Elektrisch rijden; de (stroom)prijs is niet altijd het bewijs

Geschreven door het Redactieteam
3-10-2022 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
3-10-2022 | Leesduur 4 min
Elektrisch rijden in stroomversnelling

Het zijn bijzondere en voor velen vooral dure tijden. Heeft u dit jaar een nieuw energiecontract moeten afsluiten, dan is dat tegen een variabel, dus hoger, tarief. De markt is in beweging, alleen beweegt het helaas nog steeds de verkeerde kant op. 

Een jaar geleden kopte een landelijk dagblad met “Tanken is aanslag op portemonnee”. Onlangs kopten zij “Stekkerrijder nu duurst uit”. Dan wordt de keuze voor een nieuwe (lease-)auto er niet makkelijker op. Toch is het, om veel redenen, nog steeds de beste keuze om over te stappen naar elektrisch rijden. Daarbij is het zaak om verder te kijken dan alleen de prijs voor stroom op dit moment.

Prijs per kWh

Met eigen zonnepanelen en/of een dynamisch energiecontract kunt u ook nu profiteren van lagere stroomkosten. Op bepaalde momenten in de week is stroom voordeliger en met een dynamisch contract kan je daarvan profiteren. Via diverse laadpas/laadapp aanbieders is het goed én voordelig laden. Een kleine zoektocht kan heel veel euro’s voordeel
opleveren. Op laadpastop10.nl vindt u in handige overzichten de voordeligste aanbieders op een rij. En ja, op dit moment is het voor enkele EV rijders voordeliger om publiek te laden in plaats van thuis. Maak, in deze bijzonder tijd, hierin dus slimme keuzes!

 

Voordelen van een EV

Uit recent onderzoek blijkt dat berijders van een elektrische auto vooral het rijplezier en de bijbehorende technologie enorm waarderen. Een elektrische auto is stil, heeft geen schakelmomenten en is in veel gevallen ook nog vooraf te verwarmen of te koelen. Dit heet pre-conditioning. Ook het milieuvoordeel scoort hoog. 

De elektrische auto betekent een significante besparing op de uitstoot van CO2. Daarom speelt de EV een cruciale rol in het behalen van de gestelde klimaatdoelen. Voor de zakelijke rijder én het bedrijf waar hij of zij werkzaam is, betekent dit een positieve bijdrage en een duurzame uitstraling op het gebied van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). En omdat deze column over “de prijs” gaat, even een koppeling naar de harde euro’s; in Europese aanbestedingen kan dit juist de reden zijn om zaken met u en uw bedrijf te doen.

 

Toekomstgericht

Elektrisch rijden heeft de toekomst. De uitbreiding van de laadinfrastructuur gaat onverminderd door en het aanbod van elektrische auto’s groeit met rasse schreden. Auto’s met een brandstofmotor zullen in de toekomst steeds zwaarder worden belast en uiteindelijk worden uitgefaseerd. In 2030 staan er alleen nog nieuwe emissieloze auto’s in de (digitale) showrooms in Nederland. 

De energietransitie gaat door, maar niet altijd in hetzelfde tempo. Op dit moment wordt deze tijdelijk vertraagd door de situatie in de wereld. Energieprijzen zullen altijd aan verandering onderhevig zijn. Dus ook de stroomprijs fluctueert en daarmee de kosten van een volle batterij. De waarde van het rijden op stroom is echter véél belangrijker. Deze waarde betekent, naast rust en rijcomfort, een positieve bijdrage leveren aan een schonere toekomst van onze planeet. Kijk dus even verder dan de (stroom)prijs, want die is niet altijd het bewijs.

 

André Brontsema
Eigenaar Later Academy & EV Academy
andre@later.academy

 

 
Elektrisch rijden
Auto nieuws
Geschreven door het Redactieteam
3-10-2022 | Leesduur 4 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
3-10-2022
Lees meer over:
Delen