XLLeaseBlogs van XLLeaseDe trends in autoland volgens Frank van Klink

De trends in autoland volgens Frank van Klink

Geplaatst op dinsdag 18 augustus 2015 door XLLease

Vergeet Netflix. Vergeet uitzendinggemist.nl

Wie écht wil weten wat er gebeurt in autoland, zoekt op ‘SuperDrive en XLLease’!

In april kwamen onze relaties massaal naar SuperDrive, het relatie event georganiseerd door XLLease. Een keur aan sprekers liet de gasten goed geïnformeerd en vermaakt achter. Zelf sprak ik ook. En u begrijpt waarover: de automarkt in het algemeen en lease in het bijzonder. Voor wie er niet was tijdens de SuperDrive en ook voor wie er wel was en alles nog eens wil terugzien, lanceren we een gefaseerde campagne op Youtube. Zoek op ‘SuperDrive’ in combinatie met ‘XLLease’ en u komt er vanzelf. Of klik op de link van het gepubliceerde onderwerp. In een periode van enkele weken vanaf 17 augustus ziet u 7 filmimpressies voorbij komen. En elke impressie behandelt enkele thema’s die ook in mijn presentatie tijdens de SuperDrive toegelicht zijn.

De verdeling van de totale Nederlandse personenautomarkt

In filmpje 1 ontdekt u in enkele minuten de verdeling van de totale Nederlandse personenautomarkt
Hoeveel auto’s rijden er rond? Hoeveel daarvan zijn particulier bezit en hoeveel daarvan leaseauto’s? Maar hoor ook welke invloed de fiscale stimuleringsmaatregelen hebben gehad op het totale wagenpark. Plus een voorspelling voor de toekomst als het gaat om duurzaam rijgedrag van zowel particulier als leaserijder.

CO2 en bijtelling

Interessant is ook filmpje 2 over CO2 en bijtelling. Want CO2 en bijtelling zijn dé buzzwords voor autorijdend Nederland…
Eén ding is duidelijk door die fixatie: we zitten inmiddels met een totaal verstoord en eenzijdig autolandschap. De gevolgen daarvan hoor je hier klip en klaar. Inmiddels is ook vanuit Den Haag de Autobrief 2 gearriveerd. Deze fiscale doorkijk voor de komende vijf jaar is cruciaal voor zakelijk rijdend Nederland. En gaan we eigenlijk wel consequent om met elektrisch rijden?

Elektrische auto

Filmpje 3 zal stof tot discussie geven, daarvan ben ik overtuigd…
Wat is het succes van de elektrische auto? Wellicht is die veelbelovende techniek alsnog ten dode opgeschreven. Wat is de brandstof van de toekomst dan wel? Er ligt een grote kans voor de brandstofcel, beter bekend als de waterstofauto. De emissie? Enkel waterdamp. Wat wordt de langere termijn met duurzaam autorijden? Ontdek wat de gespecialiseerde onderzoeksbureaus en de overheid denken en van plan zijn.

Vergroening autorijden

En wie filmpje 3 bekijkt, kan niet om de sequel heen: filmpje 4…
Eén ding is duidelijk: de vergroening van autorijden moet niet van de Amerikanen komen, maar van de Europeanen. Maar zeker met de huidige olieprijzen zullen de fabrikanten ook blijven zoeken naar schoner en zuiniger binnen de bestaande benzine- en vooral dieseltechniek. Vroeg of laat komt er een kantelpunt en hoe gaan we dan aan de vraag naar groene energie voldoen? En kan ons elektriciteitsnetwerk die plotselinge vraag aan?

Autobrief 2 overheidssturing

Filmpje 5 is een ‘must see’ voor elke zakelijk rijder…
De Autobrief 2 ligt er, een toonbeeld van overheidssturing. Maar wie gaat de rekening betalen van de uitkomsten van Autobrief 2? Het is duidelijk: de werkgever. De sluisdeuren van de miljarden misgelopen inkomsten en subsidies gaan dicht. Dat is zeker. Hoe gaat de markt zich eigenlijk ontwikkelen nu de fiscale prikkel zal wegvallen? Werknemers kunnen er wel 200 – 300 euro netto op achteruit gaan. Werkgevers zullen waarschijnlijk gebaat zijn bij een wagenpark met minder keuzes dus minder merken, minder vrije privé-kilometers, vaker een eigen bijdrage en brandstofbespaarprogramma´s. Mijn boodschap is helder: maak keuzes.

Private lease en carsharing. Hype of niet?

Filmpje 6: trends ontmanteld…
Deze begrippen in autoland hoor je steeds vaker: private lease en carsharing. En ook: jongeren hebben geen interesse meer in een auto of autobezit. Private lease groeit, maar is het ook een hype? En welke rol neemt privélease in het totale autolandschap in? Dit geldt ook voor caresharing. Het komt nu nog niet echt van de grond. BOVAG deed er onderzoek naar. En dan de jongeren: uniek onderzoek wijst uit dat die zich helemaal niet afkeren van (toekomstig) autobezit, zoals vaak beweerd.

Trends en de toekomst

Tot slot filmpje 7: de toekomst voorspeld…
Iedereen wil de trends en toekomst weten als het gaat om autobezit en leasing. De komende tien jaar gaat er meer veranderen in onze mobiliteit dan de afgelopen 100 jaar bij elkaar. Denk aan nieuwe brandstoffen, demografische ontwikkelingen die invloed hebben op autobezit, de toepassing van ICT zoals de cloud en big data, drones en dan nog de overheid die meedoet! En hoe roeren Apple en Google zich eigenlijk op de automarkt?

Veel kijkplezier gewenst de komende tijd. En stelt u prijs op een persoonlijke toelichting op één van deze onderwerpen? U weet mij te vinden.

Frank van Klink