Netto of full operational lease: Vaak nóg voordeliger dan financial lease
XLLeaseBlogs van XLLeaseNetto of full operational lease: Vaak nóg voordeliger dan financial lease

Netto of full operational lease: Vaak nóg voordeliger dan financial lease

Geplaatst op dinsdag 3 oktober 2017 door XLLease

Veel MKB’ers en ZZP’ers kiezen bij het kopen van hun bedrijfswagens bijna reflexmatig voor financial lease. Hun argument? De investeringsaftrek waar zij recht op hebben omdat zij de auto op de balans zetten. Dit standaard advies komt doorgaans van hun boekhouders en accountants, en ook de verkopers van de bedrijfswagens. Deze adviseurs zijn uiteraard te goeder trouw. Maar is deze keuze altijd de beste? Onbekend maakt vaak onbemind. Daarom geef ik graag vrijblijvend achtergrondinformatie om ondernemers, bedrijfswagenadviseurs en accountants een rendabele heroverweging te laten maken. Uiteraard in het enige voordeel wat telt: het voordeel voor de ondernemer.

Uw investeringsaftrek staat voor een bepaald bedrag. Op grond hiervan kan uw boekhouder exact voor u uitrekenen wat deze u oplevert. Het positieve verschil tussen uw investeringsaftrek en wat u voor de financial lease betaalt, in vergelijking met wat full operational lease of zelfs netto operational lease u kost, kan best wel eens anders zijn dan u nu denkt. Met uw automatische keuze voor financial lease laat u dus wellicht een mogelijk voordeel liggen. Terwijl de keuze voor financial lease door veel ondernemers juist is ingegeven door het willen behalen van financieel voordeel.

Het voordeel zit ‘m in het vergelijk

Mijn advies is open en eerlijk: Laat bij XLLease zowel een offerte voor financial lease als full operational lease maken. Dit kost u niets en daarmee ligt er voor u een eerlijke vergelijking op tafel. Met de tarieven die we in de huidige markt zien, is het bijna altijd de moeite waard om te kiezen voor full operational lease, vooral als je de servicecomponenten erbij meerekent. Dit in plaats van diezelfde auto aanschaffen onder financial lease en op uw balans zetten. Het mes snijdt hier voor u voordelig aan twee kanten. Enerzijds is het veelal voor u voordeliger, anderzijds is de optie full operational of netto operational lease volledig te budgetteren en loopt u dus geen financiële risico’s. Het financiële verloop voor de ondernemer bij full operational of netto operational lease is veel overzichtelijker door de maandelijkse factuur met puur en alleen de kosten van de auto. Ook de bank vindt deze optie interessanter, want de balans voor de ondernemer ziet er realistischer uit.

Bijkomend voordeel van full operational lease is dat u als ondernemer ook nog eens volledig ontzorgd wordt.

Ralf Timmers