XLLeaseVeelgestelde vragenOverstappen op lease

Overstappen op lease

Kan ik zonder fiscale problemen overstappen op lease?

Als u een auto op de balans van uw onderneming hebt staan, hebt u daar op afgeschreven gedurende de jaren dat u deze auto hebt gebruikt. De omvang van de fiscale afschrijving wordt bepaald door de bij aanschaf van de auto ingeschatte restwaarde en door de gebruiksduur. De afschrijving vanaf aanschafwaarde tot de restwaarde vindt dan lineair plaats gedurende de periode waarin u de auto gebruikt.

Het is echter heel goed mogelijk dat deze lineaire afschrijving niet parallel loopt met het werkelijke waardeverloop van de auto. Dat kan betekenen dat u bij tussentijdse verkoop van de auto boekwinst of boekverlies maakt. Bijvoorbeeld omdat u overstapt op leasing, al dan niet in de vorm van ‘sale and lease back’ waarbij de leasemaatschappij uw wagenpark koopt en u het van de leasemaatschappij gaat terugleasen.

Bij boekverlies is dit verlies in datzelfde jaar aftrekbaar van uw winst. Het omgekeerde geldt gelukkig niet: Over boekwinst hoeft u niet perse meteen ook in dat jaar belasting te betalen.

De boekwinst mag namelijk worden gereserveerd en worden afgeboekt op andere investeringen in hetzelfde jaar of in de 3 daarop volgende jaren. Het hoeft daarbij niet persé te gaan om nieuwe investeringen in auto’s: de boekwinst op uw verkochte auto mag u bijvoorbeeld ook afboeken op de nieuwe inventaris. Wel wordt de voorwaarde gesteld dat de vervangende investering een afschrijvingsduur heeft van maximaal 10 jaar.

Vooral bij een switch van auto’s in eigen beheer naar (operational) lease kan deze zogenaamde ‘herinvesteringsreserve’ een belangrijke belemmering wegnemen.

Meer weten over het overstappen naar Lease? Neem contact met ons op voor een op maat advies!