De autoregeling: hoe maakt u die aantrekkelijk in de 'war for talent'?

De autoregeling: wat is het? En hoe zet de werkgever een aantrekkelijke regeling neer om nieuwe mensen aan te trekken? Lees het hier.
Geschreven door John Plette
23-1-2024 | Leesduur 5 min
Geschreven door John Plette, Commercieel Directeur
23-1-2024 | Leesduur 5 min
Autoregeling nieuwsbericht 2024

Aantrekkelijke autoregeling in de “War for Talent”

De strijd om goed gekwalificeerde medewerkers aan te trekken, blijft een veel besproken onderwerp voor veel ondernemers. Hoe kunt u als ondernemer zich onderscheiden in de zogeheten 'war for talent'? Een effectieve manier is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde: een eigentijdse autoregeling. Lees hier hoe een eigentijdse autoregeling niet alleen bijdraagt aan het aantrekken van nieuw talent, maar ook talent blijft vasthouden in uw onderneming.

Wat is een eigentijdse autoregeling?

In een autoregeling stelt u de afspraken vast tussen u en uw medewerker over het rijden in een auto van de zaak. Door het opstellen van een moderne én flexibele autoregeling laat u als ondernemer zien dat u werknemerstevredenheid hoog op uw prioriteitenlijstje heeft staan.

Autoregeling als secundaire arbeidsvoorwaarde

Een secundaire arbeidsvoorwaarde zoals een autoregeling, kan veel meer zijn dan alleen een set van praktische afspraken over de auto van de zaak. In een moderne autoregeling laat u zien dat u bereid bent om invulling te geven aan de mobiliteitsbehoefte van uw medewerkers. Hierin wilt u immers net een stapje verder gaan dan alleen het bieden van het hoogst noodzakelijke. Iedere werknemer wil tenslotte werken bij een bedrijf waar zij zowel privé als zakelijk gezien worden én oplossingen krijgen aangereikt die passen in hun leefwereld.

Voorbeeld autoregeling: flexibel en duurzaam

Flexibiliteit is de kern van een eigentijdse autoregeling. We begrijpen dat de behoeften van werknemers veranderen en dat een standaard autoregeling niet altijd volstaat. Daarom bieden we oplossingen die meebewegen met de individuele wensen van medewerkers. Of het nu gaat om het toevoegen van extra mobiliteitsdiensten of het aanpassen van het leasepakket, we streven ernaar autoregelingen flexibel en op maat te maken. Zo blijven zowel werkgever als werknemer tevreden over de gemaakte afspraken. Een aantal voorbeelden die kenmerkend zijn bij een flexibele autoregeling:
  • Keuzemogelijkheden: medewerkers moeten de vrijheid hebben om een auto te kiezen die bij hun behoeften en levensstijl past. Zo zal voor de ene medewerker duurzaamheid en elektrisch rijden een thema zijn, terwijl de ander liever een royale gezinsauto rijdt en met de caravan op vakantie wil naar bijv. Zuid-Frankrijk. Door een helder kader te scheppen kunt u beide medewerkers tevreden stellen. Dit kunt u doen door het budget uit te breiden met een aanvullende eigen bijdrage van de medewerker, zodat er gekozen kan worden voor het model van zijn of haar dromen. 
  • Flexibiliteit: een moderne autoregeling moet flexibel genoeg zijn om in te kunnen spelen op de veranderende omstandigheden van medewerkers. Door de mogelijkheid te scheppen om van auto te wisselen of alternatieve mobiliteitsoplossingen te bieden. Daarbij kunt u denken aan het tijdelijk wisselen van de elektrische auto tijdens de vakantieperiode voor een niet-elektrisch model. Of door in plaats van een jarenlange leaseverplichting aan te gaan te kiezen voor een leasevorm met meer flexibiliteit.
  • Duurzaamheid: veel medewerkers kijken steeds meer naar de duurzaamheidswaardes die werkgevers hanteren en of dit strookt met hun eigen duurzame waarden. Wanneer u als ondernemer elektrische auto’s aanbiedt inclusief goede laadoplossing, vergroot dit uw aantrekkelijkheid als duurzame werkgever. U kunt er ook voor kiezen om het budget voor een elektrische auto te verruimen ten opzichte van een fossiel aangedreven auto, waarmee u duurzame keuzes stimuleert.
  • Transparantie: medewerkers moeten volledig begrijpen hoe de autoregeling werkt. Transparantie schept vertrouwen en voorkomt onaangename verrassingen. Zij hebben behoefte aan een uitleg hoe de thuislaadvergoeding werkt en hoe en of zij de kosten bij de werkgever kunnen declareren. Maak duidelijke afspraken en geef antwoord op de vraag: wie betaalt het eigen risico bij niet verhaalbare schade? Een andere veel voorkomende vraag is; Voor wie zijn de kosten bij een verhuizing? Onderwerpen die in de autoregeling helder en in begrijpelijke taal vastgelegd moeten worden.

XLLease uw partner in het opstellen van de autoregeling

Wij begrijpen de complexiteit van autoregelingen en hoe deze kunnen bijdragen aan het aantrekken en behouden van gekwalificeerde medewerkers. Onze ervaren adviseurs staan klaar om u als ondernemer te ondersteunen bij het ontwerpen en implementeren van aantrekkelijke eigentijdse autoregelingen.
 
Onze services op een rij:

  • Advies op maat: op basis van een uitgebreide inventarisatie ontwikkelen wij op maat gemaakte autoregelingen die passen bij de specifieke bedrijfscultuur en doelstellingen van uw onderneming.
  • Duurzaamheidsopties: we kunnen helpen bij het integreren van duurzame mobiliteitsoplossingen in uw autoregeling, wat een aantrekkelijk aspect kan zijn voor milieubewuste medewerkers.
  • Kostenbeheersing: wij overzien de financiële impact van autoregelingen en helpen bij het beheren van de kosten en het maximaliseren van de waarde voor zowel werkgevers als medewerkers.
  • Ondersteuning en service: onze leasespecialisten staan altijd klaar om ondersteuning en service te bieden aan zowel werkgevers als medewerkers om ervoor te zorgen dat de autoregeling soepel verloopt.

Conclusie

In de "war for talent" is het noodzakelijk voor werkgevers om zich te onderscheiden en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Een eigentijdse autoregeling is één van die krachtige instrumenten die bedrijven kunnen gebruiken om topmedewerkers aan te trekken en te behouden. Het is meer dan alleen een manier om medewerkers van A naar B te krijgen; het is een statement dat laat zien dat u als werkgever geeft om de tevredenheid van uw medewerkers. 

Klaar om uw autoregeling naar het volgende niveau te tillen en de concurrentie voor talent aan te gaan? Neem contact op met XLLease voor advies op maat en ontdek hoe we samen kunnen werken aan een aantrekkelijke toekomst voor uw bedrijf en uw medewerkers.

 

Vraag advies aan

 

 

Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door John Plette
23-1-2024 | Leesduur 5 min
Geschreven door John Plette | Commercieel Directeur @ XLLease
23-1-2024
Lees meer over:
Delen