Welk leaseproduct kiest u?

Geschreven door het Redactieteam
15-9-2021 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
15-9-2021 | Leesduur 5 min
zakelijk leasen XLLease
Zodra u als bedrijf één of meerdere auto’s wilt inzetten, heeft u wat te kiezen. Natuurlijk kunt u alle auto’s die u nodig heeft, betalen uit eigen middelen. Wilt u gebruik maken van een externe partner voor uw wagenpark, dan heeft u twee mogelijkheden: financial lease en operational lease. In dit bericht leggen we u uit wat de verschillen zijn en wat de mogelijke afwegingen zijn bij uw keuze. Daarnaast gaan we kort in op enkele, minder bekende leasevormen.
Laten we beginnen met het verschil tussen operational en financial lease. Bij operational lease is de auto eigendom van de leasemaatschappij, waarbij u gedurende de looptijd van het contract een vast bedrag per maand betaalt voor afschrijving, rente, motorrijtuigenbelasting, verzekering, reparatie, onderhoud banden, 24/7 hulpverlening bij pech of schade en vervangend vervoer. Bij financial lease wordt u meteen economisch eigenaar van de auto en staat deze dus op uw balans. U betaalt gedurende de looptijd rente en aflossing. Na het betalen van de slottermijn bent u ook juridisch eigenaar.

Afweging 1: Financieel
Voor veel bedrijven weegt het financiële aspect bij de keuze het zwaarst. Als u kiest voor eigen middelen komt de auto op de balans te staan. Bij financial lease naast de auto, ook de schuld. Ze noemen dit ook wel on balance financiering. Daar waar u uitgaat van een langere economische levensduur en de auto ook langer dan 60 maanden wilt inzetten voor uw bedrijf, is dit een interessante optie. Ook als u bijvoorbeeld gebruik kunt maken van een investeringsaftrek. We zien deze leasevorm dan ook vooral bij auto’s met een grijs kenteken. Bij operational lease komt de auto niet op de balans te staan. Bij het aanvragen van een krediet of bij het meedoen aan een aanbesteding kan dat een voordeel zijn met het oog op de solvabiliteit van uw organisatie.

Afweging 2: Risico
Bij eigen middelen of financial lease loopt u meer risico. U draait zelf op voor de kosten van reparaties, onderhoud en plotselinge waardevermindering. Natuurlijk calculeren wij als leasemaatschappij die risico’s ook in, maar kunnen dat over veel meer contracten spreiden. Daarnaast zijn we goed op de hoogte van de waardevastheid en reparatierisico’s van de verschillende merken, modellen en de trends in de markt.

Afweging 3: Beheer
Als bedrijf moet u zich ook afvragen of u de kennis en capaciteit in huis heeft om uw eigen wagenpark te beheren. Kennis van auto’s en de normen die gelden voor rijgedrag en onderhoud, bijvoorbeeld. Als bij een onderhoudsbeurt de remblokken worden vervangen die 30.000 kilometer eerder ook al waren vervangen, gaan bij ons de alarmbellen af. Dan klopt er iets niet met het rijgedrag of er gaat iets mis met het onderhoud dat is uitgevoerd. Met operational lease heeft u al deze zorgen niet. Samen met de auto haalt u professionals binnen in uw organisatie. Door middel van de expertises van de professionals kunt u veel geld besparen.

Afweging 4: Administratie
Bij een wagenpark uit eigen middelen of bij financial lease bent u zelf verantwoordelijk voor verzekeringen, belasting, onderhoudscontracten, schadeafhandeling, reparatie en alle bijbehorende facturatie. Dat kost tijd. Bij enkele auto’s is dat nog te overzien en kan vaak de bestaande administratie deze taken erbij pakken. Maar zodra het wagenpark groeit, schiet die capaciteit al snel tekort. Bij operational lease neemt de leasemaatschappij u al die werkzaamheden uit handen en houd u gemakkelijker het overzicht.

