XLLeaseBlogs van XLLeaseDe zelfrijdende auto? Zeg nooit nooit…

De zelfrijdende auto? Zeg nooit nooit…

Geplaatst op dinsdag 7 oktober 2014 door Edwin Talma

De zelfrijdende auto, ook wel autonome auto genoemd, is ineens volop in het nieuws. Nog niet verkrijgbaar op de markt, maar inmiddels al wel in ontwikkeling bij diverse partijen. Het kan uiteraard nooit kwaad eens te filosoferen over de plussen en minnen van dit concept. De zelfrijdende auto kómt er. De vraag is alleen: in welke vorm en wanneer?

Vliegende auto’s

Ik herinner mij dat iemand mij nog niet zo lang geleden voorspelde dat er vliegende auto’s zouden komen. Als antwoord op de dichtslibbende binnensteden in Europa. Mijn scepsis vervloog nadat ik ontdekte dat er inderdaad al luchtruim is aangewezen binnen een aantal grote steden van Europa waar zelfs vliegende auto’s wettelijk welkom zouden zijn. Sterker nog: in Amersfoort heeft inmiddels al een testvlucht plaatsgevonden met een auto met helikopterfunctie. Daarom zeg ik over innovaties binnen mobiliteit: zeg nooit nooit. En dit geldt ook voor de zelfrijdende auto.

Vanuit XLLease hebben we het geregeld over het concept van toekomstige mobiliteit. Daarbinnen is het al lastig genoeg om zelfs maar een paar jaar vooruit te kijken. Laat staan in de verre toekomst. Wat we wel al kunnen vaststellen is dit: auto’s krijgen steeds meer functionaliteit om veiliger te rijden en ongelukken te voorkomen. Een auto met zelfregelende cruise control is bijvoorbeeld al voorhanden. De technieken zijn er, dus ik sluit niet uit dat op termijn een auto in zijn totaal of in ieder geval deels zelf rijdt op basis van programmering.

Auto zonder bestuurder

Met een zelfrijdende auto kun je in mijn visie zakelijk prima voor de dag komen. Neem de eerste hybride auto’s. Die werden beschouwd als ‘niet een echte auto’. Inmiddels is dit concept ook door zakelijke rijders, vooral ook door de fiscale subsidiëring, volledig geaccepteerd en draagt het zelfs bij aan je uitstraling. Maar kan de mens met zijn brein het concept van een zelfrijdende auto eigenlijk wel bevatten en er zich dus volledig aan overgeven? Vragen genoeg, ook over wetgeving en alle verzekeringsaspecten. Want de wetgever biedt op dit moment geen ruimte voor de zelfrijdende auto. Immers, de overheid verlangt voor elk vehikel een aanwijsbare bestuurder. En wie is er verzekeringstechnisch verantwoordelijk als een zelfrijdende auto een ongeluk krijgt of veroorzaakt? Officieel mag je nu nog niet de weg op met een zelfrijdende auto, maar proefritten onder gecontroleerde omstandigheden vinden al plaats.

Uiteraard heeft ook de zakelijk rijder de nodige vragen. Zoals de actieradius van dit type en de bijtelling. Wel kunnen we allemaal alvast met een gerust hart dagdromen van de voordelen die je nu als treinreiziger ook zult hebben in je zelfrijdende auto: werken terwijl de auto voor je rijdt.

We houden u op de hoogte. Mocht de zelfrijdende auto er komen, dan is XLLease uiteraard de eerste om u deze aan te bieden!