Vergoeding thuis opladen zakelijke elektrische auto

Rijdt u in een elektrische leaseauto van de zaak en heeft u thuis een laadpaal? Dan kunt u met uw werkgever afspraken maken over de vergoeding voor het thuis opladen van de elektrische auto. En het fijne is: de Belastingdienst blijft erbuiten, want de vergoeding is voor zakelijke rijders met een elektrische auto onbelast. Onder ‘elektrische auto’ verstaan we ook plug-in-hybrides, want daarvoor geldt hetzelfde.


Hoe werkt de vergoeding thuis opladen elektrische auto?

Het thuisladen van een elektrische leaseauto werkt simpel. U heeft thuis een laadpaal nodig en zorgt voor een bijbehorende laadpas. Zonder laadpas kan eventueel ook, maar het is sterk aan te raden om te kiezen voor een laadpaal waarvoor een laadpas nodig is. In de eerste plaats is uw laadpaal dan goed beveiligd tegen ongewenst gebruik door anderen. Bovendien is het dan mogelijk om de stroomkosten via de laadpas direct te verrekenen via het ‘verrekenabonnement’ op het laadpunt. Hiervoor is dan een zogenaamde ‘slimme’ laadpaal vereist. Als uw leasecontract, laadpaal en laadpas op naam van uw werkgever staan, ontvangt de werkgever maandelijks vanzelf een overzicht van de laadkosten.

Tip: Gaat u voor het eerst thuisladen? Verhoog dan uw energievoorschot, zodat u bij de jaarafrekening niet voor verrassingen komt te staan.


Verrekenen van stroomkosten voor een zakelijke elektrische auto

Veel werkgevers laten bij werknemers met een zakelijke elektrische leaseauto thuis een slimme laadpaal installeren. De laadkosten worden automatisch verrekend via de laadpas, gebaseerd op de kWh-prijs die u thuis betaalt. Het is dus niet nodig de stroomkosten handmatig te declareren. U ontvangt de kosten iedere maand vanzelf terug van de laadpaal serviceprovider. Kortom, met een slimme laadpaal thuis en een bijbehorende laadpas heeft u geen omkijken naar het verrekenen van de stroomkosten voor uw zakelijke elektrische leaseauto.


Welke laadpas gebruikt u bij thuis opladen?

Het is belangrijk dat de laadpaal en laadpas van dezelfde aanbieder zijn. Is dat niet het geval? Dan kan dat leiden tot extra kosten. Veel bedrijven hebben een autoregeling met daarin een vaste keuze voor een leasemaatschappij, die ervoor kan zorgen dat alles goed geregeld is.

Kunt u helemaal zelf bepalen voor welke aanbieder u kiest, bijvoorbeeld omdat u zelfstandig ondernemer bent? Zorg ook dan dat laadpaal en laadpas van dezelfde aanbieder zijn en vergelijk de diverse leveranciers goed. Let onder meer op de kWh-prijs bij openbare laadpalen en voor snelladen of er een starttarief van toepassing is. En kijk bijvoorbeeld ook bij hoeveel laadpunten in het buitenland u de pas kunt gebruiken, want ook dat kan per aanbieder verschillen. Een actueel overzicht van de laadpassen vind u op deze website.


Vergoeding thuis opladen elektrische auto en zzp'er

Als zzp’er met een zakelijke elektrische auto kan het zeer lucratief zijn om te investeren in een laadpaal thuis. De kosten van een laadpaal zijn dan namelijk aftrekbaar van de winst die u maakt als zzp’er. U profiteert zo van een flink belastingvoordeel, terwijl u ook het btw-bedrag op de laadpaal terugkrijgt. Het is bovendien de moeite waard om na te gaan of u als ondernemer aanspraak kunt maken op mogelijke subsidieregelingen voor het aanschaffen van een laadpaal. Daarnaast betaalt u als zzp’er bij thuisladen een lager stroomtarief dan bij openbare laadpalen, zodat u kosten bespaart. Zoals aangegeven is het belangrijk dat laadpas en laadpaal thuis van dezelfde aanbieder zijn, om extra kosten te voorkomen.

Wilt u meer weten over de vergoeding van het thuis opladen van de elektrische auto, een thuislaadpaal of andere vragen? Neemt u dan contact op met onze ervaren leaseadviseurs. Ze beantwoorden uw vragen graag en helpen u met heldere adviezen.

XLLease -  Zakelijke lease

Berijdersdesk

Voor alle vragen en verzoeken m.b.t. uw leaseauto belt u met onze Berijdersdesk

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.30. Voor dringende zaken als pech en schade staan we u 7 dagen per week, 24 uur per dag bij.

033 - 45 49 560

Mijn XLLease app
Dé app voor uw leaseauto
XLLease app voor leaserijders