WLTP voor lichte bedrijfswagen: sta er bij stil (samen met XLLease)
XLLeaseBlogs van XLLeaseWLTP voor lichte bedrijfswagen: sta er bij stil (samen met XLLease)

WLTP voor lichte bedrijfswagen: sta er bij stil (samen met XLLease)

Geplaatst op maandag 18 februari 2019 door XLLease

U heeft ongetwijfeld alle perikelen rondom de invoering van de WLTP voor personenauto’s gevolgd. Die moeilijk begaanbare brug is inmiddels gepasseerd, en nu zitten we middenin de gefaseerde overgang naar de WLTP voor lichte bedrijfswagens.

Vanaf het najaar 2018 wordt de WLTP ook voor lichte bedrijfswagens gefaseerd ingezet. Per 1 september 2019 moeten alle nieuw geproduceerde lichte bedrijfswagens van alle merken verplicht aan de nieuwe WLTP-testmethode worden getoetst. WLTP staat voor Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedure. Dit is een mondiaal gestandaardiseerde testmethode voor het vaststellen van het brandstofverbruik en de uitlaatgasemissies.

Eventuele leveringsproblemen

Het probleem met de personenauto’s was in 2018 dat deze niet allemaal op tijd getest konden worden conform de nieuwe WLTP. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat dit circus zich met de WLTP voor lichte bedrijfswagens helaas zal herhalen. Waarschijnlijk zal dus ook voor de lichte bedrijfswagens de beschikbaarheid later in 2019 uitgroeien tot een issue. Hoewel dit probleem wellicht minder impact zal hebben dan bij de particuliere auto’s omdat je bij bedrijfswagens nu eenmaal minder varianten hebt. Ook kan de beschikbaarheid per merk verschillen, want het is maar net hoe merken productietechnisch zelf op WLTP hebben geanticipeerd.

De WLTP maakt lichte bedrijfswagens duurder!

Wat in de periode van 1 juni tot 1 september 2019 aan bedrijfswagens wordt geproduceerd moet ook te naam gesteld worden. Wat voor die periode geproduceerd wordt, mag tot juni 2020 worden uitgeleverd. Eén ding staat vast, en dat gold ook voor de WLTP in relatie tot personenauto’s: De WLTP maakt lichte bedrijfswagens niet duurder want een bedrijfswagen heeft geen BPM en een ander HSB tarief dan geel kenteken!

Vraag gerust advies

Mijn advies? Neem tijdig contact op met XLLease. Samen met u analyseren wij uw huidige bedrijfswagenpark. Wellicht komt daar uit naar voren dat het aantrekkelijk is om nu snel te schakelen met aanpassingen binnen uw lichte bedrijfswagenpark. Hiermee blijft u het prijsverhogende effect van de WLTP voor en loopt u later niet tegen eventuele leveringsproblemen aan. Vooral van belang als u bij uw bedrijfsauto’s maatwerk verlangt, want dit vergt tijd in de praktische realisatie daarvan. Ook kunnen we u helpen met slimme tussentijdse oplossingen voor uw bedrijfsmatige mobiliteit.

Daarom: Vragen staat vrij!

Ralf Timmers