Waar een wil is, is een (elektrische) weg

De 2e column van André Brontsema, expert op het gebied van elektrisch rijden. Nieuwsgierig? Lees snel verder!
Geschreven door het Redactieteam
4-8-2022 | Leesduur 7 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
4-8-2022 | Leesduur 7 min
Waar een wil is, is een (elektrische) weg

In deze energietransitie is het soms minder gemakkelijk om een juiste keuze te maken als het gaat om de nieuwe leaseauto. Nog een keer een benzine uitvoering? Wordt het een hybrid, een plug-in hybrid of toch volledig elektrisch?

Waar een tijdje terug de vele fiscale voordelen van elektrisch rijden nog vaak het verschil maakten, speelt dat voordeel nu minder. En toch is volledig elektrisch rijden financieel gezien ook nu de beste keuze. De totale kosten van gebruik zijn lager dan van welke vergelijkbare brandstofmotor uitvoering (ook wel ICE genoemd, Internal Combustion Engine) dan ook. Natuurlijk zijn er nog wat uitdagingen voor sommige leaserijders, het is echter vooral de wil te kiezen voor elektrisch rijden die van doorslaggevend belang is. En ervaart men eenmaal het comfort, de rust, het laadgemak en alle verdere voordelen van elektrisch rijden, dan wil men vaak nooit meer iets anders. 

Waarom elektrisch leasen?

Natuurlijk speelt hier meer dan alleen de stille en emissieloze elektromotor, het schakelvrij rijden, het bijtellingsvoordeel en de overige financiële voordelen een rol. Ook uw eigen bijdrage aan het terugbrengen van de CO2 uitstoot weegt mee. Daarnaast is het óók een belangrijk onderdeel van het maatschappelijk verantwoord ondernemen, denk eens aan de positieve en moderne uitstraling hierdoor van u én uw bedrijf. Als u even doorrekent, is elektrisch leasen  dus meestal de beste keus. Mocht u binnenkort voor de keuze staan, kijk dan zeker naar de totale kosten van het elektrisch leasen. Het totale financiële voordeel is vaak groter dan u in eerste instantie denkt.

(Snel)Laden tijdens de vakantie

Een veel gehoorde opmerking is dat een elektrische auto tijdens de vakantie niet handig is. En ja, het is afhankelijk van uw bestemming in Europa. In Nederland is het geen uitdaging dankzij het uitstekende netwerk van laadpunten. In het buitenland vergt dit meer aandacht. Dankzij handige apps kunt u een slimme route plannen naar uw vakantieadres. De apps houden rekening met het laadvermogen van uw elektrische leaseauto . Zorg wel dat u één of meerdere gratis extra laadpassen heeft van een andere aanbieder dan de laadpas die u normaliter gebruikt. Het is nog niet mogelijk om overal met de bankpas of creditcard te betalen, mocht uw laadpas onverhoopt niet werken in het buitenland. Een handige website om een geschikte gratis extra laadpas te vinden is laadpastop10.nl.  

In het buitenland kunt u uiteraard ook gebruik maken van de snellaadstations. Deze werken met een gecombineerde stekker (type 4) die altijd aan het laadstation zit. Het bovenste gedeelte is de Mennekes Type 2 aansluiting die u ook voor het “normaal” laden gebruikt. Dit gedeelte wordt, tijdens het snelladen, gebruikt voor de communicatie tussen het snellaadpunt en uw voertuig. Het onderste gedeelte zorgt voor het snelladen. 

Er is een kans dat u in Frankrijk of Italië nog een type 3 aansluiting aantreft. Deze worden de komende jaren uitgefaseerd. Voor u betekent het een ander laadpunt gebruiken, want een type 3 past niet op uw auto. Het Europese netwerk van laadpunten wordt in een rap tempo uitgebreid, dus reizen met uw elektrische leaseauto wordt steeds gemakkelijker. Het vergt wel meer voorbereiding dan een reis door Nederland. Maar, waar een wil is, is een (elektrische) weg. Oók tijdens uw vakantie. 

André Brontsema
Eigenaar Later Academy & EV Academy
andre@later.academy

 

Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
4-8-2022 | Leesduur 7 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
4-8-2022
Lees meer over:
Delen