XLLeaseVeelgestelde vragenfaq-berijderHoe groot is de leasemarkt in Nederland?

Hoe groot is de leasemarkt in Nederland?

Bij personenauto’s vormen lease-auto’s 7,4% van het totale wagenpark van heel Nederland. In totaal legden de lease-auto’s in 2013 17,5% van alle personenautokilometers af. Bij bestelauto’s liggen deze verhoudingen zelfs nog hoger: Geleaste bestelauto’s vormen 17,5% van het gehele bestelautowagenpark en daarmee werd in 2013 30,4% van alle bestelautokilometers gereden.

Als we de zakelijke personenauto’s onderverdelen per bijtellingscategorie, dan heeft zich de afgelopen jaren een verschuiving naar de verlaagde bijtellingscategorieën afgetekend. In het laatste kwartaal van 2013 was zo’n 12% een auto met 25% bijtelling, had 29% een bijtelling van 20%, 52% van alle nieuw ingezette personenauto’s had 14% bijtelling en zo’n 7% kwam in aanmerking voor 0% bijtelling (in 2014 is die categorie vervangen door 4% en 7% bijtelling).

Leaseauto merken

Wat de merken en modellen betreft, staat in de eerste twee maanden van 2014 Volkswagen bovenaan de lijst populaire merken, gevolgd door Skoda op de tweede plaats en Audi op de derde plaats. Op plaats 4 volgt Renault en op 5 Peugeot.

Leaseauto modellen

De Volkswagen Golf en de UP! voerden in februari de lijst van populairste modellen aan.

Catalogusprijs leaseauto

Niet onbelangrijk is de gemiddelde catalogusprijs van een lease-auto. Die bedraagt thans zo’n € 28.600 exclusief BTW. Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt het indexcijfer van leaseprijzen in Nederland bij. Dit indexcijfer op basis van nieuwe leasecontracten exclusief brandstofvoorschotten is te raadplegen via de website van de VNA: www.vna-lease.nl. Als basis is het jaar 2010 genomen. Aan het einde van het vierde kwartaal van 2013 stond de totale index op 102,5. De index voor personenauto’s stond op 102,6 en die voor bestelauto’s op 103,3.

Dit indexcijfer kan nuttig zijn indien een werknemer toe is aan een nieuw leasecontract. De werkgever kan het beschikbare budget voor dit contract desgewenst baseren op deze index. Begin 2014 reden er in Nederland zo’n 717.400 geleaste personen- en bestelauto’s rond.