De beste hybride auto’s in 2024 op een rij

De beste hybride auto's in 2024. Bekijk de selectie populaire auto's met en zonder stekker van reguliere hybrides, mild-hybrides en PHEV's.
Geschreven door het Redactieteam
25-4-2024 | Leesduur 7 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
25-4-2024 | Leesduur 7 min
De Volkswagen Golf Hybrid

De beste hybride auto’s in 2024

Hybride auto’s combineren een verbrandingsmotor met een elektrische energiebron, waardoor ze zuinig omgaan met brandstof. Dat maakt ze gewild, wat terug te zien is in hun grote marktaandeel. Ook in de zakelijke lease zijn het populaire auto’s. Maar welke soorten hybride auto’s zijn er precies? En wat zijn de beste hybride auto’s? In dit artikel zetten we het op een rij voor u.

 

Hybride, mild hybride en plug-in hybride

Allereerst een korte uitleg over de verschillende type hybride auto's.
Als we het over een 'gewone hybride auto' hebben, dan hebben we het vaak over een full hybride auto (ook HEV genoemd; Hybrid Electric Vehicle). Deze heeft een brandstofmotor en een elektromotor maar geen stekker om hem extern op te laden. De elektromotor wordt bijgeladen door de verbrandingsmotor. De beide motoren werken voortdurend samen en maken een hybride auto zeer zuinig.

De plug-in hybride auto, ofwel de PHEV heeft wél een stekker en vaak ook een groter accupakket. Daardoor kan een PHEV flink wat kilometers op elektriciteit rijden. Bovendien kunt u hem opladen aan een laadpaal. Hoe consequenter u dat doet, hoe meer kilometers u rijdt zonder dat u een druppel benzine verbruikt.

Een mild hybride auto (ook MHEV genoemd; Mild Hybrid Electric Vehicle) heeft geen aparte elektromotor. De MHEV heeft een extra zware startmotor die de brandstofmotor ondersteund en tegelijkertijd een dynamo is en zo elektriciteit opwekt. Het maakt hem zuinig en door het ontbreken van een aparte elektromotor zijn de productiekosten lager.

 

Hybrides hebben het grootste marktaandeel

Met een marktaandeel in de autoverkopen van ruim boven de 40% in het eerste kwartaal van 2024, liggen hybride auto’s een flink stuk voor op elektrische auto’s (circa 30%) en benzineauto’s (circa 26%). Achter dat grote marktaandeel gaan de meest uiteenlopende hybride auto’s schuil. Om u te helpen door de bomen het bos te zien hebben we een aantal modellen uitgelicht die naar onze mening tot de beste hybride auto’s in 2024 behoren. Het gaat hierbij zowel om plug-in hybride auto’s met stekker, full hybride en mild hybride auto’s zonder stekker.

 

Onze selectie van de beste hybride auto’s in 2024

Volkswagen Passat

Zeer ruime stationwagen van 4,92 meter lang en met een bagageruimte van 690 liter tot 1.920 liter (met neergeklapte achterbank). De Passat is leverbaar als mild hybride of PHEV. De mild hybride Passat heeft volgens fabrieksopgave een gemiddeld benzineverbruik van 5,4 liter/100km. De plug-in hybride Volkswagen Passat blinkt uit door zijn elektrische actieradius van maximaal 134 kilometer (WLTP). Consequent laden met de Volkswagen Passat PHEV betekent een benzineverbruik dat in de praktijk al snel richting nul kan gaan.

Volkswagen PassatSkoda Superb Combi

Škoda Superb Combi

De grotere broer van de Octavia Combi. Standaard heeft de Superb Combi een zuinige mild hybride motor, maar hij is nu ook als PHEV beschikbaar. De plug-in hybride Superb Combi heeft een groot elektrisch bereik dat oploopt tot maximaal circa 133 kilometer (WLTP).
 

Volkswagen Tiguan

De nieuwe Tiguan is een ruime SUV die leverbaar is als mild hybride en ook te bestellen is als PHEV.  Zijn lengte bedraagt 4,53 meter en zijn standaard bagageruimte 652 liter. Het gemiddelde benzineverbruik van de mild hybride Tiguan bedraagt volgens fabrieksopgave 6,5 liter/100km. De actieradius van de Volkswagen Tiguan plug-in hybride bedraagt maximaal maar liefst 129 kilometer (WLTP).

