XLLeaseVeelgestelde vragenHoe zit het precies met de bijtelling in 2016?

Hoe zit het precies met de bijtelling in 2016?

Op Prinsjesdag maakte de regering de nieuwe belastingmaatregelen bekend. De voorgestelde gewijzigde bijtellingsregeling zal er per 2016 voor zorgen dat maar liefst 72 procent van de nieuw te verkopen auto’s in een hogere bijtellingscategorie terecht komt. XLLease zet de gevolgen op een rij.

Bijtelling in 2016

In 2016 gaat het aantal bijtellingscategorieën van vijf naar vier en veranderen deels bijtellingspercentages en CO2-grenswaarden. De 4% bijtellingscategorie voor volledig elektrische auto’s (0 g/km CO2 uitstoot) blijft bestaan. Voor auto’s met een CO2-uitstoot van 1 t/m 50 g/km (in de praktijk semi-elektrische auto’s) gaat het bijtellingspercentage van 7 naar 15%. Auto’s met een CO2-uitstoot van 51 t/m 106 g/km komen in de 21% bijtellingscategorie en auto’s die meer uitstoten in de 25% bijtellingscategorie.

Eindsprint voor plug-in hybrides

Wanneer de bijtellingsregels zoals die in 2016 gaan gelden, zouden worden gehanteerd voor de huidige verkopen blijkt dat 72 procent van zakelijk verkochte auto’s op een hoger bijtellingspercentage uitkomt. Voor de overige 28 procent zou het percentage gelijk blijven. Naar verwachting worden er in de resterende maanden van dit jaar nog veel plug-in hybrides verkocht, om zo nog te profiteren van de lage bijtelling.