Met de leaseauto naar het buitenland

Waar moet u op letten, wat is toegestaan en wat neemt u mee als u met een zakelijke leaseauto naar het buitenland gaat? We hebben het in dit artikel voor u op een rij gezet.
Geschreven door het Redactieteam
5-7-2024 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
5-7-2024 | Leesduur 4 min
Met de leaseauto naar het buitenland | XLLease
Gaat u met uw leaseauto naar het buitenland, bijvoorbeeld voor een vakantie of zakelijke trip? Zorg dan altijd dat u alle vereiste documenten bij zich heeft. Denk aan zaken als de groene kaart, een eventuele buitenlandverklaring en een tolvignet dat in sommige landen vereist is. Hieronder leest u daar meer over. Daarnaast beantwoorden we enkele veelvoorkomende vragen over rijden met een zakelijke leaseauto in het buitenland. Ook staan we stil bij brandstof- en parkeerkosten, schade en pech in het buitenland en reizen met een elektrische leaseauto in het buitenland.

Wat neemt u mee?

Wat u mee moet nemen als u met een zakelijke leaseauto naar het buitenland gaat, kan per land verschillen. Controleer altijd goed wat u allemaal nodig heeft en hoe u die dingen regelt. En heel belangrijk: doe dat vooral ruim op tijd. Voor sommige documenten geldt namelijk dat die speciaal gemaakt moeten worden, waardoor het wel even kan duren voordat die klaar zijn.
  • Groene kaart: Reist u naar het buitenland, neem dan altijd uw groene kaart mee, want dat is uw verzekeringsbewijs. Let er daarbij goed op dat een digitale groene kaart niet altijd volstaat, want in bepaalde landen is een papieren groene kaart verplicht.  
  • Buitenlandverklaring (eventueel): Voor sommige landen heeft u een buitenlandverklaring nodig, ook wel 'machtiging voertuig buitenland' genoemd. Deze machtiging kunt u bij XLLease aanvragen. In de buitenlandverklaring staat wie de eigenaar is van de zakelijke leaseauto en dat u gemachtigd bent om daarin te rijden. Voor bepaalde landen, zoals Marokko en Turkije, is een gelegaliseerde buitenlandverklaring vereist. Deze moet worden voorzien van officiële stempels en kunt u aanvragen via uw werkgever.

  • Milieusticker (eventueel): In bepaalde landen kan in sommige gebieden een milieusticker of milieuvignet verplicht zijn. Zo’n milieusticker maakt duidelijk of een auto voldoet aan de milieueisen. Voorbeelden van landen waarvoor een milieusticker nodig kan zijn, zijn onder meer Duitsland, Frankrijk en Spanje.

  • Tolvignet (eventueel): Wie met de auto op vakantie gaat, krijgt er al snel mee te maken: tol betalen. In een land als Frankrijk doet u dat bij de bekende tolpoortjes, maar er zijn ook landen waar u tol betaalt door middel van een vignet dat u vooraf aanschaft. Een bekend voorbeeld is Zwitserland. Ook Oostenrijk en Tsjechië kennen deze vignetten, en zo zijn er nog meer landen. Controleer vooraf altijd goed of u zo’n tolvignet nodig heeft. Raadpleeg hiervoor de website van de ANWB.

  • En verder….: Denk ook aan gebruikelijke zaken als het kentekenbewijs en een Europees schadeformulier. Raadzaam is ook om de reservesleutel van uw leaseauto mee te nemen. Mocht u uw sleutel kwijtraken in het buitenland, dan is die reservesleutel een geruststellend idee.

Veelgestelde vragen bij reizen naar het buitenland met de leaseauto

Mag ik met mijn leaseauto naar het buitenland? En hoe zit dat met landen buiten Europa?
Staan de afspraken met uw werkgever dat toe, dan mag u met uw leaseauto naar het buitenland. Belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat het land van uw bestemming onder het dekkingsgebied van de verzekeraar valt. U vindt dat terug op de groene kaart. Daarop staan alle landen waar uw leaseauto verzekerd is, ook buiten Europa.

Wie mag er in het buitenland in mijn leaseauto rijden?
Heeft u een zakelijke leaseauto, controleer dan in de leaseregeling van uw werkgever wie daarin mag rijden. Als de regeling het toestaat, mogen ook andere bestuurders in uw leaseauto rijden, ook buiten Nederland. Dat geldt ook als er geen regeling is en er verder niets bepaald is.

Hoeveel kilometer mag ik privé rijden met mijn leaseauto?
Gebruikt u uw leaseauto zowel zakelijk als privé? Let dan goed op de afspraken met uw werkgever. Als die buitenlandse reizen toelaten, dan kunt u met een gerust hart op vakantie naar het buitenland met uw leaseauto. Houd echter wel het afgesproken maximale jaarkilometrage voor uw leaseauto in de gaten. In de meeste gevallen vindt u dat terug in de geldende autoregeling. Het is dus raadzaam om het aantal toegestane privé kilometers niet te overschrijden, waardoor u boven het afgesproken jaarkilometrage uitkomt.

 

Brandstof- en parkeerkosten op vakantie

Tanken en parkeren in het buitenland met een zakelijke leaseauto: hoe zit dat? Moet u de brandstofkosten en parkeerkosten zelf betalen als u met uw leaseauto op vakantie gaat, of kunt u die misschien terugkrijgen? Het antwoord op deze vraag vindt u meestal in de leaseregeling van uw werkgever. In veel leaseregelingen staat dat de brandstof- en parkeerkosten op vakantie voor eigen rekening zijn. Maar er kan ook afgesproken zijn dat deze kosten worden verrekend met de bijtelling voor privégebruik. Afhankelijk van de gemaakte afspraken levert u de bonnen van deze uitgaven in bij uw werkgever.

 

Schade en pech in het buitenland

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg er daarom altijd voor dat u het Europese schadeformulier in uw leaseauto heeft liggen, ook als u met uw leaseauto op vakantie gaat naar het buitenland. Bij pech of schade in het buitenland kunt u contact opnemen met XLLease via telefoonnummer +31 33 454 95 60. Buiten kantooruren wordt u doorgeschakeld naar de Alarmcentrale. Die helpt u graag weer op weg.

 

Op vakantie met de elektrische leaseauto

Gaat u met uw elektrische leaseauto binnen Europa op vakantie? Controleer dan vooraf of u met uw laadpas in het buitenland kunt laden. In de meeste gevallen is dat geen probleem, maar met een goede voorbereiding van uw reis voorkomt u verrassingen en weet u waar u kunt laden. Zorg ervoor dat u een creditcard meeneemt, maar denk ook aan een extra laadpas of druppel. Die kunnen altijd van pas komen, zeker in het buitenland.

 

Gaat u met uw leaseauto naar het buitenland en heeft u daar vragen over? Neemt u dan contact op met onze ervaren leaseadviseurs. We helpen u graag!

 

Meer informatie

Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
5-7-2024 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
5-7-2024
Lees meer over:
Delen