Hoe werkt een auto leasen?

Geschreven door het Redactieteam
10-11-2021 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam, XLLease
10-11-2021 | Leesduur 5 min

Leasen… voor de een is het gesneden koek; voor de ander best ingewikkeld. Begin op een verjaardagsfeestje over leasen en je krijgt de meest uiteenlopende verhalen. Maar als je een beetje doorvraagt, komt je er al snel achter dat bijna niemand precies weet hoe het zit. Bij XLLease weten we dat wel. En het leek ons aardig om die kennis met u te delen. Hoe werkt leasen? We zetten het voor u op een rijtje.

Leasen begint met een autoregeling. Dat zijn de spelregels voor een auto van de zaak. Die spelregels kunnen per werkgever verschillen. Hoe je een autoregeling opstelt en inricht, bepaal jezelf. Als u dat lastig vindt of daar vragen over heeft, kunt u bij ons terecht. We hebben een invulformat om mee te beginnen en kunnen u ook persoonlijk advies op maat geven.

Uitkiezen van de auto
Als een medewerker in aanmerking komt voor een leaseauto, zit daar een budget aan vast. Binnen dat budget kan de medewerker een auto uitkiezen. Dat begint met een oriëntatie online. Er zijn bedrijven waarvoor we een complete online omgeving hebben ingericht. De medewerker kan dan via een portal inloggen en een auto uitkiezen die aansluit bij het budget. Hierin zijn ook de verschillende modellen en opties opgenomen. Met behulp van de leasecalculator ziet de medewerker meteen welke consequenties bepaalde keuzes hebben op het leasebedrag per maand. In de praktijk zien we vaak dat de medewerker toch ook de afstemming met onze binnendienst zoekt om zijn of haar droomauto samen te stellen. Natuurlijk kan de medewerker naar de dealer, om zich daar te oriënteren, voor het aanvragen van een proefrit en om zich te laten adviseren over de mogelijkheden.

Aanvragen van een offerte

De volgende stap is de offerteaanvraag. Als de medewerker online de auto heeft geconfigureerd, kan meteen ook de offerte online worden aangevraagd. Een andere mogelijkheid is om die aanvraag bij de dealer te doen.

Opstellen van de offerte
Als de offerte bij de binnendienst van XLLease binnenkomt, gaan ze er meteen mee aan het werk. Als alles duidelijk is, kan de offerte worden opgesteld. Het komt voor dat de binnendienst ziet dat bepaalde wensen of voorkeuren beter op een andere manier kunnen worden ingevuld. Denk hierbij aan een auto die qua kosten gunstiger uitvalt, sneller beschikbaar is of fiscaal aantrekkelijker is. Dan wordt contact opgenomen met de medewerker om dit te bespreken. Ook als ze problemen voorzien met betrekking tot de voorraad of levertijd, nemen ze contact op om de verschillende mogelijkheden voor te leggen.

Van offerte naar order
De medewerker ontvangt de offerte. Na zijn/haar akkoord gaat diezelfde offerte ook naar de werkgever. Pas als deze er ook mee instemt, wordt een orderbevestiging opgesteld, die naar de werkgever wordt gestuurd. Als een bedrijf over een wagenparkbeheerder beschikt, dan toetst deze of de aanvraag past binnen de autoregeling van de werkgever.

Bestellen en afleveren auto

Na akkoord van de werkgever, bestelt XLLease de auto. Als de auto binnenkomt bij de dealer, maakt deze een afspraak met de nieuwe berijder voor het afleveren of ophalen van de nieuwe auto, zorgt voor de kentekenaanvraag et cetera. XLLease zorgt ervoor dat de medewerker de groene kaart, de brandstof- of laadpas en eventuele andere bijbehorende zaken op tijd ontvangt.

Bedrijfswagens

Voor een bedrijfswagen geldt in principe hetzelfde, ware het niet dat er hier vaak nog specifieke technologie gemonteerd moet worden of inrichting moet worden ingebouwd. Ook de belettering vaak gaat mee in het leasecontract. De auto wordt ook in dit geval volledig gebruiksklaar door de dealer afgeleverd.

Pasjes en berijdersapp
In de tussentijd zorgt XLLease ervoor dat de nieuwe berijders een brandstof- of laadpas met pincode krijgt thuisgestuurd (lees dit artikel over elektrisch rijden en laden). Ook ontvangt de berijder een informatiepakket, met allerlei nuttige informatie. Hierin staat ook dat schade en pech kan worden gemeld met behulp van de berijdersapp. Op die manier ontzorgen we de wagenparkbeheerder en de berijder.

Onderhoud
Tijdens het leasecontract wordt de berijder door de boordcomputer van de auto geattendeerd op de verschillende service- en onderhoudsmomenten. Hij/zij kan dan zelf een afspraak plannen met de merkdealer of bandenspecialist. Deze partijen vragen aan de leasemaatschappij toestemming om de service of het onderhoud uit te voeren. De berijder heeft daar geen omkijken naar.

Schade

Schade kan de berijder melden via de berijdersapp. Een schadebedrijf krijgt automatisch een melding binnen en neemt dan contact op met de berijder voor een afspraak om de auto op te halen. De auto wordt gehaald en na herstel weer teruggebracht. De berijder krijgt in de tussentijd vervangend vervoer.

Einde contract
Zes maanden voor het leasecontract afloopt, krijgt de wagenparkbeheerder hierover een melding. Samen met de berijder kan dan al worden gekeken naar een vervolg op het leasecontract, zodat de contracten naadloos in elkaar overlopen. 

Inleveren auto
Het innemen van de leaseauto heeft XLLease uitbesteed aan Macadam. De berijder kan zelf contact opnemen voor het maken van een afspraak. Bij het inleveren stellen ze een rapport op over de staat waarin de auto verkeert. Bij normaal gebruik is er niets aan de hand. Bij significante schade aan interieur of exterieur, wordt het eigen risico of een deel daarvan bij de werkgever in rekening gebracht.

Tussentijds inleveren
Mocht het leasecontract al eerder moeten worden ontbonden, dan zijn er verschillende mogelijkheden. De auto met leasecontract wordt overgenomen door een andere medewerker binnen hetzelfde bedrijf. XLLease kan deze berijderswissel volledig organiseren. We zorgen voor transport als dat nodig is, maar ook dat de auto in nagenoeg nieuwstaat aan de nieuwe berijder ter beschikking wordt gesteld. Een andere oplossing is dat we bij XLLease onderzoeken of een van onze andere klanten de auto wil overnemen. Daarnaast is het mogelijk om direct het contract te beëindigen. Als klant krijgt u dan vooraf een opgave van de kosten.

Advies
Bij XLLease weten we dus alles over het leasen van een auto. U kunt bijvoorbeeld ook bij ons terecht voor financial lease. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. 
 
Productinformatie
Geschreven door het Redactieteam
10-11-2021 | Leesduur 5 min
Geschreven door het Redactieteam | XLLease @ XLLease
10-11-2021
Lees meer over:
Delen