XLLeaseBlogs van XLLeaseNu afkopen, nog vijf jaar fiscaal vriendelijk rijden

Nu afkopen, nog vijf jaar fiscaal vriendelijk rijden

Geplaatst op dinsdag 28 april 2015 door Edwin Talma

Het is inmiddels algemeen bekend: de fiscaal aantrekkelijke bijtellingsregeling voor leaseauto’s gaat per 1 januari 2016 op de schop. Loopt uw huidige leasecontract af in het jaar 2016? Dan zult u bij de vernieuwing van dit contract volgend jaar met andere bijtellingsbedragen rekening moeten houden. En andere bedragen betekent doorgaans: hógere bedragen.

Graag geven wij u hiervoor vanuit XLLease een alternatief. Het verdient aanbeveling om te overwegen uw in 2016 aflopende contract al in 2015 open te breken. Het voordeel daarvan is
dat u bij de hernieuwing van dit contract, eveneens in 2015, nog vijf jaar recht heeft op de huidige en vaak gunstige bijtellingspercentages.

Wat te doen met de afkoopsom?

Wel levert u het openbreken van het lopende contract doorgaans de situatie van een afkoopsom op. Het is daarbij de vraag wie die afkoopsom betaalt en of het financieel verwerken daarvan opweegt tegen de verlenging van vijf jaar fiscaal bijtellingsvoordeel. Met andere woorden: als u vanaf 2016 slechts een gering bijtellingsvoordeel scoort, kan de afkoopsom te bezwaarlijk zijn. Maar stel, u rijdt nu in een VW Passat met 25% bijtelling en u kunt dit jaar nog door het openbreken van uw contract naar 7% voor vijf jaar, dan kan die afkoopsom relatief meevallen.

Slimme oplossingen

Nog even over die afkoopsom, daarvoor zijn er allerlei mogelijkheden. XLLease kan bijvoorbeeld uw huidige leaseauto afkopen tegen een eenmalig bedrag. Dat eenmalige bedrag zou uw werkgever voor u kunnen betalen en die gunt u zo als werknemer het voordeel van nog eens vijf jaar lage bijtelling.

Of als ondernemer betaalt u de afkoop, daarmee geniet uw werknemer nog 5 jaar lang fiscaal voordeel, maar bevriest u het salaris van de werknemer voor de komende drie jaar. Of ook mogelijk: een deel van de afkoop meefinancieren in het nieuwe contract.

Alles start met maatwerk, ons specialisme

Met andere woorden: er is van alles mogelijk om nog in 2015 te besluiten om vijf lange jaren te blijven genieten van uw huidige fiscale autovoordeel. Maar de oplossing die voor u als werkgever of werknemer geldt, is en blijft maatwerk. En dat is nou precies waar XLLease heel sterk in is!

Edwin Talma