XLLeaseNieuwsFinancial lease; niet altijd de goedkoopste leasevorm

Financial lease; niet altijd de goedkoopste leasevorm

Geplaatst op donderdag 20 oktober 2016 door Edwin Talma

In mijn leasevak kom je behoorlijk wat hardnekkige meningen tegen. Ik wil niet zeggen misverstanden, maar stevig ingesleten vooroordelen over lease. Misschien wel het meest wijdverbreide idee, is dat financial lease altijd en overal de meest aantrekkelijke leasevorm is. Uiteraard vergeleken met de bekende andere vormen van lease: operational lease, netto operational lease en full operational lease.

Ik kan u het meest gebruikte argument van de fans van financial lease zó opnoemen, omdat ik het bijna elke dag hoor: het is goedkoper, want je betaalt per maand alleen maar een aantrekkelijk lage premie. Dat van die lage premie per maand beaam ik. Maar wat veel voorstanders van financial lease niet meenemen in hun beoordeling, is dat er nog behoorlijk wat kosten vanuit een andere hoek aan de financial lease rijder worden doorberekend. Zoals de wegenbelasting, verzekering en onderhoud. Ja maar, zegt men dan: die kosten vallen toch mee? Nee dus. Het gezaghebbende en onafhankelijke ANWB heeft dit keurig uitgerekend. De kosten per maand liggen voor populaire auto’s als de up!, Polo en de Golf gemiddeld rond 50 euro. Dit bedrag mag u dus bij de maandpremie optellen. Plus nog een verzekeringspremie en wegenbelasting, maar ook zaken als banden en reparatiekosten na een aanrijding.

Financial lease onder de loep

In de praktijk zie ik, met al die kosten er eerlijk bij opgeteld, dat het vaak voordeliger is om te kiezen voor full operational lease. Plus dat je dan geen enkel risico loopt. Want bij full operational lease dragen wij het risico, maar bij financial lease is dat de ondernemer. Immers, bij financial lease staat de auto in kwestie gewoon fiscaal bij u op de balans. Hij telt dus méé in uw bedrijfsvoering. Ook koestert de markt vaak het argument van flexibiliteit bij financial lease. Het idee wat leeft, is dat je de auto in kwestie namelijk met die vorm tussentijds kan overnemen, zonder boete. Maar vergeet niet dat u bij een overname dan wel gewoon de restwaarde van dat moment in één keer moet voldoen. Die is weliswaar nul als u die gaandeweg de leaseperiode naar één euro af laat schrijven. Doet u dat niet? Dan betaalt u wellicht nog behoorlijk wat bij als u de auto tussentijds overneemt.

De waarheid ligt in het midden

Ben ik dan tegen financial lease? Zeker niet! De waarheid ligt, net als in het leven, altijd ergens in het midden. Stel, iemand rijdt slechts 5.000 km per jaar en genereert zo nauwelijks onderhoud. Bij dat rijpatroon is financial lease inderdaad een prima concept.

Kies voor differentiëren

Waar ik voor wil pleiten, is dat u uw wagenpark gedifferentieerd least bij XLLease. Hoe dat werkt? Heel eenvoudig. Wij analyseren uw totale groep rijders. Daarin zie je per definitie altijd één grote groep die ongeveer hetzelfde rijgedrag vertoont. Die basisgroep bedienen we optimaal met de daarvoor meest gunstige leasevorm. En dat kan elke leasevorm zijn, ook financial lease. De rijders in uw bestand die niet onder die basisgroep vallen, gaan we differentiëren. Zo ontstaan wellicht groepjes rijders binnen uw organisatie die veel beter uit zijn met operational lease, netto operational lease of full operational lease. Met dit differentiëren profiteert u dus van álle voordelen van álle leasevormen voor ál uw rijders. Beter kan ik het niet samenvatten!