecontract voor zijn rekening moet nemen. Een andere oplossing kan zijn om het lopende leasecontract over te dragen aan een nieuwe lessee. Er zijn organisaties in de markt die daarin bemiddelen.
Voordelen overdragen leasecontract
Het voordeel voor degene die de leaseauto afstoot is dat hij niet geconfronteerd wordt met de hoge kosten van de beëindiging van het leasecontract. De leasemaatschappij heeft als voordeel dat de omvang van haar wagenpark op peil blijft. Ook voor de lessee heeft de transfer een aantal voordelen:
- Hij rijdt een recente auto tegen een leaseprijs die anders bij deze korte looptijd (namelijk de nog resterende maanden van de vorige lessee) nooit haalbaar zou zijn geweest.
- De looptijd is korter dan de veelal gebruikelijke 48 maanden, wat betekent dat ook het risico beperkt is. Stel dat de betreffende werknemer uit dienst gaat, dan blijft de werkgever niet zitten met een auto met een lange looptijd;
- De auto is direct beschikbaar zodat een relatief dure voorloopauto, short lease of huurauto niet nodig is;
- Indien de nieuwe lessee een startende ondernemer is, kan hij met een transfer van een leasecontract makkelijker een leasecontract afsluiten dan bij een volledig nieuwe auto. De leasemaatschappij vraagt veelal een bankgarantie op basis van de boekwaarde van de auto. Een bankgarantie voor een nieuwe auto kan voor starters moeilijk zijn, maar door de lagere boekwaarde bij een transfer van een leasecontract behoort dit wellicht wel tot de mogelijkheden.
Aan werknemers die een leaseauto van XLLease hebben, kan door hun werkgever een eigen bijdrage in rekening gebracht worden voor het privé-gebruik van die leaseauto. Maar let op: de eigen bijdrage is niet hetzelfde als bijtelling. Dit is namelijk het bedrag dat de fiscus rekent in verband met het privé-gebruik van de auto.
De hoogte van de eigen bijdrage van uw leaseauto van XLLease is afhankelijk van de afspraken die u maakt met uw werkgever. Het is ook mogelijk dat hij u niet aanslaat voor een eigen bijdrage.
Eigen bijdrage leaseauto aftrekbaar?
Een eigen bijdrage die de werknemer aan de werkgever betaalt voor de leaseauto van XLLease is alleen aftrekbaar als het een vergoeding is voor privé-gebruik van de auto.
Bijtelling kan nooit negatief worden
De eigen bijdrage die u betaalt voor het privé-gebruik van uw leaseauto trekt uw werkgever af van de bijtelling. De eigen bijdrage is, behalve in zeer specifieke uitzonderingsgevallen, alleen aftrekbaar tot het bedrag van de bijtelling. Als de eigen bijdrage hoger is dan de bijtelling, kan de bijtelling hierdoor dus in de regel niet ‘negatief’ worden. Lees hier meer over het berekenen van de bijtelling.
Meer weten over de eigen bijdrage?
Uw adviseur bij XLLease beantwoordt graag al uw vragen.
Op vakantie met uw leaseauto van XLLease? Deze tips houden u ook in verre streken ‘on the road’.
1. Bespaar brandstof.
Check de bandenspanning voordat u vertrekt. Bij een juiste bandenspanning gaan uw banden namelijk veel langer mee. Bovendien bespaart u tot wel 7% brandstof.
2. Neem zo weinig mogelijk mee de weg op.
Een zwaardere auto betekent een hoger brandstofverbruik.
3. Controleer het oliepeil.
Het is schadelijk voor uw motor om met te weinig olie te rijden.
4. Zorg voor voldoende koelvloeistof.
Tijdens de zomer kan de temperatuur buiten behoorlijk oplopen. Wellicht rijdt u in het buitenland al snel over bergen en heuvels. Dan ligt oververhitting van de motor op de loer.
5. Voorkom boetes: denk aan verplichte items.
Heeft u in het buitenland bepaalde items niet in de auto? Dan kan dat een boete opleveren. Zo is in Griekenland, Turkije en Polen een brandblusser verplicht. Gaat u naar Frankrijk? Zorg dan dat u minstens één ongebruikte alcoholtester in de auto hebt liggen.
6. Overweeg bijzondere vignetten.
In sommige landen is een vignet verplicht, zoals in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.