Afweging 5: Flexibiliteit
Veel bedrijven kiezen voor operational lease vanwege de flexibiliteit. Zeker bij een grillig personeelsverloop, biedt operational lease meer mogelijkheden om snel op- of af te schalen. De leasemaatschappij kan u helpen om uw wagenpark optimaal te houden.

Zwart-wit
Voor u de indruk krijgt dat het zwart-wit is, willen we hier benadrukken dat bij XLLease heel veel mogelijk is. Zo ziet u hybride vormen waarbij de bedrijfswagens via financial lease worden aangeschaft en de personenauto’s onder een operational leasecontract vallen. Daarnaast hebben we klanten die ervoor kiezen om bepaalde elementen uit een operational leasecontract zelf te regelen, zoals de banden of de verzekering. Want wees eerlijk; ook een assurantiekantoor leaset auto’s, maar is prima in staat om zelf de verzekering te regelen. Het kan allemaal bij XLLease. We streven altijd naar maatwerk met het beste van twee werelden.

Andere leasevormen
Naast financial lease en operational lease hebben we een aantal extra leasevormen, die we hier in het kort op een rijtje zetten:
- Short lease bieden we aan in samenwerking met EasyRent. Het gaat om leasecontracten met een looptijd van minimaal een maand tot maximaal een jaar. Ideaal bij projectmatig werk, iemand met een tijdelijk contract of als voorloper indien de bestelde leaseauto nog niet leverbaar is. Een ander verschil is dat u een auto kiest van een bepaalde categorie en dus niet zeker weet welk merk, model of kleur u krijgt. U kiest bijvoorbeeld de categorie ‘Volkswagen Golf’. Op basis van beschikbaarheid wordt er gekeken welk merk en model het beste voor u kan worden ingezet.
- Additional lease wordt steeds populairder, met name onder berijders van een elektrische auto. Ze vinden het niet aantrekkelijk of praktisch om daarmee op vakantie te gaan en leasen als het ware een extra auto voor een aantal weken per jaar. U bepaalt van tevoren uit welke categorie u een auto nodig heeft en u krijgt de garantie dat de auto niet ouder is dan twee jaar. Deze additional lease is ook populair onder berijders van een kleinere ‘stadsauto’ die voor een vakantie meer ruimte willen en bijvoorbeeld een trekhaak willen.
- Flexibel lease is een operational leasecontract voor vier jaar, dat de werkgever vanaf 12 maanden zonder additionele kosten kan beëindigen bij plotseling vertrek van een medewerker. U blijft als werkgever dan niet achter met een auto of extra kosten om het leasecontract vroegtijdig te beëindigen. Het is een geliefd product binnen o.a. de zakelijke dienstverlening.
- Bij Occasion lease gaat het om auto’s die vervroegd uit een leasecontract zijn teruggekomen en niet ouder zijn dan drie jaar. Deze auto’s zijn direct beschikbaar, compleet uitgerust en aanmerkelijk voordeliger dan auto’s in de short lease constructie. Ook voor elektrische auto’s met korting op de bijtelling is dit een interessante optie. De looptijd van het leasecontract wordt in overleg afgestemd.

Daarom XLLease!
Elke leasemaatschappij biedt zowel financial lease als operational lease aan. Waarom zou u dan kiezen voor XLLease? Hier enkele steekhoudende argumenten:
- Onderhoud, ook de banden, altijd bij de merkdealer inclusief haal- en brengservice.
- Teamwork: U heeft één vast contactpersoon voor de binnendienst en één in de buitendienst.
- Flexibel in de samenstelling van leasecontracten.
- Alle merken en modellen.
- Als klant heeft u een bedrijfsnaam en een voor- en achternaam i.p.v. een klant- of ticketnummer.

We gaan graag de competitie aan. Nodig ons uit voor een kennismaking en een concurrerend voorstel.
 
Productinformatie
Geschreven door het Redactieteam
15-9-2021 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
15-9-2021
Lees meer over:
Delen