XLLeaseBlogs van XLLeaseLeasen of kopen?

Leasen of kopen?

Geplaatst op woensdag 17 december 2014 door Frank van Klink

Vaak krijg ik deze vraag van ondernemers: moet ik nou gaan leasen of kopen? Ook variaties op die vraag krijg ik dagelijks gesteld: is leasen duur? Of, andersom: hoe lease ik zo voordelig mogelijk? Mijn standaardreactie is dan altijd: u stelt mij een korte vraag, maar u heeft recht op een lang antwoord. En dat antwoord baseer ik op pakweg 25 wedervragen aan de initiële vragensteller. Wie dan nog naar mij luistert en die circa 25 wedervragen beantwoordt, bewijst niet zozeer mij een dienst, maar zichzelf en zijn of haar organisatie.

Want de uitkomst van die exercitie is een daadwérkelijk gefundeerd inzicht in uw vraag: wordt het leasen of kopen? En het grappige is; dan speelt de uiteindelijke prijs een veel kleinere rol in die beslissing, dan al die andere factoren die ik door mijn vragen aan u naar boven heb gehaald. Daar mag u mij aan houden.

Cruciaal: wagenparkbeheer

Eén van mijn vragen heeft tot doel om een snapshot te maken van uw organisatie: heeft u momenteel een financieringsbehoefte of niet? Of wilt u uw balans verkorten door daar investeringen vanaf te krijgen of heeft u juist een reden om meer bezittingen op die balans te willen krijgen? Ook spitst één van mijn vragen zich toe op de status en kostenstructuur van uw wagenpark. Wagenparkbeheer wordt door veel bedrijven er ‘even bij gedaan’ en de leercurve daarin loopt helaas vaak evenredig met de onnodig daarvoor gemaakte kosten omdat u die expertise mist.

Lange termijn visie

Uiteindelijk, na al mijn vragen aan u en uw antwoorden aan mij, ontstaat er in mijn hoofd een balans van groene en rode vinkjes. Die balans zóu kunnen leiden tot een advies aan u om te leasen….of niet! Want met evenveel vakmanschap en ook vriendelijkheid kan ik u leasen afraden als uw situatie daartoe aanleiding geeft. Een stokpaardje daarbij is, en ik hoop niet dat ik u beledig, dat veel ondernemers nogal opportunistisch niet alle werkelijke kosten aan hun huidige wagenpark toerekenen. Zo ontstaat een diffuus beeld en is de vraag of u moet leasen of kopen lastig te beantwoorden. Toch heb ik de pretentie ook daar met mijn circa 25 vragen orde en helderheid in te scheppen. Niet alleen voor nu, maar vooral ook voor de toekomst van uw organisatie. Ons snapshot van uw organisatie verrijken wij namelijk met een toekomstvisie op uw gegarandeerde mobiliteit. Dus blijft ook in de naaste toekomt uw keuze voor lease in plaats van kopen een verantwoorde. Want niets is vervelender dan tussentijds een leasecontract te moeten opbreken.

Goedkoop leasen in plaats van kopen

De kern van dit verhaal? Hoedt u voor een leasemaatschappij die u kritiekloos verwelkomt, geen of nauwelijks vragen stelt en in no-time naar een offerte toewerkt waarin inderdaad de focus nagenoeg alleen op de eindprijs ligt. Die maatschappijen nemen niet de moeite om eerst bij u door te vragen. Zij verwarren uw belangenbehartiging met het scoren van een order. Goedkoop leasen in plaats van kopen start dus simpelweg met een gedegen interview en een eerlijk advies.

Op onze beurt zijn wij weer heel blij met kritische ondernemers die, na al onze vragen aan hen, onze voorwaarden onder de loep leggen en daar doorzaagvragen over stellen. Zij realiseren zich namelijk dat zij op het punt staan voor een langere tijd een cruciale overeenkomst met ons aan te gaan.

Zo, durft u het nog aan? Wij wel…!