Geschreven door het Redactieteam
9-12-2022 | Leesduur 3 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
9-12-2022 | Leesduur 3 min
Wijzigende leasetarieven na bestelling auto uitgelegd

Wijzigende leasetarieven nader uitgelegd

De automotivemarkt is jaren stabiel gebleven, maar daar is helaas verandering in gekomen. Verschillende ontwikkelingen hebben invloed gehad op de auto-industrie, zoals chiptekorten, stijgende rentes en wereldwijd stijgende energietarieven. In dit nieuwsbericht leest u welke impact deze ontwikkelingen hebben op levertijden van leaseauto’s en op de tarieven van onder andere leaseauto’s en financieringen. 

Gevolgen voor levertijden

Het grondstoffen- en chiptekort heeft impact op levertijden van allerlei elektronische apparaten. Auto’s hebben steeds langere levertijden en ook laadpalen laten nu langer op zich wachten. Als we de experts mogen geloven blijft het chiptekort nog wel enige tijd aanhouden. Levertijden van nieuwe auto’s worden daardoor alsmaar langer. We adviseren u daarom om nieuwe bestellingen voor auto’s en laadpalen op tijd te plaatsen. XLLease biedt daarnaast verschillende oplossingen om de langere levertijden te overbruggen, bijvoorbeeld door het verlengen van uw huidige contracten of met Occasion Lease.

Gevolgen voor leasetarieven

De leasetarieven van leaseauto’s bestaan uit meerdere componenten, zoals prijzen van auto’s, rente en motorrijtuigen/houderschapsbelasting. De kosten van deze componenten zijn door de huidige ontwikkelingen in de markt minder voorspelbaar geworden waardoor tarieven kunnen afwijken van de oorspronkelijke tarieven ten tijde van het bestellen van de auto. De meest voorkomende redenen voor een afwijkend tarief na aanvraag van de leaseauto zijn momenteel de fluctuerende autoprijs en rente. We schatten eventuele prijswijzigingen van auto’s zo goed mogelijk op voorhand in en houden er rekening mee in onze offertes. Helaas kunnen ook leveranciers niet goed inschatten wat de autoprijs op het moment van aflevering zal zijn. Zij geven dan ook geen prijsgaranties af. Kortom, tussen het moment van tekenen van het contract en de aflevering van de auto hebben wijzigingen in autoprijs en rente invloed op prijsontwikkelingen.  

Toelichting op tariefbepalende onderdelen

 • Autoprijs
De bijtelling van een leaseauto wordt mede bepaald door de exacte autoprijs. Omdat autoprijzen op het moment fluctueren, kunnen we de bijtelling pas berekenen op het moment waarop de auto wordt afgeleverd. 

Rente
Rentetarieven zijn afhankelijk van ontwikkelingen op de financiële markt. De leaseauto financieren we pas op het moment van aflevering. Een gevolg hiervan is dat we de rente pas kunnen bepalen op het moment van aflevering van de auto en dus de startdatum van het leasecontract. 

Belasting op personenauto's (bpm)
Bpm is de aanschafbelasting die eenmalig betaald wordt voor aanschaf van een nieuwe auto. De bpm is een component in het leasetarief. De hoogte van de bpm wordt bepaald door de CO2-uitstoot van een auto. De bpm-tarieven van het jaar waarin de auto wordt geleverd worden hierbij gehanteerd. Volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van bpm tot en met 2024.

Motorrijtuigenbelasting
De motorrijtuigenbelasting wordt maandelijks of per kwartaal betaald en kan jaarlijks wijzigen. Volledig elektrische auto’s zijn nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting tot en met 2024.

Wilt u meer informatie over de prijswijzigingen? Neem dan gerust contact op met uw accountmanager.

 
 
Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
9-12-2022 | Leesduur 3 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
9-12-2022
Lees meer over:
Delen