Populaire hybride en elektrische auto’s voor de caravan

Kan een elektrische auto een caravan trekken? En hoe zit dat met hybride auto’s? In dit nieuwsartikel beantwoorden we veel gehoorde vragen van mensen die een elektrische of hybride auto willen leasen.
Geschreven door het Redactieteam
7-5-2024 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
7-5-2024 | Leesduur 5 min
Caravan trekken met elektrische auto | XLLease
Kan een elektrische auto een caravan trekken? En hoe zit dat met hybride auto’s? Het zijn veel gehoorde vragen van mensen die een elektrische of hybride auto willen leasen. Om een antwoord te geven op deze vragen: veel elektrische en hybride auto’s kunnen met groot gemak een caravan trekken, maar niet allemaal. Of een hybride of elektrische auto geschikt is als caravantrekker, hangt namelijk af van het maximale trekgewicht. Over dat trekgewicht leest u hieronder meer. Ook geven we u een overzicht van een aantal populaire hybride en elektrische caravantrekkers, met vermelding van de maximale (geremde) trekgewichten.

 

Het trekgewicht van hybride en elektrische auto’s  

Het trekgewicht van een auto is het maximale gewicht dat je aan de trekhaak van een auto mag hangen. Autofabrikanten bepalen dit aan de hand van meerdere factoren, zoals het gewicht, de aandrijflijn en de afmetingen van een auto. Dit maximale trekgewicht staat ook op het kentekenbewijs van een auto. Bij volledig elektrische auto’s loopt het trekgewicht sterk uiteen. Zo zijn er tegenwoordig tal van elektrische auto’s die een enorm trekgewicht aankunnen. Maar er zijn ook elektrische auto’s die niets mogen trekken, bijvoorbeeld omdat de constructie dat niet toelaat. Ook bij hybride auto’s zijn er verschillen. Op verreweg de meeste mag een trekhaak, maar ook hier geldt: kijk goed naar het maximale trekgewicht als u met een hybride auto een caravan wilt trekken.

 

Populaire elektrische auto’s voor de caravan

Er is een groot aanbod van volledig elektrische auto’s waar een caravan of aanhanger achter mag. Veel daarvan kunnen een groot trekgewicht aan, wat deze elektrische auto’s bij uitstek geschikt maakt om een caravan te trekken. Onze selectie van populaire elektrische auto’s die naar onze mening tot de beste caravantrekkers behoren, treft u hieronder aan. Met trekgewichten die oplopen tot 1.800 kilo of zelfs 2.000 kilo zijn ook zeer zware caravans voor deze elektrische auto’s geen probleem.

 

 • Audi Q8 e-tron
  Grote SUV met een maximum trekgewicht van 1.800 kilo.  
 • KIA EV6
  Crossover-SUV met een maximum trekgewicht van 1.800 kilo.
 • Polestar 2
  Sportief ogende EV met een maximum trekgewicht van 1.500 kilo.
 • Tesla Model Y
  Middelgrote SUV met een maximum trekgewicht van 1.600 kilo.
 • Volkswagen ID.7
  Het elektrische vlaggenschip van Volkswagen met een maximaal trekgewicht van 1.000 kilo.
 • Volvo EX30
  Compacte SUV met een maximaal trekgewicht van 1.600 kilo (Single Motor Extended Range en Twin Motor Performance). Voor de standaard aandrijflijn (Single Motor) is dat 1.000 kilo.
 • Volvo EX40
  SUV met een maximaal trekgewicht van 1.800 kilo (uitvoering Twin Motor Performance). Voor de Single Motor en Single Motor Extended Range-versies is dat 1.500 kilo.
 • Zeeker 1
  Chinese EV met een maximaal trekgewicht van 2.000 kilo voor de Performance en Privilege-uitvoeringen en 1.500 kilo voor de Long Range RWD.

 

Populaire hybride caravantrekkers

Ook in het aanbod van hybride auto’s bevindt zich een groot aantal fijne caravantrekkers. Hieronder geven we u onze selectie, met daarin gewone hybrides, mild hybride auto’s en plug-in hybride modellen. De maximale trekgewichten lopen hier op tot maar liefst 2.100 kilo.

 

 • Alfa Romeo Tonale
  SUV met een maximum trekgewicht van 1.500 kilo voor de hybride versie en 1.250 kilo voor de plug-in hybride Tonale.
 • Audi Avant A6
  Mild hybride stationwagen met een maximaal trekgewicht van 2.000 kilo.
 • Audi Q5
  Plug-in hybride SUV met een maximaal trekgewicht van 2.000 kilo.
 • BMW X1 xDrive
  SUV die leverbaar is als mild hybride in diverse uitvoeringen, met maximale trekgewichten van 1.800 kilo tot 2.000 kilo. Ook verkrijgbaar als plug-in hybride X1 met een maximaal trekgewicht van 1.700 kilo (xDrive25e) of 1.800 kilo (xDrive30e).
 • Cupra Formentor
  Plug-in hybride crossover-coupé met een maximaal trekgewicht van 1.500 kilo.  
 • Cupra Leon Sportstourer
  Plug-in hybride stationwagen met een maximum trekgewicht van 1.500 kilo.
 • Ford Kuga
  Compacte SUV met een plug-in hybride aandrijflijn. Het maximale trekgewicht bedraagt 2.100 kilo.
 • Kia Sorento
  SUV die leverbaar is als hybride auto (maximaal trekgewicht 1.650 kilo) en als plug-in hybride, die een maximaal trekgewicht heeft van 1.500 kilo.
 • Volkswagen Tiguan
  De Volkswagen Tiguan is er als mild hybride en plug-in hybride. De mild hybride Tiguan heeft een maximaal trekgewicht van 1.800 kilo voor de sterkste uitvoering met 150 pk. De mild hybride uitvoering met 130 pk heeft een maximaal trekgewicht van 1.600 kilo.  De Volkswagen Tiguan is ook bestelbaar als plug-in hybride, die een maximaal trekgewicht heeft van 1.800 kilo.
 • Volvo V60
  Stationwagen die als plug-in hybride een maximaal trekgewicht heeft van 2.000 kilo. Ook leverbaar als mild hybride V60 met een maximaal trekgewicht van 1.800 kilo.

 

Hybride of elektrische caravantrekker leasen

Net als bij alle auto’s heeft een caravan trekken met een hybride of elektrische auto invloed op het energiegebruik en dus op de actieradius. Houd hier goed rekening mee bij uw keuze voor een leaseauto waarmee u op pad wilt met de caravan. Bent u benieuwd wat de bijtelling is voor het zakelijk leasen van een hybride of elektrische auto die geschikt is als goede caravantrekker? U berekent het eenvoudig met onze online bijtellingscalculator. Wilt u meer informatie of advies over het leasen van elektrische of hybride modellen? Onze ervaren lease adviseurs helpen u graag.

 

Meer informatie

Auto nieuws
Elektrisch rijden
Geschreven door het Redactieteam
7-5-2024 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
7-5-2024
Lees meer over:
Delen