XLLeaseVeelgestelde vragenBijtelling berekenen

Bijtelling berekenen

Wat is bijtelling? En vooral: hoe berekent u die?

Over de hoogte van diverse bijtellingpercentages wordt enorm veel gediscussieerd en geschreven. Maar wat ís bijtelling eigenlijk en hoe kunt u de bijtelling berekenen? XLLease gaat graag met u terug naar de basis.

“Bijtelling” zijn de fiscale kosten van het privé-gebruik van een auto van de werkgever. Als leaserijder betaalt u bijtelling wanneer u meer dan 500 km privé per jaar rijdt. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs van de auto. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van wanneer er voor het eerst een kenteken is afgegeven voor de auto en hoe milieuvriendelijk uw auto is. Uw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als u uw loon per maand krijgt) een evenredig deel van het voordeel bij uw loon op. Dit is de bijtelling. Hiermee wordt uw loon dus hoger fiscaal belastbaar.

Hoe bereken ik een bijtelling?

Het onderstaande rekenvoorbeeld is puur indicatief en de Belastingdienst kan al uw specifieke vragen hieromtrent beantwoorden. De bijtelling bij uw bruto-inkomen voor uw lease-auto wordt als volgt berekend:
percentage bijtelling x cataloguswaarde – eigen bijdrage.

Een voorbeeld: uw leaseauto heeft een cataloguswaarde van € 30.000, een bijtelling van 20% en u heeft een eigen bijdrage van € 1.000 per jaar. De fiscale bijtelling bij uw bruto-inkomen bedraagt dan: 20% van € 30.000 – € 1.000 = € 5.000 bijtelling per jaar. Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is. Als het tarief voor de inkomstenbelasting bijvoorbeeld 42% is, dan is bij bovengenoemd voorbeeld de netto bijtelling 42% van € 5.000, dus € 2.100,- per jaar. De bijtelling wordt berekend over de catalogusprijs van de auto, ook als de auto ouder wordt. Dit is het bedrag van het specifieke model uitvoering inclusief btw, BPM en inclusief fabrieksopties. Fabrieksopties zijn opties waar BPM over berekend wordt. Hiermee kunt u vaststellen welk bedrag u bij uw bruto inkomen moet optellen. Nogmaals: deze voorbeelden zijn indicatief.

Voorbeeld bijtelling berekenen

Cataloguswaarde€ 30.000
Bijtelling20%
Eigen bijdrage€ 1.000 per jaar
Fiscale bijtelling20% van € 30.000 – € 1.000 = € 5.000
Tarief inkomstenbelasting42%
Netto bijtelling42% van € 5.000 = € 2.100

En de hoogte van de bijtelling dan?

Over de continuering van bestaande percentages of de verandering daarvan wordt in Den Haag nog volop gediscussieerd. Over de laatste ontwikkeling houden wij u op deze website op de hoogte.

Wilt u meer weten over het berekenen van bijtelling?
De adviseurs van XLLease rekenen graag uw specifieke bijtelling uit.