Milieuzones en zero-emissiezones in Nederland: waar moet u op letten?

Milieuzones in Nederland en aankomende zero-emissiezones: wat is het precies en in welke emissieklasse valt uw dieselauto of -bestelbus? Lees het hier.
Geschreven door het Redactieteam
6-10-2023 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
6-10-2023 | Leesduur 5 min
Milieuzones
Steeds meer steden hebben een milieuzone, waarin u alleen mag rijden met een auto (of ander voertuig) die niet te veel schadelijke stoffen uitstoot. Op overtreding staat een flinke boete, dus het is wel zo handig om de regels te kennen. In 2020 zijn die al flink veranderd, en er komen weer nieuwe aanscherpingen aan. Wat is de huidige situatie en wat staat u nog te wachten als automobilist? 

 

Voor wie gelden de milieuzones?

Milieuzones zijn er voor personen- en bestelauto’s die op diesel rijden. Voor benzineauto’s, auto’s op LPG en EV’s gelden de milieuzones niet. Momenteel zijn er vier steden met een milieuzone: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. Er bestaan twee soorten milieuzones:

  • Gele milieuzone: toegang is alleen toegestaan voor dieselauto’s vanaf emissieklasse 3. Voor diesels met een emissieklasse van 0, 1 of 2 is de gele milieuzone verboden. 
  • Groene milieuzone: toegankelijk voor dieselauto’s met emissieklasse 4 of hoger. Voor alle lagere emissieklassen is toegang tot een groene milieuzone niet toegestaan. De gemeenten Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben een groene milieuzone.

Welke emissieklasse heeft uw auto of bestelbus?

Nu u weet voor welke voertuigen de milieuzones gelden, wilt u natuurlijk ook weten of uw auto of bestelbus op diesel wel mag rijden in de gemeentes met milieuzones. Check daarom altijd onder welke emissieklasse uw dieselauto valt en controleer of u hiermee een milieuzone in mag. Dit gaat eenvoudig via de milieuzonecheck op www.milieuzones.nl, waar u alle informatie vindt over de milieuzones. Na het invullen van uw kenteken op deze site ziet u direct of u toegang heeft tot de milieuzones. Zo weet u zeker waar u aan toe bent!


Vrijstelling en ontheffing

Stoot uw dieselauto te veel uit, dan mag u niet in een milieuzone rijden. Er zijn echter vrijstellingen en ook is er een ontheffing mogelijk. Een vrijstelling geldt automatisch, maar een ontheffing moet u specifiek aanvragen. Vrijgesteld zijn auto’s van 40 jaar of ouder (oldtimers), rolstoeltoegankelijke auto’s en (voor bewoners van een milieuzone) kampeerwagens met carrosseriecode SA. Voor mensen met een beperking die hun auto voor minimaal € 500 hebben aangepast, is ontheffing mogelijk. Deze ontheffing is verkrijgbaar via de gemeente en geldt dan in heel Nederland. 

Strengere normen en zero-emissiezones vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 kunnen gemeentes strengere eisen stellen en mogen alleen dieselauto’s met emissieklasse 4 of 5 de milieuzone in. Vanaf deze datum zijn ook zero-emissiezones mogelijk voor vracht- en bestelauto’s. Met een bestelauto mag u een zero-emissiezone in als de aandrijving elektrisch is en er geen schadelijke uitstoot is. Voor bestelauto’s met emissieklasse 5 en 6 geldt echter wel een overgangsregeling. Euro 5-bestelauto’s hebben tot en met 31 december 2026 nog toegang tot zero-emissiezones. Voor bestelauto’s met een Euro 6-motor is dat 31 december 2027. Twijfelt u of uw leaseauto of bedrijfswagen hieronder valt? Het team van XLLease geeft u graag advies en helpt u bij de overstap naar elektrisch rijden.

 

Vraag advies aan

 

 

Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
6-10-2023 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
6-10-2023
Lees meer over:
Delen