Op vakantie in Europa? Pas op voor de gekste regeltjes…
XLLeaseBlogs van XLLeaseOp vakantie in Europa? Pas op voor de gekste regeltjes…

Op vakantie in Europa? Pas op voor de gekste regeltjes…

Geplaatst op donderdag 3 augustus 2017 door Frank van Klink

Weet u nog toen Schengen werd ingevoerd? De aantrekkelijke belofte was een volledig vrij reisverkeer tussen de Schengenlanden, zeg maar even voor het gemak: Europa. Inmiddels hebben veel landen binnen Schengen sluipenderwijs allerlei nationale regels ingevoerd voor automobilisten. Lang niet iedereen is volledig op de hoogte en vooral tijdens uw vakantie kunt u voor verrassingen komen te staan.

Ik geef u enkele voorbeelden. Wie door Frankrijk rijdt, wordt geacht twéé devices in zijn auto te hebben voor alcoholcontrole. Oui, qui, niet één, maar twee. De uiterste houdbaarheidsdatum van deze items is overigens erg krap. In feite moet u die twee blaastoetertjes elk jaar opnieuw kopen. Er staat een fikse boete op als u deze niet kunt laten zien. Je kunt ze overigens hier in Nederland kopen. Ik heb het vermoeden dat iemand er erg rijk van wordt.

Milieustickers? Je blijft plakken

Een ander oprukkend fenomeen zijn milieustickers. Landen binnen Europa stellen die vooral in voor zones en steden. Neem opnieuw Frankrijk. Op grond van nieuwe wetgeving (Crit’Air) kunnen Franse steden een milieuzone instellen. Er zijn zelfs twéé soorten milieuzones. De onvolprezen site van de ANWB doet haar best uitleg te geven, maar het zal u al snel duizelen. Dan heb je nog het fenomeen van tolstickers. Bijvoorbeeld Duitsland mag van Brussel definitief doorgaan met de plannen om tol te heffen op personenauto’s. In bijvoorbeeld Tsjechië, een ander populair vakantieland, heb je nu al een tolvignet nodig. Je zou zeggen dat je dit in deze digitale tijden gewoon vanuit Nederland bestelt. Niets van dit alles. Het tolvignet is alleen te koop bij Tsjechische grensovergangen, postkantoren en een aantal grote tankstations. Reken er dus op dat u zomers in de zinderende zon in een lange file voor het loket kunt komen te staan aan de grens van Tsjechië.

Een slechte voorbereiding eist zijn tol

Of neem Portugal. Voor een aantal toltrajecten in dit land kan uitsluitend elektronisch betaald worden. Dus moet je zo’n elektronisch betaalmiddel wel op zak hebben. Anders sta je daar, terwijl achter je een file boze toeristen ontstaat. Dan heb je nog dat excentrieke Engeland. Okay, ze gaan uit de EU, maar sinds enkele jaren moet je vooraf aan je reis digitaal je API-code invoeren, als je ongestoord na je vakantie Engeland wilt verlaten. Dus niet om het land in te komen, maar om het te mogen verlaten! De API-code bestaat uit de identificatiegegevens van je paspoort of ID. Doe je dit vooraf niet, dan word je bij het verlaten van Engeland uit de rij gehaald en moet je in een bedompt kantoortje al je identificatiegegevens overhandigen.

Ik kan zo nog wel even doorgaan. De moraal van mijn verhaal? De EU is een prachtig gegeven, maar als je er als toerist deze zomer doorheen rijdt, kun je voor onverwachte verrassingen komen te staan. De beste bron om u voor te bereiden is de site van de ANWB. Ik noemde ‘m u al.

Graag wens ik u namens alle medewerkers van XLLease een ongestoorde vakantie toe! Blijft u in Nederland met de auto? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het dragen van een geel autohesje bij pech langs de snelweg niet verplicht. Maar het is uiteraard wel veilig. En daar gaat het om.

Frank van Klink