Nieuwe elektrische auto’s in 2024

Nieuwe elektrische auto's 2024? Vind de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden in deze column van André
Geschreven door André Brontsema
22-12-2023 | Leesduur 5 min
Geschreven door André Brontsema, Eigenaar Later Academy & EV Academy
22-12-2023 | Leesduur 5 min
Waar een wil is, is een (elektrische) weg

Veel nieuwe elektrische auto’s in 2024

Rijden in een nieuwe elektrische auto in 2024? Er komen volgend jaar weer veel nieuwe elektrische auto's bij. Nieuwe merken vanuit China waarvan er slechts een aantal “blijvend” zullen zijn. Vanuit Amerika gaat General Motors terugkeren op de Europese markt met elektrische modellen en ook de Europese producenten brengen veel EV nieuws. Met name in het goedkopere segment zijn het juist de Europese producenten (o.a. Stellantis, Renault, Volkswagen) die met nieuwe modellen komen. De prijzen van sommige nieuwkomers starten onder de €25.000. Ook voor de zakelijke rijder die een bescheiden kilometrage per jaar rijdt, is dat goed nieuws. Er komt steeds meer keuze en er zijn eigenlijk steeds minder argumenten om niet elektrisch te gaan rijden. Elektromotoren worden steeds efficiënter, nieuwe batterijtechnieken worden toegepast en er wordt volop gewerkt aan uitbreiding van het laadnetwerk in Europa.

Elektrische auto’s in 2024: de nieuwkomers

Om u op weg te helpen in het steeds groter wordende aanbod in elektrische auto’s helpen wij u met een aantal modellen die in 2024 op de markt komen. Wellicht zit er een elektrisch model tussen waar u interesse in heeft? 

  • Citroën e-C3 actieradius 320 (WLTP) vanafprijs €19.900,-

  • Mini E actieradius 234 (WLTP) vanafprijs €35.000,-
  • Cupra Tavascan actieradius 450 (WLTP) vanafprijs €60.000,- (geschatte prijs)
  • BMW i5 Touring actieradius 582 (WLTP) vanafprijs €77.575,- (geschatte prijs)  
  • Volvo EX90 actieradius 585 (WLTP) vanafprijs €83.495,-

De ontwikkelingen in 2024

Naast nieuwe modellen staat ook de doorontwikkeling niet stil van de elektrische auto. Batterijen worden beter, meer laadmogelijkheden en ook de overheid blijft in 2024 elektrisch rijden stimuleren.
 

LFP Batterijen goedkoper én milieuvriendelijker

Op het gebied van de kwaliteit en de samenstelling van de batterijen is er continu nieuws. Met name de toepassing van LFP batterijen, de Lithium IJzer-fosfaat batterijen, zorgt voor een lagere prijsstelling. Het rijbereik is iets minder groot dan bij een vergelijkbare Lithium Ion batterij, want daarbij is de energiedichtheid per cel groter. Als het gaat om een LFP batterij is er een groter en zwaarder accupakket nodig om dezelfde energie beschikbaar te hebben als bij een Lithium-Ion batterij. De LFP batterij gebruikt daarentegen geen grondstoffen als nikkel, kobalt en mangaan en is op die wijze milieuvriendelijker. Bovendien is de productie van de LFP batterij goedkoper, wat rechtstreeks leidt tot een lagere verkoopprijs van de elektrische auto.

Laadmogelijkheden

Qua laadmogelijkheden lopen we in Nederland nog steeds voorop in Europa. Als we alle BEV’s (Battery Electric Vehicle) ) en PHEV’s ( Plug-in Hybrid Vehicle) bij elkaar optellen en we delen dat door het aantal laadpunten, inclusief de privé-laadpunten in Nederland, dan komen we op 1,1 auto per laadpunt. U kunt dus probleemloos elektrisch rijden in Nederland zonder enige vorm van laadstress. En ja, bij langere afstanden vergt dat iets meer planning van uw reis, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit prima gaat.

Stimulering vanuit de overheid

Vanuit de overheid wordt de keuze voor een elektrische auto ook in 2024 nog gestimuleerd. Voor de Private Lease rijder is het goed nieuws dat de SEPP subsidie in 2024 € 2.950,00 zal blijven. Mocht u privé gebruik maken van uw zakelijke leaseauto dan betaalt u 16% bijtelling over de eerste € 30.000,-. Boven dit bedrag geldt het tarief van 22%.

De houderschapsbelasting wordt in 2025 ingevoerd voor elektrische auto’s. In 2025 heeft u nog 75% korting op het tarief. In 2026 vervalt deze korting. Het tarief in euro’s is nog onbekend.

Welke keuze maakt u?

Het is goed dat er in 2024 steeds meer elektrische auto’s bijkomen in de goedkopere prijsklassen. Dat zal, ook voor zakelijke rijders, de keuze voor elektrisch gemakkelijker maken. Natuurlijk is de keuze om elektrisch te gaan rijden niet alleen afhankelijk van de prijsstelling van de auto. Het is ook een kwestie van bewust kiezen. Een bewuste keuze maken voor elektrisch rijden om daarmee een bijdrage te leveren aan de vergroening van de mobiliteit. En daarmee ook een bijdrage te leveren aan de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen. Elke elektrische auto levert aan deze verlaging een significante bijdrage. Tegelijkertijd genieten u en uw omgeving van een stille en schone auto. Da’s een win-win situatie, toch?

Nieuwe elektrische auto 2024; welke keuze maakt u?

André Brontsema

Eigenaar Later Academy & EV Academy
andre@later.academy

 

 

 

 

 

Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door André Brontsema
22-12-2023 | Leesduur 5 min
Geschreven door André Brontsema | Eigenaar Later Academy & EV Academy @ Later Academy & EV Academy
22-12-2023
Lees meer over:
Delen