XLLeaseVeelgestelde vragenHoe verloopt bij XLLease contractbeëindiging na ontslag?

Hoe verloopt bij XLLease contractbeëindiging na ontslag?

In veel leaseregelingen van bedrijven is bepaald dat de werknemer die in de leaseauto rijdt bij vrijwillig ontslag het leasecontract van de auto ‘mee moet nemen’ naar zijn nieuwe baan. Of dat hij de kosten van de beëindiging van het leasecontract voor zijn rekening moet nemen. Een andere oplossing kan zijn om het lopende leasecontract over te dragen aan een nieuwe lessee. Er zijn organisaties in de markt die daarin bemiddelen.

Voordelen overdragen leasecontract

Het voordeel voor degene die de leaseauto afstoot is dat hij niet geconfronteerd wordt met de hoge kosten van de beëindiging van het leasecontract. De leasemaatschappij heeft als voordeel dat de omvang van haar wagenpark op peil blijft. Ook voor de lessee heeft de transfer een aantal voordelen:

  • Hij rijdt een recente auto tegen een leaseprijs die anders bij deze korte looptijd (namelijk de nog resterende maanden van de vorige lessee) nooit haalbaar zou zijn geweest.
  • De looptijd is korter dan de veelal gebruikelijke 48 maanden, wat betekent dat ook het risico beperkt is. Stel dat de betreffende werknemer uit dienst gaat, dan blijft de werkgever niet zitten met een auto met een lange looptijd;
  • De auto is direct beschikbaar zodat een relatief dure voorloopauto, short lease of huurauto niet nodig is;
  • Indien de nieuwe lessee een startende ondernemer is, kan hij met een transfer van een leasecontract makkelijker een leasecontract afsluiten dan bij een volledig nieuwe auto. De leasemaatschappij vraagt veelal een bankgarantie op basis van de boekwaarde van de auto. Een bankgarantie voor een nieuwe auto kan voor starters moeilijk zijn, maar door de lagere boekwaarde bij een transfer van een leasecontract behoort dit wellicht wel tot de mogelijkheden.