De speed-pedelec: ideaal voor groen woon-/werkverkeer
XLLeaseBlogs van XLLeaseDe speed-pedelec: ideaal voor groen woon-/werkverkeer

De speed-pedelec: ideaal voor groen woon-/werkverkeer

Geplaatst op dinsdag 10 oktober 2017 door Frank van Klink

Nederland verstedelijkt in hoog tempo. Met de auto kom je in steden vaak niet meer zo snel door het verkeer. Met de slanke en snelle speed-pedelec geeft u andere forenzen het nakijken. Ook is het een origineel voordeel voor nieuwe werknemers in een arbeidsmarkt waarin de druk toeneemt. Bijvoorbeeld voor werknemers die (nog) geen recht hebben op een leaseauto, maar die u wel op originele wijze over de streep wilt trekken.

Vanuit XLLease willen we het water eens testen onder klanten en prospects als het gaat om deze bijzondere manier van vervoer voor woon-/werkverkeer. Sterker nog, dat gaan we eveneens doen met een technisch volwaardig A-merk elektrische scooter. Waarover later meer.

Wat mag ‘ie wel en niet?

De snelle speed-pedelec heeft verplicht een geel kentekenplaatje en de bestuurder draagt een helm. Momenteel loopt ook de discussie of er wel of geen richtingaanwijzers op moeten. En vanaf 1 juli moeten de speed-pedelecs dus binnen de bebouwde kom verplicht op de rijbaan, net zoals een brommer. Wie over het fietspad zoeft, krijgt een boete. En buiten de bebouwde kom mag u met deze ‘snelle Jelle’ alleen op het fietspad.

Eigen regels in provincie Gelderland

De provincie Gelderland wacht dit onderzoek niet af en verwerpt het Rijksbeleid. Martijn van de Lindeloof, verkeersdeskundige bij de Provincie Gelderland zegt: “We hebben in Gelderland 100 dorpen en steden waar een provinciale weg doorheen loopt. Op zestien wegen zien we te grote verkeersveiligheidsrisico’s ontstaan.” Daarom mogen speed-pedelecs in Gelderland zelf kiezen: rijden op het fietspad óf op de rijbaan. Op het fietspad mag je dan weer niet harder dan 30 km per uur. Deze fietspaden zijn te herkennen aan een blauw onderbord: speed-pedelecs toegestaan. Zelf denk ik dat die snelheidslimiet van 30 km per uur niet houdbaar is. Het is heel menselijk om te begrijpen dat áls het harder kan, je ook harder gáát.

De speed-pedelec kómt!

In mijn kantoor staat momenteel een zogeheten speed-pedelec. We hebben ‘m mooi laten uitvoeren in de opvallende huisstijl van XLLease. Met een beetje gemak haalt u met deze elektrische superfiets 45 km per uur. Ik verzeker u; dat is snél. U omzeilt er vooral in steden files mee en komt sneller aan op uw werk. Het is in mijn ogen een prima vervoermiddel op twee wielen voor groen woon-/werkverkeer. Daarnaast staat het ook nog eens superstoer. De speed-pedelec zal een vast onderdeel gaan vormen van onze zakelijke mobiliteit, voorspel ik u.

En voor nu? Mocht u interesse hebben om er eens mee rond te rijden? Laat het mij weten. Wellicht wordt u de allereerste klant van de fietsleasetak van XLLease!

Frank van Klink