xllease klant

Roland van der Put

Head of Network Technology Fastned


Elektrisch rijden is in opmars. Toch zijn er ook obstakels, die de markt afremmen. Het aantal publieke oplaadpunten en de laadsnelheid zijn hier twee belangrijke voorbeelden van. Fastned wil berijders van elektrische auto’s zoveel mogelijk vrijheid bieden, door de ontwikkeling van een Europees snellaad netwerk. “Belangrijk hierbij is de ontwikkelingen in de gaten te houden. Als je weet wat er aan snellaadauto’s op de markt komt, kun je daarop anticiperen”, vertelt Roland van der Put, Head of Network Technology bij Fastned. “XLLease is naast een uitstekende leasemaatschappij ook een goede sparringpartner op dit gebied.”

Fastned – dat sinds 21 juni 2019 aan de Amsterdamse beurs Euronext genoteerd staat – is niet de enige in de markt, maar wel één van de weinigen die haar stations volledig in eigen beheer opzet. Roland: “We regelen alles zelf. We scouten de locaties, vragen de vergunningen aan, bouwen de stations en regelen de elektriciteit. Dat doen we nu met 52 medewerkers, waarvan de meesten gevestigd zijn in Amsterdam. Als Head of Network Technology ben ik verantwoordelijk voor de techniek op de stations. In die hoedanigheid heb ik ook veel contact met autofabrikanten, zodat onze techniek meebeweegt met de ontwikkelingen in de markt.”


Geen typisch woon- werkverkeer

Omdat Fastned over het hele land – en steeds vaker daarbuiten – snellaadstations uitbaat, zijn haar medewerkers veel onderweg. Voor dit woon- werkverkeer heeft het bedrijf veertien elektrische auto’s in de lease, plus twee elektrische bedrijfsbussen voor de schoonmaak van de stations. Desalniettemin wordt er voornamelijk geleaset vanuit een andere mobiliteitsbehoefte. Roland: “Wij willen veel ervaring opdoen met elektrisch rijden. De auto’s kunnen buiten kantoortijden gereserveerd worden om er privé gebruik van te maken. Zo heb ik laatst een lange roadtrip gemaakt naar de Alpen, waarbij ik gebruik heb gemaakt van onze eigen stations. Dit soort ervaringen helpen ons om onze dienstverlening en stations te verbeteren.”


Flexibele leasemaatschappij

Het leasen van elektrische auto’s verloopt via andere bestelprocedures, tegen langere levertijden. Daarom was Fastned vooral op zoek naar een flexibele, niet al te grote leasemaatschappij met wie ze snel kunnen schakelen via korte lijnen. “Een maatschappij die verder kijkt en een goed besef heeft van het bedrijf achter de leasevraag en haar doelen”, vult Roland aan. “Die leasemaatschappij vonden we in XLLease, waar we sinds vijf jaar een overeenkomst mee hebben. Dat bevalt uitstekend. Wij hebben goed contact met onze vaste contactpersoon, die onze achtergrond kent en weet waar onze behoeftes liggen. Bijvoorbeeld: wij vinden het belangrijk veel verschillende typen elektrische auto’s te leasen om hier ervaring mee op te doen. Hier helpt XLLease ons bij door proactief contact met ons op te nemen, zodra zij nieuwe elektrische auto’s beschikbaar hebben. Zo hebben ze ons geholpen aan een Tesla Model 3, die zeer snel oplaadt bij de 175 kW laders van Fastned en daarom voor onze markt een interessante auto is om aan het wagenpark toe te voegen.”

 

Win-winsituatie

Fastned ziet in XLLease naast een goede leasemaatschappij ook een goede sparringpartner. Roland: “De markt van elektrisch rijden is vrij jong en aan veel ontwikkelingen onderhevig. XLLease is zeer betrokken bij die ontwikkelingen. Ze houden ons hiervan goed op de hoogte, zodat wij erop kunnen anticiperen met onze techniek. Daarnaast horen zij van hun leaserijders hoe ze het rijden met elektrische auto’s ervaren en die verhalen delen ze met ons. Andersom doen wij veel kennis op over elektrisch rijden, waar zij weer van leren. Onze relatie is dus een win-winsituatie.”

“De relatie met XLLease is een win-win-situatie.”