Pech in het buitenland?
Bel altijd direct met de Alarmcentrale van uw pechhulpdienst.
Stap 2: Geef de locatie door: wegnummer, plaats (tussen welke steden) en kilometerpaalaanduiding.
De medewerkers van XLLease wensen u een zorgeloze zomervakantie!
Reist u met uw leaseauto naar het buitenland? Dan heeft u voor een aantal landen een buitenlandverklaring nodig. Met deze verklaring kunt u aantonen dat u toestemming heeft om de auto namens XLLease te berijden.
U kunt de buitenlandverklaring per mail of telefonisch aanvragen bij XLLease. Wij stellen de machtiging voor u op en sturen deze per post naar de Kamer van Koophandel (KvK). Deze ondertekent de machtiging en zal deze naar u toezenden. Na ontvangst kunt u probleemloos op reis met uw leaseauto.
Speciale regels Marokko, Tunesië en Turkije
Er gelden extra regels voor Marokko, Tunesië en Turkije. Reist u naar Marokko? Laat de machtiging dan ondertekenen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en vervolgens voor de finale legalisatie door het Marokkaanse consulaat. Reist u naar Tunesië? Hiermee gaat u voor verdere legalisatie eerst naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en daarna naar het Tunesische consulaat. Reist u naar Turkije? Dan laat u de machtiging ondertekenen door de Turkse ambassade.
Let op uw verzekeringsdekking
Houd er rekening mee dat de verzekeringsdekking, voor het land waar u heen reist met de leaseauto van XLLease, van toepassing moet zijn. Deze landen worden vermeld op de groene kaart. Voor Oost-Europa of Noord-Afrika heeft u een speciale buitenlandverklaring nodig. Hier zijn kosten aan verbonden
Eigen schadeherstelbedrijf
Uw auto met rijdbare schade brengen wij linea recta onder bij ons eigen schadeherstelbedrijf. Uw leaseauto komt dus als het ware thuis. Vervolgens, als uw leasecontract hierin voorziet, geven wij u een vervangende auto, op het niveau van uw schadeauto. Is uw auto niet meer te rijden na de schade? Dan staat er bij ons bergingsbedrijf een vervangende auto voor u klaar.Schadeherstel
Dan start het feitelijke schadeherstel. Omdat we dat bij ons eigen schadeherstelbedrijf doen, houden wij 100% grip op herstel op fabrieksniveau én een zo kort mogelijke doorlooptijd. Na een laatste check leveren wij uw auto weer tiptop bij u af. Precies zoals uw leaseauto ooit de fabriek verliet. Tussendoor regelen wij ook alle rompslomp met onze verzekeraar. Het enige wat wij van u verwachten, is een compleet ingevuld schadeformulier. Alle verdere communicatie met onze verzekeraar verzorgen wij. De enige voorwaarde voor al deze voordelen is dat wij ook voor u de verzekering onder uw leasecontract hebben afgesloten. Is dit niet zo, dan regelt u dat vandaag bij XLLease nog met één belletje.Inbraak in of diefstal van uw leaseauto van XLLease is ongelofelijk vervelend. Het is zaak dat u snel en correct handelt. Graag geeft XLLease u hier de voornaamste regels. Meer informatie vindt u in uw mapje met lease-instructies.
Wat te doen bij inbraak?
Bij een inbraak in uw leaseauto doet u direct aangifte bij de politie via 0900 88 44. U meldt ook uw schade bij XLLease via 055 303 45 00. In uw mapje met benodigde informatie vindt u het telefoonnummer waarop wij 24/7 bereikbaar zijn. Van belang is dat u zoveel mogelijk foto’s en facturen van gestolen spullen toevoegt aan het schadedossier.
Wat te doen na diefstal?
Bij diefstal van uw leaseauto doet u meteen telefonisch aangifte bij de politie via 0900 88 44.Na deze aangifte belt u direct met XLLease via 055 303 45 00
Voorkom inbraak en diefstal
Graag geeft XLLease u enkele waardevolle tips:- Laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen.
- Doe uw auto altijd op slot, ook bij het tankstation.
- Auto’s worden vaak gestolen nadat de autosleutel uit huis is weggehaald. Sluit daarom uw huis altijd goed af.
