Flitsend in beeld
XLLeaseNieuwsFlitsend in beeld

Flitsend in beeld

Geplaatst op woensdag 15 november 2017 door Frank van Klink

We rijden allemaal weleens te hard. Soms onschuldig. Soms goed voor een flinke boete. Vervelend, maar niet voor niets. Onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wijst uit dat er 25 tot 30 procent minder verkeersslachtoffers zouden vallen, als we ons allemaal aan de snelheid zouden houden. Reden genoeg voor een snelcursus limietbewust rijden.

Te hard rijden gebeurt vaak onbewust, zo blijkt uit onderzoek. We drukken vaak ongemerkt het gaspedaal net wat te hard in en hebben het dan ook niet in de gaten als we boven de snelheidslimiet uitkomen. Simpel op te lossen door wat vaker op je snelheidsmeter te kijken. Toch schiet dat er vaak bij in. Daarom hieronder wat tips die je kunnen helpen om onder de snelheidslimiet te blijven.

Download de Speed Watcher

Tegenwoordig heb je overal een app voor. Dus ook één die je helpt om snelheidsbewust te rijden: de Speed Watcher, een app die je extra alert maakt op je snelheid. Eentje die je met geluid- en lichtsignalen alarmeert, zodra je boven de ingestelde snelheid uitkomt. Met de geüpgrade versie is het ook mogelijk om een aantal risicolocaties – bijvoorbeeld bij een beruchte flitspaal – op te slaan, zodat hier automatisch een waarschuwing wordt afgegeven. Een mooie manier om je snelheid te monitoren. En boetes te voorkomen.

Te hard rijden heeft weinig zin

Dan zijn er ook nog genoeg die bewust te hard rijden. Bijvoorbeeld om toch nog op tijd op een afspraak te verschijnen. Voor de haastige bestuurders onder ons is het goed om te weten dat er bijna geen tijd wordt gewonnen met te hard rijden. Zeker niet in een land met zoveel verkeer als Nederland. Een rekenvoorbeeld: wie zich op een 80-weg aan de snelheid houdt, doet over een afstand van 10 kilometer 7,5 minuut. Zou je hier geen 80, maar 100 rijden, dan doe je er 6 minuten over. Het tijdsverschil: 1,5 minuut. De boete: 136 euro.

Laat een cruise control inbouwen (als je er geen hebt)

Mits ingesteld op de goede snelheid, is een cruise control een ideale tool om onder de snelheidslimiet te blijven. Eén die de functie van het gaspedaal overneemt, zodra hij wordt ingeschakeld. Zo wordt voorkomen dat je ongemerkt te hard rijdt en rijd je een stuk zuiniger.

Voor wie nóg meer zekerheid wil dan de cruise control kan geven, zijn er ook auto’s verkrijgbaar met een snelheidsbegrenzer. Hiermee rijdt de auto nooit harder dan de snelheid die is ingesteld. XLLease heeft een mooi assortiment auto’s, die beschikken over zo’n snelheidsbegrenzer. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.