XLLeaseVeelgestelde vragenWaar moet ik rekening mee houden als ik mijn contract wil verlengen?

Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn contract wil verlengen?

Aan het einde van het contract zijn er verschillende mogelijkheden. Normaliter gaat de auto terug naar de leasemaatschappij en verkoopt deze de auto via diverse kanalen. De lessee gaat met een nieuw leasecontract en een nieuwe leaseauto verder. Vaak zal de nieuwe leaseauto ruim op tijd voor de aanvang van dat nieuwe contract besteld zijn. Het kan voorkomen dat de beide contracten niet goed op elkaar aansluiten, bijvoorbeeld omdat de nieuwe auto niet tijdig leverbaar is of omdat er geen nieuw contract volgt op het afgelopen contract omdat de berijder binnenkort uit dienst treedt.

Doorrijden na einde leasecontract

In beide situaties kan het zinvol zijn de ‘oude’ auto nog even door te blijven rijden. Daarover kan met de leasemaatschappij een praktische afspraak gemaakt worden. Feitelijk zal opnieuw moeten worden bezien wat de verwachte restwaarde is na afloop van de verlengingstermijn. Ook zullen bepaalde andere onderdelen uit de leasecalculatie herzien moeten worden. Zo zal de rentecomponent laag zijn, maar de verwachte onderhoudskosten hoger dan bij een jongere auto.

Leaseauto kopen

In sommige gevallen kan het bij het einde van het contract ook zinvol zijn om samen te bezien of overname van de auto door de werknemer een oplossing is. Bijvoorbeeld als voorzien wordt dat de werknemer na verloop van tijd met pensioen gaat of anderszins niet meer onder autoregeling van de werkgever valt.