Heldere afspraken
Heeft u inderdaad een brandstofpas of tankpas via XLLease? Dan spreekt XLLease in uw leasecontract goed met u af welke brandstoffen u wel en niet mag tanken en hoe vaak. Ook andere afspraken over de brandstofpas of tankpas leggen wij in uw leasecontract nauwgezet vast.Cash geld op zak biedt extra zekerheid
Werkt uw brandstofpas of tankpas op enig moment niet? Dan ligt dit buiten de verantwoordelijkheid van XLLease. De magneetstrip kan bijvoorbeeld kapot zijn. U dient dit direct rechtstreeks te melden bij de exploitant van de pas zelf. Betaalt u de brandstoftransactie ter plekke cash om door te kunnen, dan verrekent XLLease dit uiteraard met u binnen de daarvoor geldende regels. Klik hier voor meer informatie over het indienen van uw brandstof declaratie. Mocht u niet kunnen tanken omdat u uw limiet heeft bereikt en daardoor acuut in een penibele situatie belandt? Dan kunnen wij voor u tijdelijk de limieten verhogen. Het doel van XLLease is om u altijd mobiel te houden.Voor een goede schadefoto moet u op de volgende zaken letten:
- Zorg dat de hele schade op de foto staat.
- Probeer de foto van ongeveer 50 tot 100 cm afstand te nemen.
- Neem de foto vanuit een schuin aangezicht, zo worden deuken duidelijk zichtbaar.
- Zorg ervoor dat de foto bij het juiste licht genomen wordt.
- Zorg dat de foto scherp is.
Standaard één klasse lager
De standaardregel voor vervangend vervoer bij XLLease is, dat u een auto ontvangt die één klasse lager is dan uw huidige leaseauto. Als u dit niet wenst, kunt u tijdens de contractvorming met XLLease een andere oplossing laten opnemen in uw specifieke leasecontract. Bijvoorbeeld een vervangende auto op hetzelfde niveau.Direct een betrokken en kundige medewerker
Als u ons belt, krijgt u geen anonieme belcomputer aan de lijn, maar direct een betrokken en kundige medewerker van XLLease. Dat verschil verzacht al meteen uw ongemak. Nadat u uw schade bij ons heeft gemeld, halen wij uw auto op.Eigen schadeherstelbedrijf
Uw auto met rijdbare schade brengen wij linea recta onder bij ons eigen schadeherstelbedrijf. Uw leaseauto komt dus als het ware thuis. Vervolgens, als uw leasecontract hierin voorziet, geven wij u een vervangende auto, één klasse lager dan uw schadeauto. Is uw auto niet meer te rijden na de schade? Dan staat er bij ons bergingsbedrijf een vervangende auto voor u klaar.U krijgt altijd hulp
Bent u niet via XLLease verzekerd maar elders? Dan belt u met uw eigen verzekeraar. Alle auto’s die XLLease in de lease heeft, dus ook die van u, zijn aangemeld bij de verzekeraars en alarmcentrales. Dit betekent dat u altijd hulp krijgt. Blijkt achteraf dat u daar wellicht geen recht op had? Dan lossen wij dit op met de verzekeraar in kwestie. Dus, welke leasevorm u ook kiest bij XLLease: U heeft altijd recht op hulp bij schade, dus kunt u altijd door. Met XLLease bent én blijft u mobiel!Als u hier specifiek naar vraagt bij XLLease, overhandigen wij u een overzicht van de eventueel door u gereden schades binnen de door u aangegeven periode. Aan de hand van dat overzicht bepaalt uw eigen verzekeringsmaatschappij wat uw korting eventueel kan zijn.
Doorgaans een coulante behandeling
Met deze informatie van XLLease moet u dus zelf naar uw verzekeraar. Blijkt uit dit overzicht dat u geen schades in de genoemde leaseperiode heeft gereden? Dan leert de ervaring dat de meeste verzekeraars u op basis daarvan no-claim korting verlenen. Aan dit antwoord van XLLease kunt u uiteraard geen rechten ontlenen.
U kunt de auto gewoon ophalen, tenzij er iets anders met u is afgesproken.
Houd rekening met de volgende maatregelen met betrekking tot de hygiëne:
1) Kom alleen
2) Zorg voor onderlinge afstand (minimaal 1,5 meter)
3) Handen schudden is er even niet bij
4) Ontsmet contactoppervlakken.
