Prinsjesdag 2023 – Wat gaat er veranderen?

We hebben de belangrijkste wijzigingen op het gebied van autobelasting uit de miljoenennota van 2024 voor u op een rij gezet.
Geschreven door het Redactieteam
21-9-2023 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
21-9-2023 | Leesduur 4 min
Prinsjesdag 2022
Op Prinsjesdag draait het niet alleen om de Glazen Koets van de Koning, maar komt ook het nodige belastingnieuws naar buiten op autogebied. Hieronder hebben we de wijzigingen voor u op een rij gezet.

 

1. BPM-berekening 

In 2025 wordt de BPM op personenauto’s met een fossiele brandstof verhoogd met € 200,-. De BPM-verhoging geldt nog niet voor elektrische auto’s.  

 

2. Bijtelling op nieuwe elektrische auto’s

Voorgaande jaren ging de bijtelling ieder jaar omhoog op elektrische auto’s. Aankomend jaar blijft de bijtelling gelijk. De huidige bijtelling op elektrische auto’s ziet er als volgt uit: 16% bijtelling over de eerste € 30.000,- van de aanschafprijs en over het deel boven de € 30.000,- betaalt u 22% bijtelling. 

 

3. Accijnzen op de brandstof onzeker

Het is onduidelijk of de accijnzen op brandstof volgend jaar weer omhoog gaan. In eerste instantie is het opgenomen in de nieuwe kabinetsplannen, maar de meerderheid van de Tweede Kamer is tegen deze verhoging. Daarom is het mogelijk dat de accijnskorting op diesel en benzine in stand blijft.  

 

4. Aanpassing op onbelaste kilometervergoeding

Dit jaar is de onbelaste kilometervergoeding verhoogd van € 0,19 per kilometer naar € 0,21 per kilometer. Volgend jaar gaat de onbelaste reiskostenvergoeding opnieuw omhoog. Aankomend jaar wordt de reiskostenvergoeding opnieuw verhoogd naar € 0,23 per kilometer. 

 

5. Transparantie over CO2-uitstoot 

Bestaat uw organisatie uit meer dan honderd medewerkers? Dan bent u verplicht om alle gereden kilometers van uw medewerkers bij te houden. Hiermee wil de overheid inzicht krijgen in de CO2-uitstoot van uw organisatie. 

 

Andere wijzigingen op het gebied van auto(belastingen)

Naast bovenstaande wijzigingen zijn er ook andere wijzigingen op het gebied van auto(belastingen), zoals het aanpassen van de oldtimer-regeling en de houderschapsbelasting voor campers. Deze verdere wijzigingen zijn niet voor u van toepassing. 

 

Toekomst van mobiliteit

De mobiliteitsbranche is volop in beweging. In deze Troonrede is mobiliteit niet het belangrijkste speerpunt voor het demissionaire kabinet. De komende jaren zal er meer veranderen op het gebied van BPM-berekeningen voor bedrijfswagens en de houderschapsbelasting (HSB) voor elektrische auto’s.  

 

Heeft u vragen over wat deze Prinsjesdag voor u betekent?

Neem gerust contact met ons op en we adviseren u graag wat deze wijzigingen voor u betekenen. 
 

Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
21-9-2023 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
21-9-2023
Lees meer over:
Delen