Volkswagen TiguanVolkswagen Golf

Volkswagen Golf plug-in hybride

De Golf plug-in hybride heeft een elektrische actieradius van ruim 120 kilometer (WLTP), waarmee hij tot de koplopers onder de PHEV’s behoort. Ook zijn gecombineerde rijbereik mag er zijn: dat bedraagt maximaal zo’n 1.000 kilometer (WLTP).

Škoda Kodiaq

Deze SUV is standaard uitgevoerd met een zuinige mild hybride motor, maar komt zeer binnenkort ook beschikbaar als Plug-in Hybride Kodiaq. Volgens Škoda zal de plug-in hybride Škoda Kodiaq een elektrisch bereik hebben van circa 100 kilometer, waarmee hij hoog scoort.

Skoda KodiaqOpel Combo

Ford Kuga

De PHEV met een elektrische actieradius die volgens Ford 66 kilometer bedraagt. De Kuga is een SUV met een lengte van 4,71 meter en biedt plek aan vijf inzittenden.

Audi A6 Avant

Stationwagen van 4,94 meter lang uit het premium-segment met een bagageruimte van 565 of 1.680 liter met neergeklapte achterbank. Leverbaar als mild hybride en PHEV. Het gemiddelde benzineverbruik (WLTP) voor de mild hybride Audi A6 Avant is 8,3 tot 7,3 liter/100 km. De plug-in hybride Audi A6 Avant heeft een elektrische actieradius van 60 tot 66 kilometer (WLTP).

Audi A6 AvantKia Niro

Kia Niro Plug-in Hybrid

De populaire Niro is een crossover en leverbaar als full hybride HEV, plug-in hybride of als volledig elektrische auto. De Kia Niro PHEV heeft een elektrische actieradius van 65 kilometer (WLTP).

BMW 3 Serie Plug-in Hybrid

Een PHEV sedan van 4,70 meter lang en met een puur elektrische actieradius van circa 60 kilometer. Ook leverbaar als stationwagen en met vierwielaandrijving.

BMW 3 SerieAudi Q3 Sportback

Audi Q3 Sportback

SUV met een lengte van 4,50 meter. Voor de mild hybride uitvoering is het gemiddelde brandstofverbruik 8,4 tot 6,7 liter/100km (WLTP). De plug-in hybride Audi Q3 Sportback heeft een puur elektrische actieradius (WLTP) van 45 tot 50 kilometer.

Škoda Octavia Combi

De Octavia is de bestverkochte Škoda wereldwijd, en een groot deel daarvan bestaat uit de Combi-uitvoering. Deze stationwagen biedt bijzonder veel ruimte in zijn klasse en is leverbaar als mild hybride met 1.5 eTSI motor. Het maakt de Škoda Octavia Combi erg zuinig: het gecombineerde benzineverbruik is volgens Škoda circa 5 liter/100km.

Skoda Octavia CombiPeugeot 3008

Peugeot 3008 Hybrid

Deze SUV is nu leverbaar als mild hybride en later dit jaar ook als PHEV. De mild hybride 3008 heeft een benzineverbruik van 5,5 liter/100 km (WLTP). Bij een lengte van 4,54 meter biedt hij een bagageruimte van 520 liter. Met de achterbank neergeklapt is dat maximaal 1.480 liter.

Volvo XC40

De Volvo XC40 is een mild hybride SUV met een lengte van 4,44 meter, die ruimte biedt aan vijf inzittenden. Het benzineverbruik van de mild hybride Volvo XC40 bedraagt gemiddeld 6,6 liter/100km (WLTP).

Volvo XC40

Zakelijke leaseprijs van hybride auto’s

Bent u benieuwd wat de bijtelling is voor het leasen van de hybride auto van uw keuze? U berekent het eenvoudig met onze online bijtellingscalculator. Wilt u meer informatie of advies over het leasen van een hybride auto? Neemt u dan contact op met een van onze ervaren leasespecialisten.

XLLease. Gedreven door vooruitgang.

Auto nieuws
Elektrisch rijden
Geschreven door het Redactieteam
25-4-2024 | Leesduur 7 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
25-4-2024
Lees meer over:
Delen