XLLease financial lease
Financial lease
Wat is het verschil met operational lease?

Verschil financial lease en operational lease

Als u zakelijk wilt beschikken over een of meer auto’s, heeft u een aantal mogelijkheden. U kunt een auto kopen, online of bij een dealer. Nieuw of gebruikt. Cash of op rekening. Als u dat geld niet ter beschikking heeft of liever ergens anders aan besteedt, kunt u lening afsluiten en van dat bedrag alsnog de auto kopen. U betaalt maandelijks voor de aflossing van de lening en voor de rente. Het feit dat niet elke bank u geld wil lenen voor het aanschaffen van een auto, laten we hier even buiten beschouwing. U kunt ook kiezen voor het leasen van een auto. En dan is meestal de eerste vraag: wilt u financial lease of operational lease? We leggen u hier het verschil tussen deze twee uit.

Verschillende leasevormen

Het lijkt soms dat we in de wereld van leasen maat twee smaken hebben: financial lease en operational lease. Dat is niet zo. Waarschijnlijk bent u ook wel bekend met short lease, waarbij de contractduur niet meer is dan een jaar. Daarnaast bieden we als leasemaatschappij ook occasion lease, waarbij het om een eerder gebruikte, maar nog steeds jonge, auto gaat. Vooral bij elektrische auto’s is deze vorm momenteel erg populair vanwege de korting op de bijtelling. Al deze leasevormen kennen tal van variaties, waarmee de verschillende leasemaatschappijen zoveel mogelijk willen inspelen op de wensen van de klant.

Kenmerken van financial lease

Het belangrijkste kenmerk van financial lease is het economisch eigenaarschap. Bij financial lease bent u van meet af aan in economisch opzicht de eigenaar. Dat betekent dat de auto bij u op de balans staat en dat u verschillende fiscale voordelen geniet, zoals de investeringsaftrek. Een ander kenmerk is dat u zelf de hoogte van het maandbedrag bepaalt. Die is afhankelijk van de waarde van de auto, de looptijd van het contract en de hoogte van de slottermijn. Na het voldoen van het laatste maandbedrag en de slottermijn bent u ook juridisch eigenaar van de auto. Gedurende de looptijd van het contract bent u zelf verantwoordelijk voor het regelen en de kosten van verzekering, belasting, schade, reparatie en onderhoud.

Kenmerken operational lease

Bij operational lease betaalt u maandelijks voor het gebruik van de auto. De auto is en blijft eigendom van de leasemaatschappij. Het maandelijks leasebedrag is uit verschillende componenten opgebouwd. U betaalt voor de rente en afschrijving van de auto, de kosten voor reparaties en onderhoud en voor de verzekering tegen schade en diefstal. Operational lease staat voor zorgeloos rijden voor een vast bedrag per maand. Het betekent vaak ook verplichte winkelnering als het gaat om schade en onderhoud. De looptijd en het aantal kilometers per jaar zijn van tevoren in het contract vastgelegd. Afwijkingen hierop brengen meestal extra kosten met zich mee.
XLLease financial lease

Wanneer kiezen voor financial lease

Hoewel operational lease de meest populaire leasevorm is in Nederland, zijn er toch tal van situaties waarin financial lease aantrekkelijker is. Het grootste voordeel is de flexibiliteit die financial lease biedt. Naast alle fiscale voordelen bepaalt u immers ook zelf de hoogte van het maandbedrag. Als u weet dat over een paar jaar de cashflow beter is dan nu, kiest voor een langere looptijd en hogere slottermijn, waarmee u het maandbedrag naar beneden brengt. Deze mogelijkheid maakt ook voor ZZP’ers financial lease van een auto met grijs kenteken een aantrekkelijk alternatief voor operational lease.
XLLease Volkswagen financial lease

Wanneer kiezen voor operational lease

Operational lease is vooral heel aantrekkelijk als u maximaal wilt worden ontzorgd en geen financiële risico’s wenst. De leasemaatschappij verzorgt niet alleen de auto en het vervangend vervoer, maar ook de administratie en rapportages over brandstof, elektriciteit en andere kosten. U hoeft niet op zoek te gaan naar een passende verzekering en ook de wegenbelasting wordt door de leasemaatschappij betaalt. Na afloop van het contract neemt de leasemaatschappij de auto terug en hoeft alleen eventuele onbehandelde schade worden voldaan.

Advies financial lease of operational lease

Bij XLLease zijn we van veel markten thuis. Onze adviseurs kunnen alles voor u op een rijtje zetten, zodat u zelf een goede afweging kunt maken of financial lease of operational lease het best past. Zeker als het om meer auto’s gaat, hoeft het een het ander niet uit te sluiten. Ons kantoor is op werkdagen telefonisch via 055 303 45 00 bereikbaar van 8.30 uur tot 17.30 uur. Maak een afspraak met een adviseur of stel meteen uw vraag aan een van onze medewerkers.