Afschaffing BPM-vrijstelling op bedrijfswagens in 2025

In dit artikel gaan we nader in op deze maatregel en de gevolgen daarvan. Eén ding is duidelijk: in vergelijking met kopen wordt het leasen van een bedrijfswagen vanaf 2025 extra aantrekkelijk.
Geschreven door het Redactieteam
5-3-2024 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
5-3-2024 | Leesduur 4 min
Afschaffing BPM bedrijfswagens per 2025

BPM op bedrijfswagens: wat betekent het?

Wie als ondernemer een nieuwe bedrijfswagen koopt, betaalt daarover geen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) als die voldoet aan de criteria van de Belastingdienst voor vrijstelling. U rijdt dan in een bedrijfswagen met een zogenaamd grijs kenteken. Dat scheelt een hoop geld, want de BPM bedraagt al snel vele duizenden euro’s. De BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens is dus een groot voordeel voor ondernemers.

 

Wanneer vervalt de BPM-vrijstelling op grijs kenteken?

Per 1 januari 2025 verdwijnt de vrijstelling voor bedrijfswagens met verbrandingsmotor. Op bestelauto’s, busjes en andere bedrijfswagens met CO2-uitstoot is dan altijd BPM verschuldigd.

 

Waarom wordt de BPM-vrijstelling in 2025 afgeschaft?

De overheid schaft de BPM-vrijstelling af met het oog op duurzaamheid. De afschaffing van de BPM-vrijstelling moet ondernemers er namelijk toe aanzetten om over te stappen op elektrische of zeer zuinige bedrijfswagens, die het milieu sparen. De exacte hoogte van de BPM hangt af van de CO2-emissie van auto’s. Hoe zuiniger een bestelauto of bus en hoe minder die uitstoot, hoe minder BPM u dus betaalt. Dat betekent ook dat er voor elektrische bedrijfswagens helemaal geen BPM is verschuldigd, want die zijn volledig emissievrij.

 

BPM maakt kopen van bedrijfswagens vanaf 2025 duurder

De gevolgen van de afschaffing van de BPM-vrijstelling laten zich raden: bedrijfswagens worden in 2025 een stuk duurder. Als voorbeeld kijken we naar twee populaire bedrijfswagens: de Volkswagen Caddy 75 kW en de Volkswagen Crafter 30 103 kW L3H3. Wie de Caddy in 2024 koopt betaalt daarvoor € 22.740 euro. Koopt u hem in 2025? Dan komt daar een groot BPM-bedrag bij en betaalt u opeens € 32.005. Ook bij de Crafter is het verschil groot: bij aanschaf in 2024 kost hij € 39.010, in 2025 is dat € 55.629. Dat betekent in beide gevallen een prijsstijging van meer dan 40%.

 

Afschaffing BPM-vrijstelling raakt leaseprijzen minder

Ook de leaseprijs van een bedrijfswagen gaat door de afschaffing van de BPM-vrijstelling in 2025 omhoog, maar veel minder in vergelijking met kopen. Ter illustratie kijken we weer naar de bovenstaande twee voorbeelden. Voor de Caddy stijgt de leaseprijs in 2025 met ca. 17% en bij de Crafter met ca. 18% (inclusief BPM). Dit is ruim minder dan de helft in vergelijking met koop.

 

Leasen van bedrijfswagen: geen zorgen over restwaarde

Bij leasen heeft u dus minder last van het afschaffen van de BPM-vrijstelling per 2025. Maar er is nog een ander belangrijk voordeel van leasen: als ondernemer hoeft u zich geen zorgen te maken over de restwaarde van uw bedrijfswagen. Doordat gemeentes en andere overheden steeds meer beperkende regels invoeren voor conventionele bedrijfswagens, is het maar de vraag wat u op termijn terugkrijgt voor een bestelauto of bus die op diesel rijdt. Zeker als die relatief veel CO2 uitstoot. Bij het leasen van een bedrijfswagen heeft u niet te maken met dit restwaarderisico. 

 

Bedrijfswagens zijn dit jaar nog leverbaar met BPM-vrijstelling

Bedrijfswagens zijn in 2024 nog te bestellen en te leveren met BPM-vrijstelling. Overweegt u als ondernemer een nieuwe bedrijfswagen te leasen of te kopen, en voldoet u aan de eisen voor een grijs kenteken? Zorg dan dat u er op tijd bij bent, zodat u nog kunt profiteren van de BPM-vrijstelling. Wilt u meer weten over het leasen van een bestelauto, bus of andere bedrijfswagen met BPM-vrijstelling? Neemt u dan contact op met onze ervaren leaseadviseurs. Ze vertellen u graag meer over de mogelijkheden.   

 

Meer informatie

Auto nieuws
Bedrijfswagens
Geschreven door het Redactieteam
5-3-2024 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
5-3-2024
Lees meer over:
Delen