XLLeaseBlogs van XLLeaseZakenauto van het jaar 2015

Zakenauto van het jaar 2015

Geplaatst op woensdag 26 november 2014 door Frank van Klink

De verkiezing van de auto van het jaar is weer onderweg. We kijken daarbij naar het jaar 2015 en 33  modellen strijden om de eer. Spannender, vanuit mijn vakbeleving, is uiteraard de verkiezing van de Zakenauto van het jaar vanuit ons vakblad Automobiel Management. In 2014 was dit de BMW 3-serie. En wat  de zakenauto voor 2015 wordt? Geen idee.

Wel constateer ik in alle eerlijkheid dat er een verband is tussen het commerciële succes en de marktadaptatie van een auto en de hoogte van de ranking voor de verkiezing van de Zakenauto van het jaar. En dat commerciële succes is tegenwoordig nagenoeg bijtellinggedreven. Kijk je naar de Zakenauto 2015 vanuit deze prikkel, dan komen de nieuwe Volkswagen Passat GTE en de Volkswagen Golf GTE sterk in the picture.

Drijfveren zakenauto van het jaar

Deze auto’s komen in 2015 op de markt en bieden heel veel voor weinig geld, zoals een pittige power, met ook nog eens een uiterst interessant bijtellingpercentage van slechts 7%. Je kunt dan als zakelijk rijder nog een zeer volwassen A-merk auto rijden in een verhoudingsgewijs zeer aantrekkelijke bijtellingklasse. Voor mij persoonlijk zijn dat de drijfveren om deze modellen als zakenauto van het jaar naar voren te schuiven. Maar let op: wellicht is het nu het allerlaatste jaar waarin de markt hiervoor kan vallen, vanwege de naderende plannen uit Den Haag voor leaserijders.

Auto van het Jaar 2015

Kijk je naar de particuliere markt, dan heb ik persoonlijk een zwak voor de Citroën Cactus. Een complete auto, ruim en met alles erop en eraan in een zeer betaalbaar segment. Een nog jong model waar de meningen over verdeeld zijn, vooral getriggerd door zijn tamelijk extreme uiterlijk. You love it or you hate it. De zakelijke rijders, merken we, laten ‘m nog links liggen. Maar ikzelf? I love it!

Op 15 december 2014 wordt de officiële shortlist voor de Auto van het Jaar 2015 bekend gemaakt. Op 2 maart 2015 zal duidelijk worden welke auto de opvolger van de Peugeot 308 (Auto van het Jaar 2014) wordt.