Duurzaam wagenpark als onderdeel van het MVO-beleid
XLLeaseBlogs van XLLeaseDuurzaam wagenpark als onderdeel van het MVO-beleid

Duurzaam wagenpark als onderdeel van het MVO-beleid

Geplaatst op dinsdag 10 oktober 2017 door XLLease

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven en krijgt ook binnen het wagenpark steeds meer aandacht. Maar hoe geef je er concreet invulling aan? Daar helpen we je in dit artikel mee op weg.

Duurzaam rijgedrag

Een duurzamer wagenpark begint met een duurzamer rijgedrag van de buitendienst. Immers, het rijgedrag van bestuurders bepaalt in hoge mate of brandstofbesparing en CO2-reductie mogelijk zijn. Dit duurzame rijgedrag valt onder de noemer ‘het nieuwe rijden’ en kan al met simpele veranderingen in de rijstijl bewerkstelligd worden:

–        Schakel door naar een hogere versnelling tussen de 2.000 en de 2.500 toeren. Rijd je een diesel? Schakel dan door tussen de 1.500 en de 2.000 toeren;

–        Probeer jouw snelheid zo gelijkmatig mogelijk te houden;

–        Rijd met een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling;

–        Kijk ver vooruit en probeer te anticiperen op het overige verkeer;

–        Moet je afremmen? Laat dan tijdig het gas los en laat de auto uitrollen in de versnelling van dat moment;

–        Zet de motor uit als je langere tijd moet wachten, bijvoorbeeld voor een openstaande brug;

–        Controleer maandelijks de bandenspanning;

–        Maak gebruik van apparatuur als toerentellers, cruise-control en boordcomputers, indien mogelijk;

–        Accelereer vlot naar de kruissnelheid, zodat je snel in de hoogste en zuinigste versnelling rijdt.

Brandstof monitoring

Ieder type brandstof stoot een andere hoeveelheid luchtvervuilende stoffen uit. De emissiewaarde is dus een gewichtig criterium bij de samenstelling van het wagenpark. Afhankelijk van de duurzaamheidsdoelstellingen, dien je te kiezen voor het brandstoftype dat de beoogde reductie realiseert. Daarnaast loont het om het brandstofgebruik te blijven monitoren. Inzicht in het brandstofverbruik per voertuig en het gemiddelde verbruik van de gehele vloot, geeft inzicht in de stand van zaken en vorderingen op het gebied van brandstofbesparing. Daarvoor kun je gebruik maken van verschillende brandstofcontrolesystemen als boordcomputers.

Onderhoud en reparaties

Goed onderhouden auto’s met juist afgestelde motors verbruiken minder brandstof en verspreiden minder uitlaatgassen. Tijdig onderhoud is daarnaast essentieel om aan de normen van de verbruiks- en emissiewaarden te kunnen blijven voldoen. Ook gaan goed onderhouden auto’s langer mee, waardoor je minder snel toe bent aan een nieuwe auto, wat grondstoffen en energie bespaart. Reden genoeg om de onderhoudsbeurten uit te voeren, die na een bepaald aantal kilometers worden geadviseerd door de fabrikant. Mochten bepaalde onderdelen toe zijn aan vervanging, dan zijn daarvoor veel tweedehands onderdelen beschikbaar. Ook hiermee is het milieu geholpen. Daarnaast betaal je wat minder, terwijl de kwaliteit van de onderdelen nagenoeg hetzelfde is. Is de auto toe aan een wasbeurt? Maak dan gebruik van de wasstraat. Dit is uiteindelijk zuiniger dan wanneer je de auto met de hand wast.

Navigatie- en trackingsystemen

Inzicht in de routes die de buitendienst aflegt, is van veel waarde voor een efficiënte planning. Een efficiënte planning zorgt ervoor dat er minder onnodige kilometers gemaakt worden. Daarnaast zorgen goed geplande ritten voor minder gehaaste bestuurders en dus voor minder brandstofgebruik.

Neem contact op met XLLease

Bij XLLease denken we graag met je mee. Wat is er nodig voor een duurzaam wagenpark? Welke acties zijn essentieel om jouw MVO-doelstellingen te halen? Allemaal vragen, waarvan de antwoorden per organisatie verschillen. Met persoonlijke service en individueel advies helpen we jou aan maatwerkoplossingen voor een wagenpark, conform alle eisen van het MVO-beleid. Neem contact op en ervaar het zelf.