Hyundai Ioniq 5 Trekauto van het Jaar, veel nieuwe EV-modellen

In deze EV Update: Hyundai Ioniq 5 AWD door ANWB uitgeroepen tot Trekauto van het Jaar 2022, nieuwe BMW X1 ook als elektrische iX1 en veel nieuwe EV-modellen op komst.
Geschreven door het Redactieteam
4-7-2022 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
4-7-2022 | Leesduur 5 min
XL - EV update juli 2022

Hyundai Ioniq 5 AWD: Trekauto van het Jaar 2022
In het begin van het EV-tijdperk waren er nauwelijks elektrische auto’s waar je een flinke caravan achter kon hangen. Maar de tijden veranderen, want het aanbod groeit en de elektrische auto ontpopt zich steeds meer als echte caravantrekker. Voorbeelden van EV’s die zonder moeite een groot gewicht trekken zijn onder meer de Tesla Model X (maximum trekgewicht 2.270 kilo), de Audi e-tron (trekgewicht tot 1.800 kilo), de Polestar 2 (maximum trekgewicht 1.500 kilo) en de Škoda Enyaq iV 80x (maximum trekgewicht 1.200 kilo). En dan is er ook de Hyundai Ioniq 5 77kW AWD, die 1.600 kilo mag trekken en in juni door de ANWB is uitgeroepen tot Trekauto van het Jaar 2022. De ANWB onderwierp verschillende EV’s en plug-in hybrides aan een uitvoerige test, met de Ioniq 5 als overtuigende winnaar. Het is voor het eerst dat een volledig elektrische auto deze titel wint. De ANWB beoordeelde de deelnemende auto’s op zaken als wegligging, prestaties, comfort, bediening, binnenruimte, exterieur en prijs/kwaliteitsverhouding. Op alle onderdelen kreeg de Hyundai Ioniq 5 als enige de maximale score van 5 sterren. De ANWB was onder meer te spreken over de dodehoekcamera’s, het stabiele rijgedrag en het supersnel laden van de accu (in 18 minuten tot 80%) van de Ioniq 5.

Wilt u weten wat de bijtelling is voor de Hyundai Ioniq 5 of andere elektrische auto’s? U berekent het eenvoudig met onze online bijtellingscalculator. Voor meer informatie over het leasen van een elektrische auto kunt u ook kijken op zakelijk elektrisch leasen.


Nieuwe BMW X1 ook als volledig elektrische iX1
Dat het trekken van caravans of aanhangers steeds normaler wordt voor elektrische auto’s, bewijst ook de nieuwe BMW iX1 (voluit iX1 xDrive30 geheten). Deze kersverse EV zal dit najaar leverbaar zijn en wat direct opvalt is de wegklapbare trekhaak waarvan BMW de iX1 voorziet. Naar verluid bedraagt het maximum trekgewicht van BMW’s nieuwste EV 1.200 kilo. De BMW iX1 is de volledig elektrische variant van de vernieuwde BMW X1. De huidige X1 gaat alweer zo’n zeven jaar mee en is een van de best verkopende BMW-modellen in ons land. De BMW iX1 zal straks dus hoge ogen gooien op de Nederlandse EV-markt. Volgens de voorlopige opgave van BMW heeft de iX1 een actieradius van 438 kilometer (WLTP) en gaat snelladen tot 80% in 29 minuten.


Veel nieuwe EV-modellen op komst
Eind juni viel in de media te lezen dat het kabinet regelgeving voorbereidt waardoor leaserijders vanaf 2025 alleen nog kunnen kiezen voor een volledig elektrische auto. En op Europees niveau heeft de Europese Commissie aangekondigd de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor vanaf 2035 te willen verbieden. Het lot van de brandstofauto lijkt dus bezegeld, waardoor autofabrikanten hun modellenaanbod in rap tempo zullen moeten elektrificeren. Dat gaat ze steeds beter af, want het aanbod aan elektrische auto’s stijgt snel. Ter illustratie doen we een greep uit nieuwe elektrische auto’s die de komende tijd op de Nederlandse markt verschijnen. We gingen al in op de BMW iX1, maar alle fabrikanten timmeren aan de weg. Zo kunnen we al snel de nieuwe Nissan Ariya op de Nederlandse wegen bewonderen. Deze elektrische SUV is vanaf deze zomer leverbaar. Niet veel later, in het derde of vierde kwartaal van dit jaar, verwachten we de komst van de Renault Megane E-Tech Electric. In oktober staat de mondiale introductie van de nieuwe SUV van Polestar gepland, de Polestar 3. Volkswagen brengt in 2023 de ID. Aero op de markt, een grote sedan met een actieradius tot meer dan 600 kilometer. In het komende jaar verschijnt ook de SsangYong Torres, een elektrische SUV, en komt Peugeot met de fastback E-408. Verder in de toekomst staat er nog veel meer te gebeuren. Als alles goed gaat brengt Cupra in 2025 een compacte elektrische stadsauto op de markt, de Urban Rebel. Rond die tijd moeten dan ook nieuwe compacte EV-modellen van Volkswagen en Škoda verschijnen, die gebruik zullen maken van hetzelfde platform als de Urban Rebel. Om kort te zijn: de omslag naar elektrisch rijden gaat harder dan ooit.


Maakt u graag de overstap naar elektrisch leasen, maar weet u niet waar u moet starten? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder!

Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
4-7-2022 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
4-7-2022
Lees meer over:
Delen