XLLeaseVeelgestelde vragenHoe kan ik mijn leaseprijs verlagen?

Hoe kan ik mijn leaseprijs verlagen?

Het autogebruik is binnen de onderneming vaak een relatief grote kostenpost. Het is dan ook niet zonder reden dat de afgelopen tijd de auto’s in de kleinere segmenten qua marktaandeel zijn toegenomen. Naast kostenbesparingen door minder dure auto’s in te zetten, bijvoorbeeld door de leasebudgetten niet helemaal met de lease-index mee te laten stijgen of door werknemers minder snel naar de volgende categorie van een autoregeling door te laten groeien, zijn ook andere oplossingen denkbaar.

Leaseprijs verlagen door langere looptijd

In de eerste plaats zou u bij nieuwe contracten eens kunnen denken aan een langere looptijd dan u gewend bent om de leaseprijs te verlagen. Dat levert in de eerste plaats een lager maandbedrag op en in de tweede plaats gaat het contract voor een volgende auto ook pas later in zodat u ook pas op een later tijdstip met prijsstijgingen geconfronteerd wordt.

Leaseprijs verlagen door andere leasevorm

Heeft u juist auto’s nodig met een kortere looptijd, bijvoorbeeld voor personeel met een contract voor bepaalde tijd of als tijdelijke oplossing in afwachting van een nieuwe auto met een lange levertijd? Dan zou u in plaats van shortlease kunnen denken aan het huren of leasen van een jonge gebruikte lease-auto. Het grote voordeel van een jonge gebruikte auto is dat u een leasecontract met een korte looptijd krijgt voor het maandelijkse bedrag van het langlopende leasecontract.

Leaseprijs verlagen door keuzemogelijkheden te beperken

Daarnaast kan het bij iets grotere ondernemingen vaak zinvol zijn de keuzemogelijkheden enigszins te beperken. Indien gelijktijdig meerdere auto’s van hetzelfde merk of type besteld worden kunnen de kortingen immers hoger zijn. Dit vertaalt zich weer in een lagere leaseprijs. Daarnaast hebben meer courante modellen het voordeel dat de restwaarde met grotere zekerheid kan worden ingeschat zodat de leasemaatschappij het restwaarderisico niet in de leaseprijzen hoeft door te berekenen.

Ook de keuze voor bepaalde opties en kleuren kan in overleg met de leasemaatschappij zó worden afgestemd dat de leaseprijs daardoor positief beïnvloed wordt. Zo zal een metallic lak vaak een gunstiger restwaarde opleveren en is een donkerblauwe auto waardevaster dan een rode, al verschilt dat per segment.

Leaseprijs verlagen door verhogen eigen risico

Tenslotte zou u voor het verzekeringsdeel van de leaseprijs kunnen denken aan het verhogen van het eigen risico. Let er wel op dat u – als u kiest voor operational lease – hiermee mogelijk in strijd handelt met uw eigen uitgangspunt om zoveel mogelijk risico’s buiten de deur te brengen.

Wilt u met ons eens van gedachten wisselen hoe we uw leaseprijs kunnen verlagen? Wij adviseren u graag. Neem contact met ons op.