Leasen van een youngtimer: de voor- en nadelen
XLLeaseBlogs van XLLeaseLeasen van een youngtimer: de voor- en nadelen

Leasen van een youngtimer: de voor- en nadelen

Geplaatst op vrijdag 15 december 2017 door XLLease

Het leasen van een youngtimer, een auto tussen de 15 en 20 jaar oud, wordt steeds populairder onder zakelijke bestuurders. De reden hiervan: met een youngtimer bespaar je op je wagenpark. De aanschafprijs is niet alleen lager, ook fiscaal gezien zijn de auto’s aantrekkelijk. Zo aantrekkelijk zelfs dat ze een stuk populairder blijken dan elektrische auto’s.

Bijtelling is belangrijke factor

Procentueel gezien ligt de bijtelling weliswaar hoger (35%) in vergelijking met nieuwe niet-elektrische auto’s (22%). Echter, de eigenaar van een youngtimer betaalt 35 procent over de dagwaarde en niet over de nieuwwaarde. En aangezien de dagwaarde van een youngtimer veel lager is, kan dit zo enkele honderden tot zelfs duizenden euro’s per jaar schelen. Bovendien kun je elk jaar een fiscale taxatie laten uitvoeren. Aangezien de fiscale waarde ieder jaar omlaag zal gaan, betaal je dus ieder jaar ook minder bijtelling. Dit in tegenstelling tot auto’s jonger dan 15 jaar, waarbij de 22% bijtelling van kracht blijft. Mits de auto in 2017 op naam is gezet, anders geldt er een bijtelling van 25 procent.

Niet wat de overheid wil

De verhoogde bijtelling van 22% is in het leven geroepen door de overheid, bedoeld om ons te laten rijden in de meest zuinige auto’s. Het liefst volledig elektrisch. Alleen deze auto’s hebben 4 procent bijtelling, blijkt uit cijfers van de ANWB. Met schone auto’s betaal je weliswaar relatief gezien minder bijtelling, toch kan de uiteindelijke bijtelling van yougtimers lager uitvallen, gezien de fors lagere dagwaarde. Het is dan ook te voorzien dat ons nationale wagenpark in rap tempo overstapt naar oudere, goedkopere modellen. Precies wat Den Haag niet wil, maar ons met dit nieuwe bijtellingsbeleid wel naar stuurt.

Pech onderweg

Hoewel het leasen van een youngtimer voordeliger lijkt, is dit niet altijd het geval. Een youngtimer is namelijk niet de nieuwste meer en zal vaker last hebben van pechgevallen. Volgens Bovag verkijken ondernemers zich daar nog weleens op. Er is een veel groter risico op onkosten als gevolg van onderhoud en reparatie. Waar deze kosten bij nieuwe auto’s nog onder de fabrieksgarantie vallen, zijn ze bij youngtimers voor eigen rekening, tenzij anders overeengekomen met de leasemaatschappij. Dergelijke kosten zijn wel aftrekbaar en dus goed voor belastingvoordeel.