Actieradius, levertijden en leasen van elektrische auto

Geschreven door het Redactieteam
25-2-2022 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
25-2-2022 | Leesduur 5 min
Elektrisch leasen - maand update februari
De maandelijkse EV Update van XLLease, met nieuws, tips en meer over elektrisch rijden en leasen.

De lente is in zicht: hoera voor de actieradius?
De accu’s van elektrische auto’s houden niet van kou. Nu hebben we zeker geen strenge winter achter de rug, maar toch lag de actieradius van sommige elektrische auto’s de afgelopen maanden een stuk lager. Dat komt omdat accu’s zich het prettigst voelen bij een temperatuur van tussen de 15 en 25 graden Celsius. Bij lagere temperaturen kan de actieradius snel dalen, maar de meeste elektrische auto’s hebben tegenwoordig een geconditioneerd accupakket om de accu te verwarmen en te koelen. Dat scheelt aanzienlijk. Maar feit blijft: iedere accu kijkt uit naar de lente en zomer.

Naast de geconditioneerde accupakketten kunt u zelf ook aardig wat doen voor de actieradius van uw elektrische auto. Zo kunt u in de winter beter de stoelverwarming gebruiken dan de luchtverwarming, want die verbruikt minder energie. Heeft uw auto een systeem voor voorverwarming? Gebruik dat dan tijdens het laden, zonder de accu te belasten. Zet zaken als de achterruitverwarming op tijd uit en check of er geen stoelverwarming aanstaat op plekken waar niemand zit. Ook uw rijstijl is van invloed: let op uw snelheid en denk aan regeneratief remmen, het gebruik van de cruise control en anticiperend rijden. Zorg ook voor de juiste bandenspanning. En nu de lente dichterbij komt en de zon dus weer vaker gaat schijnen noemen we ook de airconditioning. Gebruik die niet onnodig, want dat is een echte energieslurper.

Wanneer zien we de Volkswagen ID.5 op de weg?
Nu we het toch over actieradius hebben, zoomen we even in op een model waar veel leaserijders al een tijd reikhalzend naar uitkijken: de Volkswagen ID.5. De actieradius van deze elektrische SUV coupé is prima, met een maximaal bereik van 516 kilometer voor de ‘Pro’ uitvoering en 491 kilometer voor de wat duurdere GTX-versie (beiden volgens WLTP-norm). Ook de laadtijd van de ID.5 mag er zijn: snelladen van 5% naar 80% in net wat minder dan 30 minuten is heel behoorlijk. Mooi om te weten ook is dat Volkswagen zijn ID.5 volledig CO2-neutraal produceert, net als de ID.3 en ID.4. De vraag voor veel leaserijders is echter: wanneer zien we de ID.5 nu eindelijk op de Nederlandse wegen? Hij is al wel te bestellen, maar door het wereldwijde chiptekort bleef de levertijd van de ID.5 lange tijd in nevelen gehuld. Ook nu staat de levertijd nog niet vast, maar het laatste nieuws is dat de eerste ID.5’s vermoedelijk medio 2022 naar Nederland komen. De huidige prijzen van de ID.5 beginnen bij € 48.590 en in de zakelijke lease betaalt u € 589,-. 

Fiscale bijtelling: geduld is een schone zaak
U had het misschien al in de gaten: de instapprijs van de Volkswagen ID.5 ligt ruim boven de grens van € 35.000 waarvoor in 2022 een bijtelling van 16% geldt. Wat nu als je als zakelijke leaserijder niet boven die grens wilt uitkomen? Gelukkig zijn er tal van merken met een sterk EV-aanbod in de prijsklasse rond de € 35.000. Voorbeelden zijn onder meer de Citroën ë-C4, de Hyundai Kona Electric en de Volkswagen ID.3 Pure, die in de basisuitvoering allemaal ruim onder de grens van € 35.000 blijven. Hetzelfde geldt voor de kersverse MG5 Electric, die als eerste volledig elektrische stationwagen ter wereld een ware primeur is. Hoewel de levertijden per merk verschillen kunnen die flink oplopen, waardoor het verstandig kan zijn om dit jaar snel te bestellen. Als u nu een elektrische auto bestelt, dan maakt u namelijk een zo groot mogelijke kans om daar nog dit jaar in te rijden. Dat kan aardig in de portemonnee schelen, want bij uitlevering in 2023 gelden de nieuwe fiscale bijtellingsregels voor elektrische auto’s. En die zijn minder gunstig. De bijtelling van 16% geldt dan namelijk niet meer over een maximale cataloguswaarde van € 35.000, maar van € 30.000. Kortom: wie nu bestelt en het geduld heeft voor een mogelijk forse levertijd, kan daar wel voor worden beloond. Wilt u weten welke bijtelling u gaat betalen? Bereken snel uw bijtelling in onze calculator.

 

Maakt u graag de overstap naar elektrisch leasen, maar weet u niet waar u moet starten? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder!
Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
25-2-2022 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
25-2-2022
Lees meer over:
Delen