Welke leasevorm past u het best?
XLLeaseBlogs van XLLeaseWelke leasevorm past u het best?

Welke leasevorm past u het best?

Geplaatst op dinsdag 5 december 2017 door XLLease

Leaseland wordt gekenmerkt door vele leasevormen. Ook bij XLLease zijn de mogelijkheden legio: Operational Lease, Full Operational Lease, Shortlease, Financial Lease, Starters Lease, noem maar op. Al die vormen hebben zo hun eigen set aan voordelen, waardoor er nogal wat mensen zijn, die door de bomen het bos niet meer zien en met een hoofd vol vraagtekens zitten en niet weten welke leasevorm ze het beste past. Speciaal voor hen zetten we hier wat praktische informatie uiteen, die de keuze vergemakkelijkt.

Van alle leasemogelijkheden die er zijn, worden er twee vormen het vaakst tegen elkaar afgewogen: Financial Lease en Operational Lease. Van deze belangrijkste vormen geven we hieronder een korte introductie.

Financial Lease

Financial Lease is eigenlijk een vorm van kredietverlening. De leasenemer is zelf economisch eigenaar van het voertuig en dient het voertuig dan ook op de balans te zetten. De leasemaatschappij schiet de kosten van het voertuig voor met een lening en ontvangt daarvoor maandelijks een aflossing met rente van de leasenemer. Na de leasetermijn blijft de leasenemer eigenaar van de auto. De auto komt dus ‘naar je toe’.

Het feit dat jijzelf eigenaar bent van het voertuig, kan enkele fiscale voordelen hebben. Zo is het mogelijk de rente van de winst af te trekken, waardoor de winst kleiner wordt en je er minder belasting over betaalt. Dit heet de renteaftrek Financial Lease. Ook de BTW kan worden teruggevorderd, aangezien Financial Lease gezien wordt als een levering in de wetgeving over BTW. Omdat je economisch eigenaar bent van het voertuig, kan je in het geval van een grijs kenteken veelal gebruik maken van investeringsaftrek: een bedrag dat je kunt aftrekken van de winst als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Hierdoor betaal je eveneens minder belasting. Aangezien de bedrijfsauto op de balans komt te staan, mag je er ook op afschrijven. Ook deze afschrijvingen zijn fiscaal aftrekbaar en dus goed voor belastingvoordeel. 2 – XLLease

Wel ontbreken in een Financial leasecontract vaak extra services*. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor zaken als onderhoud, verzekering en belasting. Ook kan het zijn dat de waarde van de auto na de leasetermijn lager is dan gedacht bij de aanschaf. Dit tekort wordt dan volledig gedragen door de leasenemer.

Operational Lease

Bij een Operational leasecontract blijft de leasemaatschappij eigenaar van het voertuig. Het voertuig staat dus niet op de balans van de leasenemer, waardoor er werkkapitaal vrij blijft. Operational leasen is dus eigenlijk een vorm van zakelijk huren. Waardoor je dus ook geen economisch risico loopt. Aangezien je de auto ‘huurt’, heb je minder fiscaal voordeel dan bij een Financial leasecontract. Wel mag je de kosten aftrekken van de bedrijfsopbrengsten, wat je belastingvoordeel oplevert. Ook de in rekening gebrachte BTW van de leasemaatschappij mag je als voorbelasting aftrekken. Na de leasetermijn gaat de auto weer terug naar de leasemaatschappij. Wel heb je de mogelijkheid om de auto over te kopen of een tweede leasecontract af te sluiten.

Andere leasevormen

Ook bij een Netto Operational leasecontract** ontbreekt het aan extra services als onderhoud en verzekering. Deze zaken worden voor jou geregeld in een Full Operational leasecontract, waarmee je altijd zorgeloos onderweg bent. Het is ook mogelijk om deze leasevorm af te sluiten voor een kortere periode met een zogenaamd shortleasecontract. Handig als je bijvoorbeeld tijdelijk extra mobiliteit nodig hebt en daarom niet gebonden wilt zijn aan een langlopend leasecontract. Bij XLLease heb je ook de mogelijkheid om jouw eigen, bestaande wagenpark aan ons over te dragen en vervolgens weer van ons terug te leasen. Deze leasemethode noemen we Sale & Lease Back en zorgt direct voor een boost van je liquiditeit. Tot slot is het bij XLLease mogelijk om als starter een auto te leasen met de Starterslease, of om een motor te leasen met de Motorlease.

Mogelijkheden te over dus, waar we hopelijk wat duidelijkheid in hebben geschept. Wie wat extra informatie nodig heeft over alle leasemogelijkheden, kan altijd bellen met onze Lease Adviseurs. We brengen je graag in contact met één van onze adviseurs, met wie je al jouw wensen kunt bespreken. Onze adviseurs zoeken daar vervolgens de meest geschikte leasevorm bij.

* Dit kan worden aangevuld met een beheerscontract. Hierin worden zaken als verzekering en onderhoud geregeld.

** Netto Operational Lease is eigenlijk een directe tegenhanger van Financial Lease met het verschil dat de auto op de balans staat bij de leasemaatschappij en niet bij de leasenemer. Tevens hoeft er geen BTW aanbetaald te worden. Afhankelijk van de wensen kan er een overnameprijs worden afgesproken aan het einde van het contract. Dit is geen verplichting.