Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

Het verschil tussen financial lease en operational lease zit vooral in eigenaarschap. Bij financial lease bent u direct eigenaar van de auto en betaalt u maandelijks voor de aflossing en rente. U kunt deze vorm van zakelijk leasen vergelijken met het kopen van een huis met hypotheek. Bij operational lease betaalt u maandelijks voor het gebruik van de auto, maar blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij.

De belangrijkste verschillen tussen operational en financial lease 

Er zijn verschillende vormen van zakelijk leasen. We leggen u graag de belangrijkste verschillen en overeenkomsten uit van financial lease en operational lease. Zo kunt u zelf bepalen welke leasevorm het beste bij u en uw onderneming past.  

Kenmerken financial lease

  • Direct economisch eigenaar van de auto
  • Profiteer van verschillende fiscale voordelen
  • Te vergelijken met een hypotheek
  • U bepaalt zelf uw maandbedrag
  • U regelt zelf onderhoud, reparaties en verzekeringen

Kenmerken operational lease

  • De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij
  • Zorgeloos rijden voor een vast bedrag per maand
  • Te vergelijken met huur
  • De looptijd en het aantal kilometers zijn vooraf bepaald
  • Inclusief onderhoud, reparaties en verzekeringen
XLLease financial lease of operational lease

Voordelen en nadelen financial lease

Met financial lease staat de auto direct op uw balans. Dit betekent dat u alle kosten mag aftrekken. Denk aan investerings- en renteaftrek maar ook btw kunt u terugvragen. Naast deze fiscale voordelen geeft financial lease financiële ruimte om te blijven investeren in uw onderneming. Ook bepaalt u zelf de hoogte van het maandbedrag aan de hand van de looptijd en het slottermijn. Hierdoor bent u flexibel en is financial lease ook voor zzp'ers en startende ondernemers een aantrekkelijke leasevorm.

Bij financial lease bent u zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparatie en eventuele schade. Zo bent u niet afhankelijk van de leasemaatschappij maar regelt u het zoals u wilt. 

Voordelen en nadelen operational lease

Wilt u volledig ontzorgd worden en niet voor financiële verrassingen komen te staan? Dan is operational lease de ideale leasevorm. De leasemaatschappij regelt niet alleen de auto maar ook de administratie, onderhoud, brandstof en andere kosten. Operational lease geeft zekerheid en gemak. De maandelijkse kosten voor deze leasevorm zijn daardoor vaak wel iets hoger. 

Operational lease is te vergelijken met huur waardoor u geen eigenaar bent van de auto. Aan het einde van het contract levert u de auto daarom weer in bij de leasemaatschappij.
Voorraad geen lange levertijden leaseauto
Bekijk direct het aanbod

Welke leasevorm moet ik kiezen? 

Welke leasevorm het beste bij u past hangt af van uw financiële situatie en persoonlijke voorkeur. Wilt u zelf eigenaar zijn van de auto of liever volledig ontzorgd worden? Is het gunstig om de auto op uw balans te hebben en te profiteren van fiscale voordelen? Wilt u met uw vermogen kunnen blijven investeren in uw bedrijf?

Onze adviseurs zetten alles graag voor u op een rij, zodat u zelf een goede afweging kunt maken. Zeker als het om meer auto’s gaat, hoeft het een het ander niet uit te sluiten. Ons kantoor is op werkdagen telefonisch via 055 303 45 00 bereikbaar van 8.30 uur tot 17.30 uur. Maak een afspraak met een adviseur of stel meteen uw vraag aan een van onze medewerkers.