EV; óók voor het milieu een goed idee

In deze column neemt André Brontsema, expert op het gebied van elektrisch rijden, u mee naar de groene kant van elektrische mobiliteit.
Geschreven door het Redactieteam
20-12-2022 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
20-12-2022 | Leesduur 4 min
Elektrisch rijden in stroomversnelling

In welke kleur u uw nieuwe elektrische leaseauto ook bestelt, groen is ’t ie in ieder geval. Over het meer of minder groen zijn van elektrische auto’s  , wordt veel geschreven en gezegd. In deze column neem ik u graag mee naar de groene kant van elektrische mobiliteit.

60% minder CO2 uitstoot

CO2 is een broeikasgas dat ervoor zorgt dat de aarde wél warmte blijft ontvangen, maar minder gemakkelijk weer kwijt kan. Er wordt een spreekwoordelijke broeikas om onze
planeet gevormd. Verlagen van CO2 levert een belangrijke bijdrage aan het minder snel opwarmen van de aarde. Opwarming zorgt voor hogere temperaturen én voor een hogere
zeespiegel. Wij als inwoners van Nederland zouden daar meer aan mogen denken bij de keuzes die we maken in ons leven. Onze dijken bieden immers geen onbeperkte bescherming en tegen een steeds hoger wordend zeewaterniveau.

Tijdens de productie en het gebruik van een elektrische auto is er uiteraard sprake van CO2 uitstoot. De productie van de batterij zorgt voor extra CO2 uitstoot ten opzichte van een auto met een uitlaat. Tijdens het rijden wordt het milieuvoordeel van de elektrische auto steeds groter ten opzichte van de uitlaat auto. Volgens de laatste berekeningen van Milieu Centraal bespaart de elektrische auto 60% op de CO2 uitstoot in vergelijking met een uitlaat  auto. Gemiddeld betekent dat een besparing van ruim 30.000 kg CO2, per elektrische auto. U kunt dus, door bewust te kiezen voor een elektrische lease auto, een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2 uitstoot. Best groen, toch?

17% minder fijnstof

De totale fijnstof uitstoot is ook minder in vergelijking met een uitlaat auto. Door het gewicht van de batterij is de e-auto meestal zwaarder dan de brandstofvariant. Dat geeft
een extra belasting op de banden, die daardoor sneller slijten. Ook uw rijgedrag is van invloed op de slijtage van de banden. Een “groene”, lees: rustige rijder doet langer met de
banden, óók bij een elektrische auto. Bij het slijten van de banden komt fijnstof vrij. Omdat een e-auto slimmer remt, stoot deze bij het remmen veel minder fijnstof uit. Door U kunt immers regeneratief remmen, oftewel afremmen op de elektromotor Daardoor slijten uw remschijven en remblokken minder snel. Dat scheelt in de onderhoudskosten én in de uitstoot van fijnstof. De fijnstofuitstoot is zo’n 17% lager dan bij een uitlaat auto. Ook best groen, toch?

Win-Win situatie

Het aandeel van groene stroom wordt ieder jaar groter in Nederland, uw laadbeurten dus ook. Ook daarmee groeit uw groene bijdrage. Een mooi gezegde in ons land luidt: een goed voorbeeld, doet goed volgen. Als u nú kiest voor een nieuwe elektrische lease auto, creëert u in de toekomst een extra kans voor iemand die op zoek is naar een betaalbare elektrische occasion. Zo maken we met elkaar het wagenpark én Nederland groener en groener. 

Een EV is dus, ook voor het milieu, best een goed idee!

 
 
André Brontsema
Eigenaar Later Academy & EV Academy
andre@later.academy

 

 
Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
20-12-2022 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
20-12-2022
Lees meer over:
Delen