XLLeaseNieuwsNieuwe kaderbesluiten BPM en MRB

Nieuwe kaderbesluiten BPM en MRB

Geplaatst op vrijdag 18 april 2014 door XLLease

De kaderbesluiten van de BPM en de MRB zijn geactualiseerd. Zij bevatten een aantal nieuwe verduidelijkingen van de regelgeving. Ook zijn nieuwe goedkeuringen opgenomen.

Wat goedkeuringen betreft, is er onder meer een regeling getroffen voor bestelauto’s met zitplaatsen in de laadruimte. Normaliter zou zo’n bestelauto dan niet meer aan de fiscale definitie van bestelauto voldoen, met BPM-heffing en een hoger MRB-tarief tot gevolg. Het komt echter voor dat de laadruimte van een bestelauto door ondernemingen en openbare lichamen uitsluitend wordt gebruikt om op locatie werkzaamheden te verrichten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verwerken van gegevens, verrichten van metingen en ter plaatse monteren van onderdelen. Voor het verrichten van deze werkzaamheden is het soms noodzakelijk dat de werknemer of ondernemer zijn werkzaamheden zittend in de stilstaande bestelauto kan verrichten. Mits de zitplaatsen alleen geschikt zijn om ter plaatse te worden gebruikt (hetgeen betekent dat de zitplaatsen niet voldoen aan de in de Regeling Voertuigen opgenomen eisen), kan dan gebruik gemaakt worden van een goedkeuring waardoor de auto fiscaal een bestelauto blijft.

Daarnaast is onder meer de goedkeuring voor pick-up bestelauto’s verduidelijkt.

Voor de ambulancebranche is de BPM- en MRB-regeling uitgebreid omdat naast ambulances steeds meer gebruik gemaakt wordt van andersoortige motorrijtuigen voor het verlenen van spoedeisende medische hulpverlening. Het gaat dan om motorrijtuigen waarmee medisch personeel naar de plaats van het ongeluk kan rijden of van waaruit spoedeisende medische hulpverlening kan worden gecoördineerd.

Voor autobussen van musea die onder de MRB-oldtimervrijstelling of de overgangsregeling daarvan vallen, is goedgekeurd dat incidentele verhuur de vrijstelling of het lage tarief niet verhindert, mits de opbrengst van de verhuur ten goede komt aan het in stand houden van de verzameling.