Elektrisch rijden; in een stroomversnelling!

De komende tijd neemt André Brontsema, expert op het gebied van elektrisch rijden, u in zijn columns mee in de interessante wereld van elektrische mobiliteit.
Geschreven door het Redactieteam
19-7-2022 | Leesduur 7 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
19-7-2022 | Leesduur 7 min
Waar een wil is, is een (elektrische) weg

Met de huidige brandstofprijzen zou u denken dat u niet meer hoeft te twijfelen over de voordelen van het leasen van een elektrische auto. Dat hoeft u ook niet, want elektrisch rijden is altijd voordeliger! Belangrijk is wel om te kijken of u geschikt bent om elektrisch te rijden. Veel meer mensen zijn geschikt om elektrisch te rijden dan ze zelf op dit moment denken. Hoe u dagelijks de auto gebruikt, denk hierbij aan uw kilometers per dag, of u wel of niet met een aanhangwagen rijdt en welke oplaadmogelijkheden er zijn, zijn belangrijke criteria.

Het opladen bij elektrisch rijden

Veel brandstofrijders zien het laden en/of de laadmogelijkheden nog steeds als een uitdaging. Het meest genoemde voordeel van EV rijders is echter het nooit meer te hoeven tanken. Het laden van een elektrische auto is vergelijkbaar met het gebruiken van een vaatwasser. De hele vaat zou u ook handmatig in zo'n 20 minuten kunnen doen. De machine doet er misschien wel 1,5 uur over, maar in die tijd kunt u andere dingen doen. En zo is het ook met het laden van uw elektrische leaseauto. U laadt terwijl u slaapt, terwijl u vergadert of bijvoorbeeld tijdens uw lunch. Het kost dus geen tijd, het bespaart u tijd!

De te rijden kilometers per dag zijn ook een belangrijk criterium voor het geschikt zijn om elektrisch te rijden. Ook elektrisch kunt u héél veel kilometers per dag rijden. Kijk dan waar u kunt laden, thuis, op de zaak of onderweg. En het is toch heel normaal dat wanneer u meer dan 300 km op een dag moet rijden, dat u ergens een half uurtje pauze neemt? Kunt u direct even laden. 


Comfort van elektrisch rijden

Ook het rijcomfort van een elektrische auto wordt door EV rijders als heel positief ervaren. Een elektrische auto is stil, heeft geen schakelmomenten, is comfortabel en heeft geen uitstoot van schadelijke gassen. En zodra u het gaspedaal, uh stroompedaal natuurlijk, loslaat dan verdient u energie terug dankzij het regeneratief remsysteem. Uw elektromotor werkt dan als een dynamo en wekt daarmee stroom op. U kunt hiermee tot wel 10 % aan rijbereik terugverdienen. In één van de volgende columns kom ik daar uitgebreid op terug. 


Kosten van elektrisch rijden

De lage onderhoudskosten en de hoge restwaardes laten zich vertalen in zeer aantrekkelijke leasetarieven. Als u daarnaast puur naar de kilometerkostprijs kijkt qua elektriciteit/ brandstof, is de elektrische auto twee tot drie keer voordeliger per kilometer dan welke brandstof variant dan ook. Ook in de huidige markt met de extreem hoge prijzen voor brandstof en elektriciteit. Alhoewel de stroomprijs natuurlijk afhankelijk is van meerdere factoren. Wellicht hebt u nog een bestaand voordelig contract met een energieleverancier of profiteert u van zonnepanelen thuis. Hoe voordeliger de stroom, hoe groter het voordeel ten opzichte van een brandstofauto.


Laadmogelijkheden elektrisch rijden

Qua laadmogelijkheden lopen we in Nederland al jaren voorop. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 publieke laadpunten en snellaadpunten. Qua privé laadpunten zitten we op dit moment rond de 244.000. Met in totaal zo’n 400.000 BEV’s (Battery Electric Vehicle) en PHEV’s (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) geeft dat een prima dekking. Ter vergelijking: de 8,6 miljoen brandstof personenauto’s en de 1 miljoen brandstof bedrijfsauto’s doen het met zo’n 4.100 tankstations in Nederland.

Het is echt de moeite waard om te kijken of ook u voordelig elektrisch kunt leasen. In de komende weken neem ik u in mijn columns graag mee in de interessante wereld van elektrische mobiliteit. Wellicht breng ik u daarmee ook in een stroomversnelling.
Tot Later!

André Brontsema
Eigenaar Later Academy & EV Academy
andre@later.academy

 

 
Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
19-7-2022 | Leesduur 7 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
19-7-2022
Lees meer over:
Delen