Vanaf 1 januari 2021 betaalt u over auto's onder de €40.000 12% bijtelling. In 2021 betaalt u 12% bijtelling voor zero emissions/elektrisch rijden en 22% bijtelling voor elke andere soort zakelijke auto met een traditionele verbrandingsmotor. Het zogeheten budgetplafond blijft € 40.000 . Dit betekent dat bij duurdere zero emissions/elektrische auto’s over elke euro extra aan cataloguswaarde boven € 40.000 het 22%-tarief van toepassing is.
Bijtelling zijn de fiscale kosten van het privé-gebruik van een auto van de werkgever. De fiscale bijtelling wordt berekend op basis van een percentage van de fiscale waarde (cataloguswaarde) van de auto. Om de netto bijtelling te berekenen, vermenigvuldigt u dit bedrag met het tarief Inkomstenbelasting dat voor u van toepassing is. Als leaserijder betaalt u bijtelling wanneer u meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt.
Tarieven
Volledig elektrische auto’s worden belast met een lagere bijtelling dan alle andere auto’s. In 2021 is dat 12% over de eerste € 40.000. Is de auto duurder dan dit bedrag? Dan betaalt u over het deel boven de € 40.000 22% bijtelling.
Het bijtellingspercentage voor privé-gebruik van uw volelektrische auto gaat vanaf 1 januari 2021 naar 12%.
Grens bij 1 januari 2021
Voor volledig elektrische auto’s die vanaf 1 januari 2021 worden aangeschaft, gaat het bijtellingspercentage van 12% gelden tót maximaal 40.000 euro van de catalogusprijs. Voor bedragen daarboven geldt vanaf 1 januari 2021 het algemene bijtellingspercentage van 22%. Uitzondering hierop zijn auto’s die op waterstof rijden.
Vijf jaar lang recht op behoud van lage bijtellingen
Uiteraard zijn er ook leaseauto’s die nog in de lage bijtellingen blijven, ondanks de nieuwe regels die op 1 januari 2017 van kracht gingen. Dit is namelijk afhankelijk van de leeftijd van de auto. U heeft vijf jaar lang recht op het tarief voor bijtelling, dat geldt op het moment van de tenaamstelling.
WLTP staat voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure en wordt gebruikt om het brandstofverbruik, de CO2-uitstoot en de uitstoot van andere vervuilende stoffen van voertuigen te meten. WLTP vervangt de verouderde New European Driving Cycle (NEDC) test. Met WLTP worden uitlaatgasemissies op een andere manier gemeten, met als doel om een realistischer beeld van het voertuiggebruik te geven. Zo kan een betrouwbare vergelijking worden gemaakt tussen verschillende auto’s.
Wat gaat er veranderen per 1 januari 2021?
In Nederland is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) gebaseerd op de CO2-uitstoot van het voertuig. De nieuwe WLTP testmethode is dan ook van invloed op de hoogte van de bpm en daarmee op de prijs van auto’s. 1 januari 2021 worden nieuwe bpm-tarieven gehanteerd. Tot die tijd wordt de nieuwe WLTP-waarde omgerekend op basis van de actuele bpm-tarieven.
Wat betekent dit voor u?
In verband met WLTP zijn prijswijzigingen van toepassing op nieuwe bestellingen van leaseauto’s met een leverdatum na 1 januari 2021. Dit geldt ook voor de extra opties die u kiest bij uw auto. Extra opties kunnen namelijk van invloed zijn op de vorm en het gewicht, en daarmee het verbruik, van de auto. Dit kan leiden tot meer CO₂-uitstoot. Definitieve leaseprijzen zijn pas bekend bij de levering van de auto na 1 januari 2021.
Wat betekent dit voor de bijtelling?
De bijtelling wordt berekend op de catalogusprijs van de auto inclusief bpm. Vanwege de nieuwe bpm-tarieven per 1 juli 2020 kan de bijtelling pas na levering van een nieuwe auto worden berekend. Wij raden u aan om u hierover goed te laten informeren bij de merkdealer en de mogelijke WLTP-verhogingen bij levering na 1 januari 2021 zo volledig mogelijk te laten verwerken in uw offerte.
Meer informatie?
Heeft u vragen over WLTP? Neem dan contact op met uw leaseadviseur.