Leasen? Ga toch fietsen!
XLLeaseBlogs van XLLeaseLeasen? Ga toch fietsen!

Leasen? Ga toch fietsen!

Geplaatst op dinsdag 18 september 2018 door XLLease

Als er één aspect de werkelijke doorbraak van de leasefiets in de weg staat, dan zijn dat wel de huidige fiscale regels. Deze regeling is complex en op vele manieren uitlegbaar. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) maakt zich al langere tijd sterk voor een eenduidige forfaitaire bijtelling, gelijklopend aan die van de leaseauto. De overheid heeft dit signaal op een positieve manier opgepikt en zelfs omgezet in nieuwe regelgeving.

Het kabinet heeft de forfaitaire bijtelling voor het privé-gebruik van een zakelijke fiets, bijvoorbeeld bij lease, vastgesteld op 7%. Dit percentage gaat in 2020 in en maakt deel uit van een vereenvoudiging van de fiscale fietsregeling, zoals opgenomen in het Belastingplan 2019. Prinsjesdag 2018 maakt dit gegeven wereldkundig, en XLLease is hier heel blij mee.

Slechts een paar euro per maand

Heel concreet betekent dit dat de gemiddelde fiets van de zaak maandelijks een vast bedrag, slechts een paar euro, gaat kosten. Wie een fiets wil leasen, is vanaf 2020 af van de ingewikkelde boekhouding die daarbij komt kijken. Vooral het betalen van belasting over de gereden privé-kilometers met de fiets leverde heel wat gereken op. Vanaf 2020 dient standaard 7% van de waarde van de fiets bij het inkomen opgeteld te worden. Hiermee hoopt het kabinet meer forenzen op de fiets te krijgen.

Meerdere positieve effecten

Vooral de elektrische bedrijfsfiets is bezig met een opmars en de gebruikers hiervan krijgen met de 7% bijtelling een extra financieel zetje in de rug. Eveneens betekent dit dat werkgevers een instrument in handen krijgen om de bedrijfsfiets, al of niet elektrisch, serieus deel uit te laten maken van hun mobiliteitspakket. Uiteindelijk heeft deze maatregel ook meerdere positieve effecten, zoals minder files, C02-reductie en een bijdrage aan de volksgezondheid.

Meer keus dan ooit, ook in het middensegment

XLLease is graag innovatief en biedt uiteraard al langer de gelegenheid om bij ons zakelijk een fiets te leasen. De trend die we zagen, was dat vooral early adopters voor de (elektrische) fiets kozen. De opvallende Speed Pedelec had veelal hun voorkeur. Opvallend in het verkeer, maar ook opvallend in de discussie. Goed nieuws is dat XLLease inmiddels onderdeel uitmaakt van Volkswagen Pon Financial Services. Pon is eveneens de eigenaar van het Hollandse fietsmerk Gazelle. Uitgerekend Gazelle biedt niet alleen fietsen in het duurdere topsegment, maar ook in het middensegment, zowel elektrisch aangedreven als conventioneel. Dit betekent dat uw keuze uit het aanbod van fiscaal aantrekkelijke leasefietsen groter (én voordeliger) is dan ooit.

Daarom zeg ik: ga toch fietsen!

Frank van Klink