De Volkswagen ID.7 in productie en meer EV nieuws

In deze EV Update: Volkswagen ID.7 in productie, veel nieuwe elektrische auto’s op komst, en snelladen op steeds meer plekken.
Geschreven door het Redactieteam
29-9-2023 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
29-9-2023 | Leesduur 5 min
ev update september 2023

Volkswagen ID.7 in productie en meer EV nieuws

Nog even geduld en we treffen de Volkswagen ID.7 aan op de Nederlandse wegen. De productie van deze elektrische auto is namelijk gestart, en volgens de laatste berichten is de ID.7 vanaf half september te bestellen. Deze grote EV is het elektrische alternatief voor de Volkswagen Passat en zit vol met hightech-snufjes, zoals een augmented reality head-up display en een smart glass-panoramadak. De ID.7 is 4,96 meter lang en heeft een wielbasis van 2,97 meter, waarmee hij een schat aan binnenruimte biedt. Ook de prestaties van de ID.7 liegen er niet om. Mede dankzij zijn netto accucapaciteit van 77 of 86 kWh en zijn zeer lage luchtweerstand heeft dit nieuwe elektrische vlaggenschip van Volkswagen een rijbereik van 615 tot 700 kilometer (WLTP). Voor een auto van dit formaat is dat een uitstekende actieradius. De Volkswagen ID.7 komt in ieder geval naar Nederland met een 286 pk sterke aandrijflijn, daarnaast is er ook nog een GTX-versie op komst. Dit is een nog sportievere versie van de ID.7, met onder andere meer vermogen en een snellere 0-100 km/h tijd.

Veel nieuwe elektrische auto's op komst

De afgelopen tijd buitelen de aankondigingen van nieuwe elektrische modellen over elkaar heen. Zo onthulde het Zuid-Koreaanse Kia de EV5, het elektrische alternatief voor de Sportage. De EV5 is een compacte SUV met een actieradius van minimaal 500 kilometer en is beschikbaar met vierwielaandrijving. De verwachting is dat er in oktober meer nieuws naar buiten komt over deze elektrische auto. Binnenkort op de Nederlandse wegen te bewonderen is de Chinese Zeekr 001, een luxe shooting brake met een accupakket van 100 kWh. Daarmee zou een actieradius van ruim 600 kilometer mogelijk moeten zijn. De Zeekr 001 is een snelle EV: hij gaat in minder dan vier seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. En dan is er ook de Zeekr X, een elektrische stads-SUV. Beide EV’s zijn volgens Zeekr nog dit jaar leverbaar. Veel nieuws uit Azië dus, maar ook in Europa zit men niet stil. Zo kondigde Renault de Scenic E-Tech aan, die begin 2024 zijn debuut zal maken. En Mini kondigde de elektrische Cooper en Countryman aan, die naar verwachting eind dit jaar op de Nederlandse markt komen.

 

Meer snellaadpalen op steeds meer plekken

Het opladen van elektrische auto’s is een fluitje van een cent. Wie in een EV rijdt, weet dat maar al te goed. Maar mensen die geen ervaring hebben met elektrisch rijden, hebben soms nog wel eens koudwatervrees. Ze weten niet hoe het zit met de verschillende laadtarieven en denken dat laden veel tijd kost. In de praktijk verdwijnen die zorgen als sneeuw voor de zon. Aan de snellaadpaal kunnen de tarieven sterk uiteenlopen, maar thuis opladen is negen van de tien keer het goedkoopst. Voor mensen die geen eigen laadpaal hebben is het verstandig om uit te zoeken welke laadpaal in de wijk de voordeligste tarieven heeft. Als je je elektrische auto dan ‘s avonds inplugt heb je de volgende ochtend een volle accu voor het scherpste tarief. Het gebruik van snellaadpalen is alleen nodig als je flink wat kilometers rijdt. Leg je niet meer dan zo’n 350 kilometer af op een dag? Dan hoef je onderweg vaak niet op te laden. Is dat wel nodig omdat je meer rijdt, dan profiteer je als EV-rijder van een snelgroeiend aanbod. Zo investeert Mercedes in een eigen mondiaal dekkend snellaadnetwerk en hebben merken als BMW, Ford en Volkswagen flink geïnvesteerd in de uitbreiding van Ionity, de aanbieder van snellaadinfrastructuur in Europa. Concreet betekent dit dat er de komende jaren op nog meer plekken snellaadpalen beschikbaar komen dan er nu al zijn. Het maakt het gemak voor EV-rijders er nog groter op.  

 

Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
29-9-2023 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
29-9-2023
Lees meer over:
Delen