Laadwijzer - alles rondom laden bij de hand

Geschreven door het Redactieteam
11-3-2022 | Leesduur 7 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
11-3-2022 | Leesduur 7 min
Laden elektrische auto
We helpen u graag zorgeloos op weg. In dit nieuwsbericht informeren we u over de belangrijkste zaken rondom elektrisch rijden.

Wat moet u altijd bij zich hebben?
Zorgeloos op weg met uw elektrische lease auto? Vergeet dat in ieder geval deze zaken niet:

Laadkabel. Deze heeft u nodig om uw auto aan de laadpaal te kunnen aansluiten.
Laadpas/laaddruppel. Hiermee start u de laadsessie en betaalt u voor het laden.


Hoe kunt u laden?

Iedere openbare laadpaal werkt op dezelfde manier:

1. Koppel de laadkabel aan de laadpaal en daarna aan de elektrische auto. Let op! Alleen bij de Volkswagen e-Golf is dit juist andersom.
2. Houd u laadpas tegen de laadpaal om de sessie te starten.
3. Kijk tijdens het laden welke kleur oplischt op de laadpaal. Bij vrijwel elke laadpaal geldt:
Groen: Laadpaal is beschikbaar óf auto is volledig geladen.
Geel: Er wordt verbinding gemaakt tussen de paal en de auto.
Blauw: laadsessie is gestart.
Rood: Er is een storing. Krijgt u deze melding? Bel dan altijd het nummer dat op de laadpaal zelf staat.


Waar kunt u laden?

In principe kunt u gebruikmaken van iedere laadpaal in openbare ruimtes en parkeerplaatsen. Ook bij semipublieke laadpalen kunt u een laadsessie starten, zoals bijvoorbeeld bij restaurants en supermarkten. Het starten van een laadsessie op privéterrein moet u altijd in overleg doen met de eigenaar, bijvoorbeeld bij particulieren of bij een bedrijventerrein.

Aan de snelweg bevinden zich snellaadstations. Hier kunt u extra snel laden. Deze snellaadstations zijn voorzien van een vaste kabel. Om hier te laden heeft u dus geen losse kabel nodig. 

Op oplaadpalen.nl vindt u eenvoudig beschikbare laadpalen bij u in de buurt. De meeste laadpaalleveranciers hebben ook een app.

Controleer of u met uw laadpas overal kunt laden. Staat er een logo van een brandstofleverancier op uw pas? In dat geval kunt u met uw pas alleen afrekenen bij de tankstations van deze brandstofleverancier.

Wat kost het laden?
De kosten voor het laden variëren per aanbieder en per wijze van laden.

Een indicatie van de kosten:

Zakelijk laden (bij een bedrijf): De prijs wordt bepaald door het bedrijf. U kunt bij het bedrijf navragen welke kosten per kWh in rekening worden gebracht.
Thuis: U betaalt de prijs conform de afspraken met uw energieleverancier.
Openbare laadpaal: Prijzen variëren tussen de € 0,25 en € 0,50 per kWh. De prijzen staan vaak vermeld in de mobiele apps van laadpaalleveranciers. Soms worden de prijzen op de laadpaal vermeld.
Snellaadstations: Prijzen variëren tussen de € 0,50 en € 0,79 per kWh.


Hoe ver kunt u met uw elektrische auto rijden?

Hoe ver u met uw elektrische auto kunt rijden, oftewel, wat de actieradius van uw elektrische auto is, ziet u op het informatiesysteem in uw auto. Hierop wordt de beschikbare accucapaciteit weergegeven met daarbij het aantal resterende kilometers dat u nog kunt rijden.
Dit is altijd indicatief en kan afwijken door verschillende
zaken:
- Rijstijl
- Weersomstandigheden
- Gebruik van verwarming en andere energie vragende
diensten in de auto

Tips voor het buitenland
Graag geven we u een aantal tips om te zorgen dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan wanneer u met uw elektrische auto naar het buitenland gaat.

Neem naast uw laadkabel ook altijd een 230 volt lader mee. Is er geen laadpaal beschikbaar, dan kunt u altijd laden bij een stopcontact.

Controleer de Europese dekking van de leverancier van de laadpaal. We adviseren u om te laden bij een laadpaalleverancier die een goede Europese dekking heeft. Kijk voordat u vertrekt naar het buitenland of uw laadpas of laaddruppel ook wordt geaccepteerd in de regio waar u bent. dit kan via de Plugsurfin of New Motion app/website.

Plan uw reis goed van te voren. Via de volgende website kunt u het laden tijdens uw reis heel gemakkelijk plannen: abetterrouteplanner.com.

 

Maakt u graag de overstap naar elektrisch leasen, maar weet u niet waar u moet starten? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder!
Elektrisch rijden
Geschreven door het Redactieteam
11-3-2022 | Leesduur 7 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
11-3-2022
Lees meer over:
Delen