XLLeaseNieuwsGestaffelde bijtelling

Gestaffelde bijtelling

Geplaatst op dinsdag 21 oktober 2014 door XLLease

Onderzoek bewijst: gestaffelde bijtelling leidt tot vermindering privé-kilometers

Recent is in een door XLLease financieel ondersteund marktonderzoek genaamd ‘Wat beweegt de zakelijke rijder?’ onder andere onderzocht of de respondenten, allen zakelijk rijders, open staan voor gestaffelde bijtelling. Een issue dat veel aandacht van XLLease heeft en krijgt. En ook is onderzocht welke impact op het gedrag (lees: vermindering van privé-kilometers) te verwachten is.

De uitkomst van dit onderzoeksitem was opvallend. De verwachting is dat met een netto besparing van € 1.000,- tot € 1.250,- per jaar, 40% tot 50% van de berijders bereid is om zijn/haar gedrag te veranderen en minder privé-kilometers te gaan rijden. Dit resulteert in gemiddeld 1.500 minder privé-kilometers per jaar.

Wat is gestaffelde bijtelling?

Met een gestaffelde bijtelling wordt er geen standaard percentage bijtelling meer betaald, maar dit gaat afhangen van de hoeveelheid privé-gebruik in de auto van de zaak. Dit betekent dat wanneer er weinig privé met de auto wordt gereden, het bijtellingspercentage laag is. En wanneer er veel privé wordt gereden, betekent dit vanzelfsprekend meer bijtelling.

Argument vóór gestaffelde bijtelling

Frank van Klink: “Dit bewijst dat de gestaffelde bijtelling die ook onze voorkeur heeft een zinvolle exercitie is. Echter, die gestaffelde bijtelling zal het niet gaan halen. De recente berichten rondom de Autobrief 2.0 zijn dat deze a. met zeker een jaar is uitgesteld en b. de overheid waarschijnlijk opnieuw kiest voor één bijtellingspercentage. De overheid schiet zich daarmee in de voet en wij kunnen dit bewijzen met de bovenstaande conclusie uit het rapport ‘Wat beweegt de zakelijke rijder?’.

Wilt u meer weten?
Checkt u dan nu de blog van Frank van Klink over de autobrief 2.0.