Michel Schöpgens

Directeur Splendid Data


Splendid Data opereert in de voorhoede van de innovatieve IT-sector met open source databases voor grote ondernemingen. Een opkomende trend, nu Europese bedrijven de traditionele Amerikaanse database-oplossingen wantrouwen door de ‘backdoor’ die Amerikaanse inlichtingendiensten standaard in laten bouwen. Michel Schöpgens, directeur Splendid Data: “Bij open source databases kan dat niet, omdat er totaal geen belang ligt dit te willen kunnen doen. Hiermee maken wij steeds meer het verschil.”

 

Splendid Data: open source databases voor grote ondernemingen
De core business van Splendid Data, gevestigd in Naarden, is het geschikt maken van open source databases voor grote ondernemingen. Michel Schöpgens: ”Vooral het type database Postgres is hiervoor geschikt. De voordelen voor grote ondernemingen die hiervan gebruik maken? Lagere kosten en meer onafhankelijkheid.” Splendid Data begon in Nederland en is inmiddels in meerdere Europese landen actief.

Geen ongewenste Amerikaanse inmenging

Een grote impuls voor Splendid Data is dat steeds meer Europese bedrijven af willen van Amerikaanse databases waarin de inlichtingendiensten in Amerika via backdoors vrijelijk kunnen aftappen. Michel: “Bij open source databases kan dat niet, omdat er totaal geen belang ligt dit te willen kunnen doen. De community, een combinatie van specialisten en ook deelnemende (grote) bedrijven, is én blijft zonder kosten eigenaar van het intellectueel eigendom. Er zit namelijk geen bedrijf achter. Er wordt ook permanent getest door de deelnemers of er backdoor software op wordt geplaatst. Die controle is heel groot.” 

Moment van doorgroeien naar volwassenheid

Steeds meer bedrijven zullen deze oplossing gaan gebruiken, is de visie van Michel: “En steeds meer bedrijven zullen op deze open source databases dienstverlening gaan aanbieden voor hun klanten. We hebben dus het tij mee en komen nu uit de eerste acceptatiefase door de markt. Deze markt moet nog wel doorgroeien naar volwassenheid. Per land werken we met lokale partners die de cultuur kennen en vanuit hun hi-tech benadering de voordelen aan de klanten in die landen beter kunnen overbrengen dan wij vanuit Nederland.”

Overgang zo soepel mogelijk begeleid

Mocht een bedrijf geïnteresseerd zijn in de oplossingen voor open source databases van Splendid Data, dan werken zij negen van de tien keer al met een commerciële en dure database-oplossing, zoals Orcacle. Michel: “Daar krijgen we veel vragen over, en dat is begrijpelijk. Via dure licenties hebben deze bedrijven daar vaak zwaar in geïnvesteerd. Wij hebben gelukkig software om hun bestaande systemen, zoals van Oracle, probleemloos te migreren naar Postgres. Die overgang helpen we maken zodat de klant meteen en zonder problemen van de nieuwe open source database gebruik maken.”

Lange relatie met XLLease

Vóór Splendid Data had Michel een ander bedrijf: “Dit is inmiddels verkocht, maar ook toen deed ik al zaken met XLLease voor het wagenpark. De relatie gaat dus heel ver terug. Het feit dat ik met hen ben doorgegaan bij Splendid Data tekent de goede ervaringen die ik altijd met XLLease heb gehad.” Hoewel Splendid Data uiteraard heel veel per internet met haar klanten regelt, is er ook de nodige mobiliteit nodig om klanten op locatie te begeleiden: “We participeren bijvoorbeeld in projecten van klanten om onze kennis toe te voegen. De leaseauto’s worden intensief gebruikt om hen daarvoor te bezoeken, of om ter plekke klanten naar een volgende fase te brengen, zowel in Nederland als over de grens.”

Elkaar herkennen in dezelfde houding

Op dit moment least Splendid Data 10 tot 12 auto’s van XLLease. Michel: “Ik kijk eigenlijk nooit naar een andere partij. Dat is vanwege de lange, vertrouwde relatie. Maar ook door wat zij concreet en op unieke wijze toevoegen aan de commodity die lease toch wel enigszins is. Zoals het gemak waarmee er met XLLease valt te communiceren. Ze zijn prima bereikbaar en aanspreekbaar en werken en denken proactief mee. Zo staan wij zelf ook in de markt. Ik zeg altijd: voor alles is een oplossing als er maar een dialoog is. Die opstelling vind ik ook weerspiegeld in de houding van XLLease.” De werknemers van Splendid Data die recht hebben op een leaseauto krijgen volledige keuzevrijheid: “Wel zijn we kritisch als medewerkers voor een elektrische auto kiezen. We zien de duurzaamheid ervan zeker in, maar het huidige netwerk van oplaadpunten is nu nog te zwak ontwikkeld en maakt dit voor ons nog niet tot een betrouwbaar duurzame oplossing. Gelukkig biedt XLLease nog genoeg andere duurzame alternatieven!”

“XLLease heeft voor alles een oplossing”